14 °C Budapest
A vagyon fogalma, személyes megtakarítások és a nyugdíjra szánt pénz gyűjtése

Teljes döbbenet: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben

2024. szeptember 6. 17:02

Fordulóponthoz ért nyáron a lakossági állampapírok piaca: amellett, hogy júniussal megkezdődött az első, 2019 júniusában induló Magyar Állampapír Pluszok lejárata, egy megújított MÁP Pluszt is piacra dobtak, jóval kedvezőbb kamatozással - írja a Portfolio. Ennek ellenére még mindig sokan vannak a régi MÁP Plusz-hívők, az összes jegyzés közel 10%-át tartják a mai napig, annak ellenére, hogy lényegesen magasabb kamatot is zsebre tudnának tenni az új „szuperállampapírral”. Van azonban egy faramuci helyzet, ami miatt még logikusnak is mondható a régi MÁP Plusz mellett kitartók egy részének döntése.

A hajdani szuperállampapír 5 éve, 2019 júniusában indult, az akkori kamatkörnyezetben a papír által ígért lépcsős, éves átlagban 4,95%-os hozam sok megtakarítást bevonzott, miután többek között a prémium állampapír kamata is elmaradt a MÁP Pluszétól. Csakhogy az infláció – és ezzel együtt a PMÁP-kamatok – emelkedésével párhuzamosan egyre több pénz távozott belőle; annak ellenére, hogy a MÁP Plusz előnyei a lejárat végén erősödtek fel, megjelentek a nála egyértelműen jobb ajánlatok.

Első ránézésre az idén júniusban induló, megújított MÁP Plusz is jobb kamatokat biztosít: a fix, sávos éves kamatozás 6%-ról indul és egészen 7%-ig megy (időközben a felturbózott MÁP Plusz kamatát is csökkentették).

A látható kamatelőny ellenére még mindig sokan vannak, akik nem váltak meg a régi szuperállampapírtól: az ÁKK július végi számai szerint 674 milliárd forintot tesz ki ez az összeg. 2019 júniusa és 2024 júliusa között összesen 6965 milliárd forintnyi MÁP Pluszt jegyeztek le a magyarok, ha ezt összehasonlítjuk a jelenlegi állománnyal, akkor azt kapjuk, hogy

a régi MÁP Plusz összes jegyzésének közel 10%-át tartják a mai napig a magyarok.

A legkitartóbb MÁP Plusz-hívőket nem lehetett tehát megrengetni, még egy megújított, jobb kamatozású MÁP Plusszal sem.

Ezt bizonyítja, hogy május végén a régi MÁP Plusz-állomány 844 milliárdot tett ki, ez július végére 674 milliárdra csökkent, de mivel időközben volt 162 milliárd forintnyi lejárat, gyakorlatilag a lejáratokkal, és nem a pénzek átcsoportosításával magyarázható az állománycsökkenés.

És most jön a csavar

Bár arról már többször is írtunk, miért nem tekinthető éppen racionális döntésnek, hogy még mindig vannak olyan befektetők a piacon, akik MÁP Pluszt tartanak, ha egyeseket tényleg nem lehet a régi papírból kirobbantani - még egy felturbózott új változattal sem -, akkor ennek apropóján megnéztük, mennyit buknak azok, akik még egy MÁP Plusz-MÁP Plusz cserét sem hajlandóak végrehajtani a magasabb kamatért cserébe.

Nézzük meg, miért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A MÁP Plusz 5 éves időtávjának nagy részére igaz, hogy az új MÁP Plusz magasabb kamatot ad, mint az ugyanarra az időtávra tovább tartott régi testvére.

A fenti állítás abban az esetben nem állja meg a helyét, ha maximum egy évre van a régi MÁP Plusz lejárata. Ebben az esetben a régi szuperállampapír belép a 6%-os kamatozású periódusba, pontosan abba, ahonnan az új konstrukció is indul. Cserének tehát ezen az időtávon nincs értelme, hiszen az idő előtti visszaváltás 0,5%-os díját megfizetve már rosszabbul járnának a régi MÁP Pluszt tartók.

Hasonló a helyzet a maximum 2 év múlva lejáró régi MÁP Pluszoknál is: túl alacsony a fennmaradó időszakra számított éves átlaghozam közötti különbség ahhoz, hogy a visszaváltási díjat is figyelembe véve megérje a papírok közötti csere. Ha azonban vannak olyan befektetők, akiknek a következő 1-2 év közé esik a kamatfizetése, ott 100%-os árfolyamon való visszaváltás mellett már megéri megejteni a cserét.

Azoknak pedig, akiknek még legalább három éve van hátra a régi MÁP Pluszból, mindenképp érdemes az új változatra váltaniuk, még a régi papír visszaváltása miatt fizetendő 0,5%-os díj mellett is megéri a csere.

Azt feltételezzük az egyszerűsítés kedvéért, hogy az új MÁP Pluszra váltók lejáratig tartják a papírt, vagyis nem kell számolni idő előtti visszaváltással. Ha pedig mégis lejárat előtt váltanák vissza a papírt, akkor feltételezzük, hogy kivárják a kamatfizetést a 0,5%-os díj elkerülése érdekében.

Összességében tehát annak, aki mindeddig kitartott a régi MÁP Pluszja mellett, és a következő egy évben jár le a papírja, nem érdemes már a felturbózott változatra váltania. Még annak sem nagyon, akinek van még két éve a lejáratig (hacsak nem tudja megoldani a visszaváltást a kamatfizetést övező napokban).

Minél messzebb van azonban a régi MÁP Plusz lejárata, annál inkább szembetűnő az új „szuperállampapír” kamatelőnye. Természetesen a MÁP Pluszon túl vannak más állampapírok, amelyek rövid távon is jobb hozamot tudnak nyújtani.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?