10 °C Budapest
Upset young woman with lots of clothes on sofa in room. Fast fashion wardrobe

Te is így mosol? Ezt rengetegen elrontják: így teszik tönkre a drága ruháikat percek alatt

2024. szeptember 9. 11:05

13,5 tonna ruha kerül naponta a kukába, melynek fele megfelelő mosási szokásokkal megmenthető lenne - közölte az egyik legnagyobb háztartásigép-gyártó vállalat. Az „Igazság a ruhaápolásról” elnevezésű kutatás immár a negyedik, mely rávilágít arra, hogyha alacsonyabb hőmérsékletet és rövidebb mosási ciklusokat alkalmazunk, akkor a ruhák élettartamát több mint 50 százalékkal növelhetjük - írták.

Az Electrolux Group által készített, 14 ország, 14 000 válaszadójának adatait összegző tanulmány egy hétéves, tudományos alapokon nyugvó kutatási program része, amelynek középpontjában a ruhák élettartamának meghosszabbítása, azok környezetre gyakorolt hatásának csökkentése áll. A cég a kutatás eredményeire alapozva új, intelligens mosó- és szárítógép termékcsaládot vezet be, amely Magyarországon szeptembertől elérhető.

A divatipar évente több üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint az összes nemzetközi repülőjárat és a tengeri hajózás együttvéve, és a globális szén-dioxid-kibocsátás 10 százalékához járul hozzá. A környezeti hatást csak tetézi, hogy egy átlagos európai évente több mint 6,5 kg ruhát dob el, amelynek 87 százalékát vagy elégetik, vagy a hulladéklerakókba viszik. Ez közel 13,5 tonna ruha, amit naponta kidobnak, többségét jóval azelőtt, hogy indokolt lenne. Egyes ruhadarabokat a becslések szerint már hét-tíz viselés után leselejteznek, ezért pedig a rossz mosási szokások felelősek. Az Electrolux új termékcsaládja a tanulmány következtetéseire alapozva jelentős változást hozhat a háztartásokban.

Az „Igazság a ruhaápolásról” 2024 eredményei alapján továbbra is kihívást jelent az embereket ösztönzése a kíméletesebb mosási programok választására:

  • Az európai háztartások 59 százaléka állítja, hogy főként 40 fokon vagy annál magasabb hőmérsékleten mossa ruháit.
  • Az európaiak mindössze 12 százaléka gondolja úgy, hogy a mosási ciklus időtartama hatással van a ruhák élettartamára, holott az valójában sokkal jelentősebb befolyással lehet.
  •  Az európaiak kétharmada (66%) tapasztalta már a mosást követően, hogy egy ruhadarab összement vagy hordhatatlanná vált, a megkérdezettek közel háromnegyede (74%) tapasztalt már színfakulást is.

Számos oka van annak, hogy az európai háztartások még mindig ragaszkodnak a magasabb mosási hőmérséklethez. Egyrészt, az emberek többsége elégedett a 30 fokos mosás eredményével, és mindössze 12 százalékuk állítja, hogy a mosás nem érte el a kívánt hatást. Másrészt, amikor arról kérdezték a válaszadókat, hogy mi akadályozza meg őket abban, hogy gyakrabban mossanak 30 fokon, több mint egyharmaduk (34%) válaszolta azt, hogy nem bíznak abban, hogy így a foltok hatékonyan eltávolíthatóak. A második legnépszerűbb ok, amiért nem csökkentik a hőmérsékletet, a megszokás.

A beszámoló alapján a megszokás lehet az egyik fő oka annak, hogy a vásárlók továbbra is ragaszkodnak a 40 fokos mosási programokhoz.

Az Electrolux Group saját adatai azt mutatják, hogy a 40 fokos pamut mosás a leggyakrabban használt program a mosógépeknél, a ciklus időtartama pedig jellemzően 90 és 120 perc között mozog, mivel sok készülék esetében ez az alapbeállítás. Ideális esetben a készülékeken a legalacsonyabb hőfokú optimális beállítás kellene, hogy az alapértelmezett legyen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár a készülékek lehetővé teszik a vásárlók számára az alapértelmezett beállítások módosítását, a kutatás szerint az emberek vonakodnak ettől és nincs megfelelő tudás a birtokukban. Az európaiak közel 74 százaléka ragaszkodik az alapértelmezett mosási hőmérséklethez, és csaknem 30 százalékuk nem tudja, hogy változtathat azon. Hasonlóképpen, a felhasználók 78 százaléka ragaszkodik az alapértelmezett ciklus időtartamához, és 35 százalékuk nem tudja, hogy ez is módosítható.

Tartósabbak a ruhák ha alacsony hőfokon, rövidebb ideig mossuk azokat

Kiterjedt laboratóriumi teszteléssel különböző mosási módszereket vizsgáltak különböző szöveteken, amelyeket úgy választottak ki, hogy reprezentálják a leggyakoribb ruházati típusokat, köztük a farmert, vagy a pamut pólókat. A szín- és állapotromlást rendszeresen nyomon követték, és a több mint 600 tagból álló vizsgálóbizottság határozta meg, hogy a ruhákat mikor kell kidobni.

Az eredmény egy új mérőszám, az Electrolux Care Index, egy új módszertan, amely képes mérni a különböző tisztítási módok hatását a ruhák tartóssága viszonylatában. A Care Index alapján a hőmérséklet és a ciklus időtartama jelentősen befolyásolja a ruhák élettartamát. Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb hőfokú és rövidebb mosás segít meghosszabbítani a ruhadarabok élettartamát. Például egy 30 fokon 59 percig mosott pamut póló több, mint 50 százalékkal tart tovább, mint az, amit normál 40 fokon akár 120 percig mostak. Hasonló eredmény született a farmerok esetében is.

Öt lépés a változásért

  1. Gondolja át, mielőtt mos! A legtöbb, a ruhákat károsító hatás – mint a fakulás, anyagfáradás, összemenés – elkerülhető, ha a megfelelő programot használja.
  2. Hozzon okos(abb) döntéseket a technológia segítségével! A legtöbb vásárló nem használja ki a készülékekben rejlő képességeket. A felhasználók kevesebb mint fele (46%) ritkán, 22 százaléka pedig soha nem nézi meg a használati utasítást. A készülék ismerete pedig jobb döntésekhez vezethetne. Az ilyen háztartások számára az intelligensebb technológiával ellátott készülékek jelenthetik a megoldást.
  3. Legyen alapértelmezett a 30°C! Mivel a legtöbb vásárló ragaszkodik az alapbeállításokhoz, fontos, hogy ellenőrizze, mik is azok. A legtöbbet meg lehet változtatni, így könnyedén csökkenthető a hőmérsékletet 30 fokra, ami a legtöbb mosáshoz megfelelő.
  4. Csökkentse a mosás idejét! A rövidebb ciklusok meghosszabbíthatják a ruhák élettartamát, ezt azonban az európai megkérdezettek csupán 12 százaléka tudja. Emellett csökkentik az energiafogyasztást is, ami a kutatásban részvevők 77 százalékának okoz kihívást.
  5. Olvassa el a textilkreszt, viselje büszkén, frissítse fel egyszerűen! Mindig olvassa el a ruhaápolási útmutató címkét, és ne feledje, hogy a feltüntetett mosási hőmérséklet a maximális, nem pedig az ajánlott. A gyakori mosás roncsolja a ruhákat. Sok ruhadarabot, köztük a farmerokat, pólókat és felsőket két mosás között többször is hordhatunk, ezeket gyakran elegendő viselés után kiszellőztetni, a foltokat külön-külön nedves ruhával és enyhe mosószerrel kezelni, vagy átgőzölni.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?