14 °C Budapest
Súlyos bejelentés jött Varga Mihálytól: nem lesz lazítás, erre készül a kormány

Súlyos bejelentés jött Varga Mihálytól: nem lesz lazítás, erre készül a kormány

2024. szeptember 6. 16:31

A hiány fokozatos csökkentésére tett erőfeszítésekről, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelhez jutási nehézségeiről, valamint a célzott gazdasági ösztönzőkről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio-nak adott interjújában. Elmondása szerint a kormány olyan programokat tervez, amelyek célzottan segítik a vállalkozásokat, miközben továbbra is komoly hangsúlyt fektetnek a költségvetési fegyelem betartására. A miniszter optimistán nyilatkozott az Európai Unióval folyó deficittárgyalásokról is, valamint arról, hogy a kormány dolgozik azon, hogy Magyarország minden felfüggesztett uniós forrást megszerezzen.

„A kormány már korábban elfogadott egy fiskális pályát, melynek célja a hiány fokozatos csökkentése. Idén 4,5 százalékos, jövőre 3,7 százalékos, míg 2026-ban 2,9 százalékos hiánnyal számolunk” – mondta a Portfolio kérdésére a miniszter, aki ismét határozottan cáfolta, hogy

a Bloomberg csütörtöki cikkében szereplőkkel ellentétben nem készülnek a fiskális szigor lazítására.

Arra vonatkozóan, hogy a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen megtartott beszédében arról beszélt, hogy a kkv-szektor, valamint a családok támogatására terveznek kormányzati ösztönzőket, milyen hatással lehet a büdzsére, azt közölte

ez nem jelenti egy újabb nagy volumenű költekezési hullám elindítását, ugyanakkor lehetőség van célzott és korlátozott programok indítására. A lakáspiaci ösztönzők idei módosítása, amely segítséget jelentett, jól példázza ezt

– mondta a miniszter, aki határozottan cáfolta, hogy engednének a fiskális fegyelemből.

Előadásában Varga Mihály a kis- és középvállalkozások esetében új támogató intézkedéseket vetített előre. Azt is jelezte, hogy a hazai kkv-k hitelállománya alacsonyabb, mint a régiós, vagy más EU-országokban, ami növekedési tartalékokat jelent. A Portfolio kérdésére, hogy ez esetleg a kisebb cégek hitelezéséhez nyújtott valamilyen állami támogatást jelent, közölte:

ez alapvetően a kamatkörnyezettől függ, vagyis hogy a kkv-k tudnak-e kedvező feltételekkel hitelt felvenni. A kormány úgy tud ebben segíteni, hogy bizonyos, jól meghatározott programok keretében enyhíthetné a vállalkozások kamatterheit. Jelenleg még folynak az egyeztetések erről, és a részletekről később adunk tájékoztatást.

A nyáron Magyarországgal szemben a költségvetés magas hiánya miatt elindított EU-s túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban Varga Mihály kérdésünkre elmondta, hogy

Magyarország október közepéig fogja benyújtani a szükséges dokumentációt az Európai Bizottságnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

„Egy négyéves programot kell bemutatnunk, amely részletesen kifejti, hogyan kívánjuk csökkenteni a hiányt” – mondta. Ezen túlmenően hozzátette, hogy a költségvetési tervben a Bizottság elvárásai is szerepet játszanak.

Az uniós végrehajtó testület az összes tagállamnak, így Magyarországnak is évek óta jelzi, hogy az egyetemes lakossági energiaárra adott támogatásokat vezessék ki. Helyettük az újraelosztást, a szegényebb háztartások segítését helyezzék előtérbe az univerzális rendszerekkel szemben – így a magyar rezsicsökkentést is kritizálják.

A miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette: „az Európai Bizottság is és más intézmények is nagyon sok elvárást fogalmaznak meg a magyar költségvetéssel szemben. Például a munkaerőpiaci programjainkra, javasolva, hogy a munkanélküli támogatás háromhavi összegét növeljük. Tehát ezek rendszeresek, ezek visszatérő említések.”

Elmondta, hogy most ősszel készül el a következő évi költségvetés, nyilván nagyban befolyásolja a háborús helyzet lehetséges megoldása. Így ezekre a kérdésekre is visszatér majd a kormány.

Mint arról korábban írtunk, Magyarország több mint 1 milliárd eurónyi uniós forrást véglegesen elveszíthet az év végén, mivel decemberben lejár egy határidő a jogállamisági eljárás által felfüggesztett támogatásoknál. Ezzel kapcsolatban a pénzügyminiszter elmondta, hogy Magyarország még nem veszített el forrásokat, bár valóban vannak felfüggesztett tételek.

Tárgyalásokat folytatunk az Európai Bizottsággal, és azon dolgozunk, hogy minden elérhető forrást biztosítsunk a magyar gazdaság számára” – mondta Varga Mihály. Arra a kérdésre, hogy készültek-e becslések arra, hogyan befolyásolhatja mindez a költségvetési hiányt, a miniszter úgy válaszolt, hogy „prognózisok természetesen vannak, de jelenleg a prioritás az, hogy Magyarország hozzáférjen az uniós forrásokhoz.

Címlapkép: MTI/Bodnár Boglárka

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?