12 °C Budapest
St. Stephens basilica in autumn, Budapest, Hungary

Indulnak az őszi programok Budapesten: ingyenes filmvetítésekkel várják az érdeklődőket

MTI
2024. szeptember 5. 21:31

Szeptember 18-tól négy estén át várja ingyenes szabadtéri vetítésekkel a közönséget a Budapesti Klasszikus Film Maraton a Szent István téren, a Bazilika előtt. 

A szeptember 17-től 22-ig tartó Budapesti Klasszikus Film Maraton alatt idén is szabadtéri mozivá alakul Budapest egyik legszebb köztere, a Szent István tér. Óriásvásznon lesz látható Az idő urai című animációs film, a 2001: Űrodüsszeia, a Hair és az idei fesztivál díszvendége, Wim Wenders alkotása, a Buena Vista Social Club. A szabadtéri vetítések 20 órakor kezdődnek.

Kísérőfilmként, régi mozis hagyományt felelevenítve, a 110 éves magyar animáció gyöngyszemei láthatók - áll a Nemzeti Filmintézet közleményében. Mint írják, kitűnő minőségben, felújítva látható szeptember 18-án, szerdán a francia-magyar koprodukcióban készült Az idő urai (Les maitres du temps), az 1980-as évek emlékezetes animációs sci-fije egy kisfiúról, aki egy különös bolygón ragad.

A közleményben kiemelik, hogy 45 évvel az első magyarországi bemutató (1979) után a csillagok alatt élvezheti a közönség szeptember 19-én, csütörtökön Stanley Kubrick legendás alkotását, a 2001: Űrodüsszeiát. Szeptember 20-án és 21-én, pénteken és szombaton két zenés film látható: Milos Forman filmmusicalje, a Hair és Wim Wenders dokumentumfilmje, a Buena Vista Social Club, minden idők legsikeresebb világzenei albumának kubai dallamaival.

A fesztivál fontos célkitűzése, hogy a legfiatalabb generációkkal is megismertesse a magyar és a világ filmművészetének klasszikusait és azt a közösségi élményt, amit a mozizás jelent, ezért a szervezők a fesztivál nyilvános vetítéseire 2000 ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítanak diákoknak és tanároknak - emelik ki a közleményben.

Folytatódnak a minden évben nagy érdeklődés mellett zajló iskolai csoportoknak szervezett, közönségtalálkozókkal, beszélgetésekkel kísért diákvetítések is a Toldi moziban, az Art+ Cinemában és az Uránia Nemzeti Filmszínházban, valamint az Art+ Cinemában hétvégén délelőtt filmes interaktív foglalkozással várják a családokat. Az ELTE hallgatóinak összeállítása a fiatalság szemléletmódját, problémáit, kihívásait helyezi a középpontba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A három nagyjátékfilm és a kapcsolódó beszélgetések táguló perspektívában járják körül a fiatalok identitáskeresését - áll a közleményben. Mint írják, a Magyar animáció 110 emlékév keretében ingyenes interaktív filmes workshop is várja a családokat, ahol a legfiatalabbak is elkészíthetik saját animációs kisfilmjüket, és kipróbálhatják régi korok érdekes optikai eszközeit.

A FIPRESCI - Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a Budapesti Klasszikus Film Maratonon tartja éves közgyűlését. A rangos szakmai fórumra 19 filmes újságíró látogat el a világ különböző országaiból, hogy egyeztetést tartson, részt vegyen a fesztivál programjain és megismerje a filmmegőrzéshez kapcsolódó munkát. Az újságírók közgyűlésének a fesztivál idején a budapesti Francia Intézet ad otthont. A rendezvényről bővebb információ a Budapesti Klasszikus Film Maraton oldalán érhető el.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03