12 °C Budapest
Senior woman, shock and winner of competition on laptop, home and omg for announcement or info. Elderly person, surprise and happy for giveaway or lottery, hiding and discount or bonus on technology

Egyre népszerűbb a nyugdíjaslottó: ennyi most a főnyeremény, itt lehet játszani

2024. szeptember 7. 13:04

Az elmúlt években a lottózás népszerűsége folyamatosan növekedett Magyarországon, amit a Szerencsejáték Zrt. impozáns, 2023-ban elért 980 milliárd forintos árbevétele is bizonyít. Ez a trend nemcsak hazánkban figyelhető meg, hiszen világszerte egyre változatosabb és különlegesebb lottóformátumok hódítanak, amelyek túllépnek a hagyományos pénznyereményeken. Cikkünkben bemutatjuk a legérdekesebb nemzetközi lottójátékokat, köztük a spanyol El Gordót, a brit Set for Life-ot és a luxusnyereményeket kínáló dubaji Jumbo Draw-t.

Nem túlzás azt állítani, hogy virágkorát éli a lottózás Magyarországon, a Szerencsejáték Zrt. árbevétele 2022-höz képes 2023-ban 19,1%-os növekedéssel 980 milliárd forint volt. Az elmúlt 10 évben a Szerencsejáték Zrt. megnégyszerezte az árbevételét – ezt Mager Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója mondta el egy májusi interjúban. Hozzátette, a sportfogadásból érkezik a bevételük 59,1%-a, a számsorsjáték 21%-os, a sorsjegyek pedig 19,9%-os részarányt képviselnek.

Az Ötöslottón több mint hat hónapja nem volt telitalálatos szelvény, és bár ez hosszú idő, nem különleges, hisz a játék történetében csak a 26. leghosszabb jackpot nélküli időszak. A szombati sorsolás főnyereménye 5,111 milliárd forint.

Régi-új szereplőként a lakáslottó is megjelent, márciusban a Játékoskártya akcióban a nemzeti lottótársaság az OTP csoporttal együttműködve egy több mint 100 millió forint értékű lakást sorsolt ki. Ez az elmúlt évtized legnagyobb tárgynyereménye.

Ennek kapcsán körbenéztünk, milyen szokatlan szerencsejátékok vannak még a nagyvilágban, íme néhány érdekes lottóformátum, amelyek túlmutatnak a hagyományos pénznyereményeken:

El Gordo (Spanyolország)

Az egyik leghíresebb lottó a világon, amely hatalmas nyereményalapjával vonzza a játékosokat: 2,5 milliárd euróval, azaz 1000 milliárd forinttal. Bár pénznyereményt kínál, egyedi formátuma révén a nyeremény sok ember között oszlik meg, a nyertesek nagy része kisebb összegeket nyer, ami közösségi élménnyé teszi a játékot.

Az El Gordo abban különbözik a többi lottójátéktól, hogy inkább tombola, mint hagyományos lottó. A játékban van egy hatalmas dob, amely több ezer kis fagolyót tartalmaz, mindegyikére egyedi szám van nyomtatva. A golyókat egyenként sorsolják ki, minden szám egy nyerő jegynek felel meg.

Az első sorsolást 1812-ben tartották, tehát több mint 200 éves. Az évek során a karácsonyi lottó Spanyolország egyik legnagyobb hagyományává vált, és az ország minden részében népszerű. A számokat jegyeken (spanyolul "billete") árusítják. Egy teljes jegy egy 5 számjegyből álló számsort tartalmaz. A teljes jegyeket 100 részre ("decimo") osztják, egy decimo ára általában 20 euró, a teljes jegy ára 200 euró. Mivel az ára magas, gyakran több ember (barátok, családok, kollégák) összefogva vásárol egy teljes jegyet, és osztozik a nyereményen. Az El Gordo különböző kategóriájú nyereményeket kínál, amelyek a kihúzott számok szerint oszlanak meg. Az első, második, harmadik, negyedik és ötödik díjakat külön sorsolják ki.

Set for Life (Egyesült Királyság)

Ebben a lottóban a fődíj nem egy egyszeri összeg, hanem hosszú távú anyagi biztonság. A nyertesek havi 10 000 fontot, azaz 4,6 millió forintot kapnak 30 éven keresztül. Ezt szokás nyugdíjaslottónak is nevezni.  A National Lottery (Nemzeti Lottó) szervezi, 2019-ben indítottak.

A játékosoknak 1 és 47 között öt fő számot kell kiválasztaniuk, valamint egy további számot, az úgynevezett Life Ballt, amelyet 1 és 10 között kell megadni. A sorsolások hetente kétszer zajlanak, hétfőn és csütörtökön este. A második díj is jelentős, amely 10 ezer font havonta, de csak egy éven át.

Jumbo Draw (Dubai)

Ez az egyik legextravagánsabb lottó, ahol a pénznyeremény mellett luxus tárgynyeremények várják a játékosokat. Ilyenek lehetnek például autók, magánszigetek vagy luxusapartmanok. A szelvény ára viszonylag magasabb a hagyományos lottójátékokhoz képest, mivel a nyeremények is rendkívül értékesek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Jumbo Draw-t nem hetente sorsolják, inkább speciális eseményekhez vagy ünnepi alkalmakhoz kötik, például nemzeti ünnepekhez, fesztiválokhoz vagy más különleges eseményekhez. Az egyik legnagyobb vonzereje az, hogy az esélyek viszonylag kedvezőek lehetnek, mivel csak korlátozott számú jegyet adnak el egy adott sorsolásra.Egyfajta luxuslottóként vonult be a köztudatba.

The Health Lottery (Egyesült Királyság)

A The Health Lottery egy Egyesült Királyságban működő lottójáték, amely 2011-ben indult azzal a céllal, hogy pénzt gyűjtsön az ország egészségügyi és közösségi jótékonysági szervezetei számára. Egyedi abban a tekintetben, hogy bevételeinek jelentős része helyi és nemzeti jótékonysági szervezetekhez kerül, amelyek az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentését, a közösségi egészségfejlesztést, valamint a mentális és fizikai egészség támogatását célozzák. A játékosoknak 49 számból 5 számot kell kiválasztaniuk. Minden sorsoláson egy további bónuszszámot is kihúznak. Heti öt sorsolás van: kedd, szerda, csütörtök, péntek és szombat.

A nyeremények az eltalált számok mennyiségétől függően oszlanak meg. A legnagyobb nyereményt azok kapják, akik mind az öt számot eltalálják. A jackpot általában 25 ezer font, 11 millió forint minden sorsoláson, és nem függ a jegyeladások mennyiségétől. A lottó fennállása óta több mint 120 millió fontot gyűjtött, amely több ezer helyi egészségügyi programot támogatott az Egyesült Királyság különböző területein.

Green Card Lottery (USA)

A Green Card Lottery (hivatalos nevén Diversity Visa Lottery vagy DV Lottery) az Egyesült Államok kormánya által évente megrendezett program, amelynek célja, hogy diverzifikálja az bevándorlók összetételét. A program keretében minden évben 50 ezer zöldkártyát (állandó státuszt) sorsolnak ki azok között a jelentkezők között, akik olyan országokból származnak, ahonnan az elmúlt években viszonylag kevesen vándoroltak be az USA-ba.

A Diversity Visa Lottery az amerikai bevándorlási rendszer egyik fontos eszköze, amely lehetőséget ad azokra az országokra, amelyek hagyományosan alulreprezentáltak a bevándorlási statisztikákban. A programra bárki jelentkezhet, aki egy támogatható országból származik. Az elmúlt években több ország is kizárásra került a programból, mint például Kína, Mexikó, India és a Fülöp-szigetek, mivel ezekből az országokból már nagy számban vándoroltak be az USA-ba.

Emellett a jelentkezőknek minimum középfokú végzettséggel vagy annak megfelelő munkatapasztalattal kell rendelkezniük. A munkatapasztalatnak az elmúlt öt évben legalább két évig olyan területen kell történnie, amely az USA-ban elismert szakmának számít.

A jelentkezési időszak minden évben október és november között zajlik, és a jelentkezéseket kizárólag online lehet benyújtani az amerikai Külügyminisztérium hivatalos weboldalán. A jelentkezési folyamat ingyenes, és nem szükséges semmilyen díjat fizetni a regisztrációkor. A program teljesen véletlenszerű sorsoláson alapul, és nincs semmilyen prioritás vagy előny az adott személy háttere, képzettsége vagy anyagi helyzete alapján.

A nyerteseknek interjún kell részt venniük az Egyesült Államok nagykövetségén vagy konzulátusán, ahol részletesen áttekintik a jelentkezést. A sikeres interjú után megkapják a zöldkártyát, amely lehetőséget ad számukra és családjukra (házastárs és 21 év alatti gyermekek) a tartós letelepedésre és munkavállalásra az Egyesült Államokban.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?