23 °C Budapest
Az olimpiai gyűrűk közelről az Eiffel-tornyon, Párizs, Franciaország - 2024. június 12.

Olimpia 2024 Párizs: itt a szombati program, Hámori Luca és Milák Kristóf is aranyért küzd

2024. augusztus 3. 06:07

Szombaton férfi 100 méter pillangóúszásban és a női kardozók csapatversenyében van esély elsősorban magyar éremszerzésre a párizsi olimpia szombati versenynapján, amelynek során a 66 kilogrammos Hámori Luca az ökölvíváson, sőt, akár az egyetemes sporton is túlmutató mérkőzést vív a negyeddöntőben az algériai Iman Heliffel.

A 200 méter pillangón szerda este olimpiai ezüstöt nyert Milák Kristóf - Tokió ötkarikás aranyérmese - péntek délelőtt a saját előfutamát megnyerve jutott be a 100 méter pillangó középdöntőjébe, és az 50.19 másodperces időeredménye alapján várhatóan ott lesz a szombat esti fináléban is, ahol éremesélyesként állhat majd rajtkőre. Ugyanebben a számban lehet érdekelt Párizs első magyar olimpiai aranyérmese, a 100 méter háton csütörtökön győztes Kós Hubert, de hogy ő képes lesz-e a középdöntőből továbbjutni, az csak a péntek esti úszóprogram során válik majd el.

Ami a többi úszót illeti, Senánszky Petra 50 méter gyorson, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán pedig 1500 méter gyorson ugrik medencébe a szombat délelőtti előfutamok során, ha pedig Senánszkynak sikerül a továbbjutás, akkor az esti elődöntőben is érdekelt lesz.

A női kardvívóknál hétfőn Márton Anna és Szűcs Luca esetében is a negyeddöntő jelentette a végállomást az egyéni küzdelmek során, szombaton viszont kétszeres világbajnokként lépnek pástra a csapatversenyben Pusztai Lizával és Battai Sugárral kiegészülve, az első ellenfél pedig Japán lesz a nyolc között.

Nem feltétlenül sportszakmai szempontból, de mindenképpen hatalmas figyelem övezi majd az ökölvívó Hámori Luca mérkőzését algériai ellenfelével a 66 kg negyeddöntőjében. A 25 éves Iman Helifről ugyanis a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómái vannak. Helif az első mérkőzését Párizsban úgy nyerte meg, hogy olasz ellenfele alig 40 másodperc után feladta a küzdelmet vele szemben, mert túlságosan erősnek érezte az ütéseket. Angela Carini az eredményhirdetés után nem volt hajlandó kezet fogni a világbajnoki ezüstérmes Heliffel, és sírva hagyta el a szorítót. Az algériai bokszoló olimpiai jelenléte ellen széles körű nemzetközi tiltakozás indult meg, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteken egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) az ügyben. A MOB elsősorban az esélyegyenlőséget és a tisztességes versenyhez fűződő jogok védelmét hangsúlyozza, miközben a Magyar Ökölvívó Szakszövetség hivatalos levelet tervezett küldeni a MOB-nak és a NOB-nak is Helif szereplése miatt.

Maga az érintett, a hazai ökölvívósport első női olimpikonjaként Párizsban már két meccset nyert Hámori Luca korábban úgy nyilatkozott szombati ellenfeléről, hogy "akik engedték elindulni, biztosan meggyőződtek róla, hogy nő". Hozzátette, ő felkészül az összecsapásra, és az algériaival kapcsolatos kérdőjelek csak még értékesebbé tennék a győzelmét.

Az egyéniben a várakozásoktól elmaradó eredményeket produkáló cselgáncsozók szombaton a vegyes csapatversenyben lesznek érdekeltek, de nem ők lesznek az esélyesek a jó erőkből álló olaszokkal szemben a 32 között.

Atlétikában a péntek délelőtt országos csúccsal továbbjutó Takács Boglárka a női 100 méteres síkfutás elődöntőjében indul szombat este.

Befejezi párizsi szereplését az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz, aki a délelőtti C döntőben a 13. hely megszerzéséért száll majd vízre, s a tervek szerint folytatódnak az ILCA 6 és az ILCA 7 hajóosztály küzdelmei a vitorlázóknál, előbbiben a világ- és Európa-bajnok Érdi Márivál, utóbbiban pedig az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatánnal a mezőnyben.

A kerékpáros Valter Attila az egyéni időfutamban szombaton elért 22. helye után ezúttal a szombaton 11 órakor rajtoló mezőnyversenyben áll rajthoz, a női sportpisztoly fináléjában pedig a pénteki alapverseny első helyezettjeként a legjobb nyolcba jutott Major Veronika lép lőállásba.

A női kézilabda-válogatott már csütörtökön biztosította a helyét a negyeddöntőben, szombaton 9 órakor pedig a szintén már biztosan továbbjutó hollandokkal találkozik a csoportkör utolsó fordulójában.

Medencébe ugrik szombat délután a két győzelemnél és egy vereségnél járó férfi vízilabda-válogatott is, amely ezúttal az ausztrálokkal csap majd össze.

A szombati program tehát:

ATLÉTIKA (Stade de France)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 19.50: NŐI 100 M elődöntő (Takács Boglárka), DÖNTŐ

CSELGÁNCS (Mars-mező Aréna)

  • 8.00: csapatverseny (Pongrácz Bence, Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Vég Zsombor, Pupp Réka, Özbas Szofi, Gercsák Szabina) - mérkőzések az elődöntőig, vigaszág
  • 16.00: CSAPATVERSENY - BRONZMÉRKŐZÉSEK, DÖNTŐ

EVEZÉS (Vaires-sur-Marne-i evezős pálya)

  • 9.42: C DÖNTŐ - FÉRFI EGYPÁR (Pétervári-Molnár Bendegúz)

KERÉKPÁR, ORSZÁGÚTI (Trocadéro)

  • 11.00: FÉRFI MEZŐNYVERSENY (Valter Attila)

KÉZILABDA (Dél-párizsi 6-os Aréna)

  • női csoportmérkőzés, B csoport, 5. (utolsó) forduló:
     9.00: MAGYARORSZÁG-Hollandia

ÖKÖLVÍVÁS (Észak-párizsi Aréna):

  • 17.22: női 66 kg, negyeddöntő, Hámori Luca-Iman Helif (algériai)

SPORTLÖVÉSZET (Chateauroux-i Lőtér)

  • 9.30: NŐI SPORTPISZTOLY, DÖNTŐ (Major Veronika)

ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna)

  • 11.00: előfutamok - női 50 m gyors (Senánszky Petra), férfi 1500 m gyors (Betlehem Dávid, Sárkány Zalán)
  • 20.30: elődöntők, döntők - FÉRFI 100 M PILLANGÓ (Kós Hubert?, Milák Kristóf?), női 50 m gyors (ed, Senánszky Petra?)

VITORLÁZÁS (Marseille-i yachtkikötő)

  • 11.00: ILCA 6 (Érdi Mária), ILCA 7 (Vadnai Jonatán) - futamok

VÍVÁS (Nagy Palota)

  • 13.00: női kard csapat, negyeddöntő (Magyarország-Japán)
  • 14.30: mérkőzések az 5-8. helyért
  • 15.20: elődöntő
  • 16.10: mérkőzés a 7. és az 5. helyért
  • 19.00: NŐI KARD CSAPAT, BRONZMÉRKŐZÉS
  • 20.00: NŐI KARD CSAPAT, DÖNTŐ

VÍZILABDA (Vizes Központ)

  • férfi csoportmérkőzés, B csoport, 4. forduló:
    15.00: Ausztrália-MAGYARORSZÁG

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?