17 °C Budapest
Close up of hand of businessman signing a form. Business man signing contract for future deal. Business man signing legal document. Male hand signing employee contract with a bond.

Óriásit kaszált, aki jól taktikázott: elképesztő pénzeső hullhat rengeteg magyarra

2024. szeptember 11. 11:03

Több éves mélypontra csökkent a fogyasztói áremelkedés sebessége, ami nem csupán a fogyasztóknak, de a befektetőknek is jó hír. Nézzük, mekkora reálhozamot tehettek zsebre a múltban az állampapírba fektetők!

A 2024. augusztusi inflációs adat tükrében úgy tűnik, sikerült az elfogadható szintre fékezni a drágulást Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal mérése szerint a múlt hónapban mindössze 3,4%-kal volt magasabb az árszint, mint egy évvel korábban. Ennek apropóján kiszámoltuk, hogyan alakult az utóbbi években a befektetők által elérhető reálhozam.

A KSH a szokásos módon 7 főcsoportra bontva tette közzé a különböző árdinamikákat. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy továbbra is a szolgáltatások drágultak a leginkább, míg más kategóriákon belül árcsökkenést is lehetett tapasztalni. 2023. augusztus és 2024. augusztus között az alábbiak szerint változtak a fogyasztói árak:

  • Szolgáltatások: +9,5%
  • Ruházkodási cikkek: +4,5%
  • Szeszes italok, dohányáruk: +3,9%
  • Élelmiszerek: +2,4%
  • Egyéb cikkek, üzemanyagok: -0,1%
  • Tartós fogyasztási cikkek: -0,2%
  • Háztartási energia: -4,3%
  • A fentiek következtében az általános infláció 3,4% lett, míg a nyugdíjas infláció valamivel magasabb értéket, 3,6%-ot vett fel.

Csinos reálhozam a befektetők zsebében!

Az infláció lassulása a befektetési hozamokra is kedvező hatást gyakorol: minél kisebb az adott idő alatt végbement drágulás, annál nagyobb reálhozamot (infláció feletti hozamot) lehet elérni egy adott nominális hozamú befektetéssel.

Az utóbbi években mind az infláció, mind az állampapírpiaci hozamok egy hullámvasútra emlékeztető mozgást produkáltak. Az állampapírokba befektetők szempontjából 2023. január hozta el a mélypontot, amikor 25% feletti magasságban járt az infláció. Ezzel szemben a visszatekintő egy éves hozam (a 12 havi DKJ-hozamok alapján) alig 4,3% volt, tehát az inflációval korrigálva 17%-os éves reálveszteség mutatkozott.

Jó tudni

A visszatekintő hozam megállapításához feltételezzük, hogy egy befektető 1 évvel ezelőtt fektetett be, és most száll ki a befektetésből. A vizsgált időszak alatt megtermelt hozamot az inflációval összehasonlítva megkapjuk a visszatekintő reálhozam mértékét. Jó hír, hogy azóta az infláció gyakorlatilag megszelídült, miközben az állampapír-piaci hozamok jelentősen megnövekedtek. A kettő eredőjeként a 2024. márciusi csúcson már kétszámjegyű, 10,6%-os visszatekintő reálhozamnak (!) örülhettek a befektetők.

Végül az utóbbi fél évben a visszatekintő nominális hozam számottevően lejjebb ereszkedett, ami a stabil infláció mellett csökkenő reálhozamot eredményezett. Az utolsó ismert adatok szerint augusztusban a 3,4%-os infláció mellé 9,3%-os visszatekintő DKJ-hozam társul, azaz reálértelemben 5,7%-os hozamot tehettek zsebre a rövid lejáratú állampapírokba befektetők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tartósan pozitív maradhat a reálhozam?

A közgazdaságtan egyik alapvetése szerint a magas kamat- és hozamszintek elősegítik az infláció csökkenését, hiszen a gazdasági szereplők ilyen körülmények között inkább megtakarítják a pénzüket ahelyett, hogy elköltenék. Az infláció elleni harcban tehát fontos eszköz lehet a magas hozamszintek fenntartása, azonban ezzel negatív hatások is együtt járnak. Az idei magyar költségvetés egyik legnagyobb problémája az ÁFA-bevételek elmaradása, amelynek elsődleges okozója, hogy a lakossági fogyasztás a tervezettnél csak jóval lassabban éledezik.

A fogyasztás felpörgését kétségtelenül segíthetné, ha a piaci kamatok (például hitelkamatok) a mostaninál alacsonyabb szintre süllyednének. Ugyanakkor a túlzottan alacsony hozamszintek a forint gyengüléséhez is vezethetnek, hiszen az egyre kisebb hozamot kínáló deviza egyre kevésbé vonzó az intézményi befektetők számára. A jelenlegi feladat tehát az egyensúlyozás: kellően magas hozamok fenntartása a forint stabilitása érdekében, valamint a fogyasztás ösztönzése akár az alacsonyabb hozamszintek árán is.

Ezidáig a gazdaságirányítás két fő szereplője, a monetáris politika (Magyar Nemzeti Bank) és a fiskális politika (kormányzat) között vita zajlott a reálhozam optimális mértékéről. Az infláció leküzdésére törekvő jegybank magasabb reálhozamot, a gazdasági növekedésben érdekelt kormány alacsonyabb reálhozamot tartott kívánatosnak. Kérdés, hogy a jövőben hogyan dől majd el a vita: elképzelhető, hogy egy új attitűddel rendelkező jegybanki vezetés az eddiginél engedékenyebb kamatpolitikát folytathat.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 17. 16:00
A hitelfelvétel szinte mindig egy hosszú, stresszes folyamat, néha láthatatlan buktatókkal. Ezért Ta...
MEDIA1  |  2024. szeptember 17. 15:27
A kormánypárti lap azt mondja, nem tartottak pisztolyt az atya fejéhez, hogy megszentelje a PestiSrá...
Holdblog  |  2024. szeptember 17. 08:59
Ez a szélsőjobb nem az a szélsőjobb summázta véleményét Krekó Péter a német tartományi választások e...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?