10 °C Budapest
The Emsland Nuclear Power Plant (KKE) is located near Lingen in the Emsland district, Lower Saxony/ Germany (built 1988).It is one of three still working nuclear power stations in Germany (also: Isar 2 and Neckwarwestheim).According German Atomic Energy Act 2011, Emsland nuclear power plant will be shut down by December 31, 2022.Since the start of the Russian invasion of Ukraine on February 24, 2022 and the energy crisis, German big political discussion about continue using the remaining three nuclear power stations in Germany, currently until at least the end of 2023 or longer.

Itt az átfogó uniós stratégia az energiaválságra: egy a baj, Magyarország ebből is kimaradhat

2024. szeptember 9. 10:03

Nagyobb szerepet kaphatnak a helyi és regionális önkormányzatok a körforgásos gazdaságra való átállásban. Mindez nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági és stratégiai szempontból is fontos, mivel csökkenti az Európai Unió erőforrás-behozatali függőségét és növeli a régiók fenntarthatóságát. Az elképzelésről a Régiók Európai Bizottsága (CoR) tárgyalt plenáris ülésén, ahol kiemelték: a helyi önkormányzatok kulcsszerepet játszanak a körforgásos gazdaság gyakorlatainak bevezetésében, de a sikerhez megfelelő pénzügyi és technikai támogatásra van szükségük.

Itt az utolsó utáni pillanat: a szakemberek szerint sürgősen foglalkozni kell az olyan, mára tartósan fennálló problémákkal, mint a biológiai sokféleség csökkenése, az erőforrás-felhasználás, az éghajlatváltozás hatásai, valamint az egészséget és a jóllétet fenyegető környezeti kockázatok.

A Régiók Európai Bizottsága (CoR) pedig úgy véli, hogy a fenntarthatóság eléréséhez a természet rezilienciájának fokozása és az éghajlatváltozás hatásaira való felkészülés mellett elengedhetetlen, hogy teljesen átalakítsuk a gondolkodásunkat.

Teljesen meg kell változtatni a gondolkodásunkat

A döntéshozók szerint a következő rendszerek kulcsfontosságúak ehhez:

  • hogyan termeljük az élelmiszereinket,
  • hogyan állítjuk elő és fogyasztjuk az árukat,
  • hogyan közlekedünk,
  • hogyan építjük fel a városainkat és régióinkat.

Úgy tűnik, hogy az erőforrás-felhasználás csökkentése és az unió körforgásos gazdaságra való átállása döntő fontosságú ahhoz, hogy a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás csökkentése, illetve a virágzó gazdaságok, a fenntartható jóllét biztosítása és színvonalas munkahelyek teremtése révén 2050-re elérhessük az klímasemlegességet.

Az egy főre jutó anyaglábnyom uniós szinten 14,1 tonna volt 2021-ben, ami mintegy 40–70 százalékkal haladja meg a fenntartható szintekre vonatkozó, rendelkezésre álló becsléseket, amelyek nagyjából összhangban vannak a környezeti terhelés bolygónk tűrőképességének határain belüli korlátozásával. Az energiaválság nyomán a fogyasztás csökkentéséről szóló vita eddig nagyrészt az energiára összpontosított, ám az általános erőforrás-fogyasztás csökkentésének szükségességét figyelmen kívül hagyták. Ezzel összefüggésben kell a figyelmünket a körforgásos gazdaság aktualizált nyomonkövetési keretrendszerére irányítani, amely az új mutatók között tartalmazza a fogyasztási lábnyomot, anyaglábnyomot, az anyagfüggőséget és erőforrás-termelékenységet

– mutatott rá a plenáris ülésen Loredana Capone, a Régiók Európai Bizottságának tagja, a vélemény előterjesztője.

Hangsúlyozta, hogy a körforgásos gazdaság nemcsak környezetvédelmi szempontból fontos (mivel nyersanyagokat takarít meg és kevesebb hulladékot termel), hanem az Európai Unió stratégiai autonómiáját is növeli, hiszen csökkenti a termékek és az elsődleges erőforrások behozatalától való függőséget és az új behozatalok iránti igényt. Emellett növeli a területek és növekedési modellek fenntarthatóságát, azok versenyképességét és rezilienciáját, miközben senkit és egyetlen területet sem hagy hátra.

A tagállamok már elkezdték a célzott szakpolitikák kidolgozását a körforgásos gazdaságra vonatkozóan, bár országos szinten az ajánlások egyértelműen túlsúlyban vannak a kötelező célokkal szemben. A Régiók Európai Bizottsága szerint a számítási modellek és módszerek és az elért eredményekről szóló jelentések tekintetében azonban további iránymutatásra és harmonizációra van szükség, a következők érdekében:

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • az erőforrás-felhasználás beépítése és csökkentése, valamint az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és a szennyezés elleni küzdelem elősegítése;
  • a nemzeti, regionális és önkormányzati éghajlat-politikai stratégiák közötti összhang fokozása;
  • annak a nemkívánatos fejleménynek az elkerülése, hogy a terhek a csökkentett anyagfelhasználásról a megnövekedett környezeti, gazdasági vagy társadalmi hatásokra helyeződjenek át;
  • a meglévő és új szakpolitikák hatásainak értékelése, nemcsak uniós és tagállami, hanem helyi és regionális szinten is.

A plenáris ülésen kiemelték: olyan átfogó stratégiákra van szükség, amelyek beépítik a körforgásos gazdaság elveit a különböző ágazatokba, ideértve többek között a lakhatást, a közlekedést és a közbeszerzést. Utóbbi célja, hogy a fenntarthatóbb termékek és szolgáltatások irányába terelje a piacot​. A kezdeményezések között megemlítették az innovációs kohézió növelését célzó, úgynevezett regionális innovációs völgyek programjának hatályának kiterjesztését a körforgásos gazdaságra, hogy elősegítsék az innovációt a régiók közötti szakadékok áthidalásával.

Fenntartható irányba terelnék a fogyasztást

Tovább bővítenék a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszereket is, ahol a díjakat minden egyes termékkategória esetében módosítanák, figyelembe véve a termékek tartósságát, javíthatóságát, újrafelhasználási potenciálját és a veszélyes anyagok jelenlétét, életciklus-alapú megközelítést alkalmazva és harmonizált kritériumok alapján a belső piac életképes és helyes működésének biztosítása érdekében.

A rendelkezdésre álló adatok szerint a háztartások fogyasztása több mint egynegyedével (26 százalékkal) nőtt 2000 és 2019 között az Európai Unióban. Ennek ellensúlyozása érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy a kínálatot és a termelést célzó meglévő politikákat ambiciózus keresletoldali intézkedésekkel egészítsék ki annak érdekében, hogy a fogyasztást fenntartható irányba tereljék.

És még egy fontos pont: egyre hangsúlyosabb a vízügyi ágazat körforgásos gazdasághoz való hozzájárulásának jelentősége. A döntéshozók így üdvözlik a víz-újrafelhasználásról szóló rendeletet, amely a víz biztonságos újrafelhasználásának biztosítása érdekében a víz minőségére és ellenőrzésére és kockázatkezelésre vonatkozó minimumkövetelményeket állapít meg, illetve feltáró intézkedéseket szorgalmaz.

Ezekre a következők érdekében van szükség:

  • a tápanyagkörök bezárásának ösztönzése, hasznosított anyagokra vonatkozó célértékek meghatározása révén a hulladékokról szóló keretirányelv, a szennyvíziszapról szóló irányelv és a műtrágyákról szóló rendelet keretében;
  • az ivóvíz és a szennyvíz veszélyes anyagokkal szembeni védelmét szolgáló intézkedések forrásnál történő ellenőrzésének biztosítása;
  • a háztartások vízfogyasztásának csökkentését célzó környezettudatos tervezés ösztönzése a nyilvánosság széles körű tájékoztatása, célzott pénzügyi támogatás és az ökocímkék használata révén.

A lineáris kitermelő gazdaságról a regeneratív-körforgásos gazdaságra való átállás azonban jelentős összegű beruházást igényel egy olyan időszakban, amikor a városok és a régiók elégtelen pénzügyi erőforrásokról számolnak be. A megoldás? A javaslat szerint egy alternatíva lehet, ha az Európai Bizottság a többéves pénzügyi kereten belüli finanszírozási előirányzatai kapcsán előnyben részesítené azokat a kezdeményezéseket, amelyek erősítik az oktatást, valamint a munkaerő átképzését és továbbképzését ezekben a régiókban, és emellett előmozdítják a körforgásos gazdaság projektjeibe és a rezilienciaépítésbe történő beruházásokat is.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 16. 19:40
A TV2 bejelentette, hogy október 26-án immár ötödik évadával érkezik a Dancing with the Stars, amely...
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?