13 °C Budapest
egy nő sziluettje, aki mikrofonnal énekel a koncert színpadon a tömeg előtt

Egyre pofátlanabb, ami a koncertjegyekkel történik: ki bírja ezt még megfizetni?

2024. szeptember 6. 14:17

A koncertjegyek árának emelkedése új szintre lépett az elmúlt időszakban. Míg Bruce Springsteen rajongói több mint 120 fontot fizettek a 2024-es turné állójegyeiért, addig Billie Eilish 2025-ös brit turnéjára már 145 fontba kerültek hasonló jegyek. Bár Taylor Swift és Beyoncé koncertjeire lehetett olcsóbb jegyeket is kapni, ezek gyorsan elfogytak, és sok rajongó csak 300 font feletti áron jutott belépőhöz - írja cikkében a Sky News.

A koncertjegyek áremelkedésének hátterében a szakértők szerint több tényező áll. Matt Hanner, a Runway foglalási ügynökség igazgatója szerint a kereslet is hozzájárul ehhez: "Egyre több az olyan ember, aki szívesen költi a rendelkezésre álló jövedelmének nagy részét arra, hogy elmenjen egy nagy zenei eseményre."

Jon Collins, az élőzenei ipart képviselő LIVE szervezet vezetője rámutatott, hogy a nagyszabású koncertek magasabb költségekkel járnak, amit az infláció is befolyásol.

Több különböző tényező is van - ott van a show látványossága, a gyártási költségek és minden, ami a jegyárba beleszámít. De ott vannak az alapok is

- mondta Jon Collins.

A művészek bevételeiről kevés konkrétumot ismerünk, de szakértők szerint nem egyszerűen kapzsiságról van szó. A bruttó bevételek 50-70%-a marad a promóterek és a művészek számára, de ebből még sok költséget kell fedezni. Egyes előadók kritikusan nyilatkoztak a magas jegyárakról: Tom Grennan szerint "rengeteg művész olyan jegyeket dobott piacra, amelyek túl drágák a mostani időkhöz képest". Paul Heaton énekes-dalszerző 30 fontban maximálta jegyárait, hogy fellépjen az iparág "kapzsisága" ellen.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jegyértékesítő oldalak olyan gyakorlatai, mint a dinamikus árazás, szintén hozzájárulnak a költségek emelkedéséhez. A brit Which? fogyasztóvédelmi szervezet szerint az extra díjak akár 20%-kal is növelhetik a jegyárakat. Az Egyesült Királyságban az áfa is jelentős tényező, ami 20%-kal emeli a jegyárakat. Jon Collins szerint ez magasabb, mint más országokban: "Az olyan versenyképes nagy piacokon, mint Franciaország, ez 5%. Németországban 7%, Olaszországban 10%."

Az iparági szereplők hangsúlyozzák, hogy az áremelkedés nem egyformán érinti az összes koncertet. Míg a legnagyobb sztárok fellépései egyre drágábbak, addig széles skálája van az elérhető árú vagy ingyenes koncerteknek is.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?