13 °C Budapest
A piggy bank is a small container used to save coins, often but not always shaped like a pig.

Nincs többé hóvégi nélkülözés: még átlagfizetésből is simán megszedheted magad ezzel a trükkel

2024. szeptember 6. 16:02

Számos teória szól manapság a pénzügyi tudatosságról, azonban Magyarországon nem mindegyik eljárás vezet garantált sikerhez. A Pénzcentrum mostani cikkében annak járt utána, milyen eszközökre érdemes leginkább hagyatkoznia a takarékoskodó magyaroknak.

2024 júniusára a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 642 000 forintra emelkedett, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 442 000 forint volt, ami 13,3%-kal magasabb, mint az előző év ugyanebben az időszakában. Eközben a reálkereset is 9,3%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami azt jelenti, hogy a magyar munkavállalók pénztárcája ugyan csak egy picit tűnik vastagabbnak, mint korábban, de papíron mégis számottevően több dolgot tudnak megvásárolni a pénzükből.

A kedvező adatokat leginkább a közszolgáltatásokban dolgozók és a nonprofit szektor munkavállalói érezhetik, hiszen a rendszeres bruttó átlagkereset ezen szektorokban 12,0%-tól 18,8%-ig terjedő növekedést mutatott. A bruttó és nettó mediánkeresetek is emelkedtek, a bruttó mediánkereset 15,3%-kal, míg a nettó mediánkereset 15,1%-kal haladta meg az előző év hasonló időszakát. Ez a sajátos rendszer hozzájárulhat ahhoz, hogy a munkavállalók valóban jobban élhessenek, és a reálkeresetek növekedése révén több vásárlóerőt élvezhessenek.

A nagyobb jövedelem nagyobb tudatosságot is igényel

Az angol "lifestyle creep" kifejezés az emberek egy olyan csoportjára utal, akik hajlamosak egyre többet költeni, amint a jövedelmük növekszik. Bár a pénzügyi szakértők szerint ez egy természetes folyamat, fontos odafigyelni rá, hogy ne veszélyeztesse a pénzügyi stabilitásunkat. Kimberly Palmer, a NerdWallet pénzügyi szakértője szerint például

Ennek a csoportnak egy jelentős része több pénzt költ, mint amennyivel a jövedelmük nő. Mivel a társadalomban látott minták erősen befolyásolják ezt a cselekvést, mások felelőtlen költekezését látva könnyen beleeshetünk ugyanebbe a csapdába.

Ilyenkor az emberek extra pénzt költenek olyan dolgokra, amikre valójában nincs szükségük – például dizájner ruhákra, luxusautóra vagy ingatlanokra, ezek persze szélsőséges példák. Az említett jelenség megnyilvánulhat a hétköznapibb kiadásokban is. Bola Sokunbi, a Clever Girl Finance alapítója rámutatott:

Sokan kapnak egy fizetésemelést és hirtelen újítanak a telefonjukon, gyakrabban étkeznek éttermekben, és luxusvakációkat kezdenek el tervezgetni. Minden ember számára csábító, hogy többet költsön, főleg, ha úgy érzi, ezt meg is engedheti magának

- mondta el.

A jelenség gyakorlatilag egy kétélű kard

Ennek az életmódnak vannak előnyei és hátrányai is. Javíthatja az életminőséget és motiválhat a további fejlődésre, de veszélyeztetheti a megtakarításokat, valamint pénzügyi stresszhez vezethet.

A kiadások nyomon követése, világos pénzügyi célok kitűzése és az automatikus megtakarítások beállítása mind segíthetnek a probléma kezelésében. Fontos, hogy a lehetőségeinknek megfelelően éljünk, és minden nagyobb kiadás előtt mérlegeljük annak szükségességét és összhangját pénzügyi céljainkkal.

Mi lehet a megoldás?

Ez a fajta költekezés gyakorlatilag elkerülhetetlen a legtöbb ember számára, de a megértése és kezelése jelentős szerepet játszik a pénzügyi stabilitás fenntartásában – mondta Dasha Kennedy, egy népszerű pénzügyi tudatosságról szóló könyv szerzője. Szerencsére rengeteg technológiai vívmány áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy megkönnyítse a tudatos költekezést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hasznos lehet, ha áttekintjük a banki és hitelkártya-kivonatainkat, és használjuk a költségvetési alkalmazásokat

– hívta fel rá a figyelmet Kimberly Palmer. Szerinte valójában bármilyen eszköz, amely megkönnyíti a költéseink nyomon követését és az alkalmazkodást, hasznos lehet.

Ez a trükk a leghatékonyabb hosszú távon

A Pénzcentrum korábban már bemutatta olvasóinak az úgynevezett "20-30-50-es szabályt", amely egy egyszerű és könnyen alkalmazható pénzügyi módszer. Ennek lényege, hogy a havi költségeinket könnyedén nyomon követhetjük és rendszerezhetjük anélkül, hogy sok energiát kellene befektetnünk. Ezzel a megközelítéssel tehát sokkal könnyebb lesz takarékoskodni. A szabály alapelve, hogy a havi jövedelmünk 50 százalékát az elkerülhetetlen kiadásokra fordítjuk, 20 százalékot megtakarítunk, míg a fennmaradó 30 százalékot egyéb kiadásokra használjuk fel.

A 20 százalékos részt egyszerűen el kell különíteni a többi jövedelemtől, és célszerű valamilyen saját megtakarítási alapot létrehozni belőle.

A 50 százalékos rész az, amire rendszeresen támaszkodnunk kell, ebből ugyanis az alapvető kiadásokat kell fedeznünk. Ezek közé tartoznak például az élelmiszerek, a rezsi, az alapvető szolgáltatások (telefon, internet) és tisztálkodási termékek.

A maradék 30 százalékot pedig szabadon költhetjük olyan nem létfontosságú dolgokra, amelyek örömet okoznak számunkra. Bár ezek a kiadások mindenki számára egyéniek, mégis fontos, hogy ne lépjék túl a 30 százalékos keretet. Tudatos pénzügyi tervezéssel biztosíthatjuk, hogy ne terheljük meg túlzottan a költségvetésünket, és megtartsuk pénzügyi egyensúlyunkat.

Ha valaki ennek szellemében gazdálkodna, akkor a jelenlegi átlagfizetés mellett 206 550 forintból kell kihoznia a kötelező kiadásokat, 123 930 forintból az egyéb költségeket és 82 620 forintot kell félretennünk minden egyes hónapban.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
1 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Noresz
1 hete
Jobban fel kéne mérni ezeket az átlag kereseteket mert az átlag emberek gyárakban, kereskedelemben stb... dolgoznak ahol 325-345 ezer a bruttó bejelentette bér.
0
0
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?