13 °C Budapest
Lafayette - Circa June 2017: Volkswagen Cars and SUV Dealership. VW is Among the Worlds Largest Car Manufacturers XIII

Egyre nagyobb a baj a Volkswagennél, köhög Európa autóóriása: komoly intézkedések jöhetnek a gyárakban?

2024. szeptember 7. 11:55

A Volkswagen pénzügyi vezetője, Arno Antlitz figyelmeztetett, hogy az európai autógyártónak kevesebb ideje van felkészülni a kínai konkurenciával való éles versenyre, mint korábban gondolták. A vállalat több gyár bezárását is kilátásba helyezte, mivel a magas németországi költségek és a csökkenő nyereséghányadok veszélyeztetik a versenyképességet. A kihívások közé tartoznak a kínai gyártók növekvő európai jelenléte, a kereslet csökkenése és a költségek emelkedése.

Májusban Arno Antlitz, a Volkswagen pénzügyi vezetője figyelmeztetett, hogy Európa legnagyobb autógyártójának körülbelül két-három éve van felkészülni a külföldi, elsősorban kínai konkurenciára. Ezen a héten már egy évvel rövidítette ezt a szoros határidőt, és azzal sokkolta a globális autóipart, hogy először fenyegette meg a vállalat hazai piacán lévő gyárak bezárásával.

Miközben a Volkswagen számos kihívása - a kínai piac gyengülésétől az elektromos járművekre való lassabb átállásig - már egy ideje fennáll, két közelmúltbeli fejlemény tovább rontotta a német csoport helyzetét, a vállalat hét forrásával, befektetőkkel és elemzőkkel folytatott interjúk szerint - írja a Reuters.

Először is, megnövekedtek az aggodalmak, hogy ázsiai riválisok, köztük a BYD, Chery és Leapmotor felgyorsíthatják az európai gyártókapacitás kiépítésére vonatkozó terveiket, ha Brüsszel továbbmegy a Kínában gyártott elektromos járművekre kivetett jelentős importvámokkal. Másodszor, a Volkswagen nemrég csökkentette az VW márkájú autók árait a keményebb verseny ellensúlyozása érdekében, ami a munkavállalói tanács vezetője, Daniela Cavallo szerint a vállalat számára több száz millió euró profitveszteséget okozott.

A kedvezmények nemcsak nagyobbak voltak a vártnál, hanem meggyőzték a vezetőséget arról, hogy a magas németországi költségbázis veszélyezteti a Volkswagen versenyképességét a rugalmasabb riválisokkal szemben – mondta egy vállalati forrás, részletek említése nélkül. A forrás a téma érzékenysége miatt nem kívánta megnevezni magát. A Volkswagen nem kívánt nyilatkozni. "Ez az egyik legnagyobb autógyártó a világon, amely ekkora méret ellenére nem termel jelentős nyereséget" – mondta Cole Smead, a Volkswagen részvényese, a Smead Capital Management vezérigazgatója. "Fenntarthatják ezt a termelési szintet egy olyan országban, ahol ilyen kevés kereslet van? Lehetetlen."

Az átalakítási költségeken felül a kedvezmények aláásták a VW márka azon erőfeszítéseit, hogy 2026-ra több mint 10 milliárd euróval csökkentse a költségeket. Ennek eredményeként a VW személyautó márka nyereséghányada 0,9%-ra zuhant a második negyedévben az első negyedévi, már akkor is szerény 4%-ról.

Összehasonlításképpen, a Renault és a Stellantis, a másik két nagy európai volumenű autógyártó nyereséghányadai 8,1%, illetve 10% volt az év első felében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Volkswagen szűkített árrései – egy olyan időszakban, amikor a kínai riválisok növelték az európai importot – fokozott aggodalmat váltottak ki azzal kapcsolatban, mi történhet, amikor a jövőben helyben kezdenek termelni. Az autógyártók – beleértve a kínaiakat is – egyre kisebb szeletért versenyeznek: Európa autópiaca 13%-kal, vagyis kétmillió járművel kisebb, mint a pandémia előtt volt, mondta Antlitz pénzügyi igazgató. A számos kihívásra hivatkozva a DZ Bank elemzője, Michael Punzet úgy vélte, hogy a Volkswagen ismét csökkentheti az egész éves csoportszintű nyereséghányad-célját, amikor közzéteszi harmadik negyedéves eredményeit. Júliusban már csökkentették a célértéket 6,5-7,0%-ra a brüsszeli gyár esetleges bezárására vonatkozó előirányzatok miatt, amely az Audi luxusleányvállalathoz tartozik.

Amint a kereslet csökken, a tömegpiaci autók értékesítése a legalacsonyabb költségen való gyártás versenyévé vált. "A növekedés révén megoldások keresésének gondolata eltűnt. Mindenki veszít részesedést, és a vállalatoknak újra kell igazodniuk" – mondta Philippe Houchois, a Jefferies elemzője. Antlitz ezen a héten azt mondta, hogy a VW márka – amely tavaly a csoport termelésének több mint felét adta – egy ideje többet költ, mint amennyit keres, és hozzátette, hogy a vállalat nem fog sikert elérni, ha ez a trend folytatódik. A Volkswagen autóipari készpénzáramlása, amely az üzemeltetési egészség kulcsfontosságú mutatója, negatívvá vált 2024 első felében, mínusz 100 millió euróra, szemben az előző év azonos időszakának 2,5 milliárd eurós pozitív eredményével.

A kemény verseny nemcsak a hazai piacon jelent problémát. A profit Kínából, amely a Volkswagen legnagyobb egyedi piaca, az elmúlt évtizedben közel felére, 2023-ra 2,6 milliárd euróra csökkent. Várhatóan 2030-ra körülbelül 3 milliárd euróra nő, de alig fog helyreállni. Egy másik nagy probléma az energia és a munkaerő költségei Németországban, amelyek Európa legmagasabbjai közé tartoznak, és szintén komoly fejfájást okoznak az ország vegyipari és acélipari szektorainak.

„Az új, olcsóbb verseny, a magasabb energiaárak és a magas munkaerőköltségek nagyon nehéz kilátásokat jelentenek, különösen az európai tömegpiaci márkák számára” – mondták a Citi elemzői ezen a héten.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?