Typical hungarian village in day light outdoors.

Működik a legális fűtéstrükk: így maxolják ki az otthonfelújítási támogatást az élelmes magyarok

2024. október 11. 19:31

Magyarországon még mindig kevesen gondolkoznak kifejezetten energiahatékonysági célú fejlesztésekben. Erre bizonyíték, hogy az elmúlt néhány évben összesen 2500-3000 milliárd forintot költöttünk energetikai*, ám ennek csak kevesebb mint fele járt érdemi energiamegtakarítással. A felújítási munkálatok közül a szigetelés pénzt is hoz a házhoz a komfort előnyökön felül. Ha hőszigetelésre fordítjuk a támogatást, a korábbiakhoz képest évekkel rövidül a befektetett összeg megtérülési ideje a csökkent rezsikiadásoknak köszönhetően.

Az 1990 előtt épült, családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni a júniusban indított új otthonfelújítási programot. A házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítésére felhasználható programban legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni. A támogatás elsődleges feltétele, hogy a vele megvalósult beruházással az ingatlan legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást érjen el.

A kialakult helyzet rávilágít arra is, hogy magunknak kell tenni azért, hogy minél kevesebb energiát fogyasszunk, ugyanis a hazai új lakóépületek átlagos osztályzata CC, az elkészült energetikai felmérések alapján a használt lakóépületek túlnyomó többsége pedig CC, vagy annál rosszabb energetikai besorolású.

A Knauf Insulation egy korábbi, nem reprezentatív felmérése szerint Magyarországon a háztartások rezsijük átlagosan 75 százalékát fűtésre-hűtésre költik, ugyanis az épületek 60-70 százalékában nincs megfelelően szigetelve sem a tető, sem a födém. Hiába vannak modern nyílászáróink: mivel a meleg levegő felfelé száll, az energia 25 százalékát elveszítjük a tetőn keresztül. Az üveggyapot a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus. Kiváló hő- és hangszigetelő anyag, tűzvédelmi besorolása A1-es vagyis nem éghető, jó a páraáteresztő képessége, biztosítja az épületek szellőzését. Magastetőkben szarufák közti, és szarufák alatti hőszigetelésként, padlásfödém és válaszfal hőszigetelésként is alkalmazható.

„A legolcsóbb és legtisztább energia a fel nem használt energia! Az egyik leghamarabb megtérülő befektetés a födém szigetelése lehet” – mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

A támogatott korszerűsítéssel kapcsolatos elvárást, hogy a beruházás legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást eredményezzen, amelynek, ha része a tetőtér padlásfödémének vagy szarufák közötti üregek hőszigetelése, azt üveggyapottal lehetne a leghatékonyabban teljesíteni. Azonban ez a szigetelőanyag típus egyelőre nincs fent az ÉMI - Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. által meghatározott – pontozásos rendszerrel kiválasztott – támogatott kulcstermékek listáján.

A cég szakemberei, illetve az üveggyapot gyártók vitatják az elbírálás helyességét, hiszen a rendelkezésre álló környezetbarát anyagok közül az adott szigetelési igényt az üveggyapottal lehet legolcsóbban kielégíteni. Az üveggyapot az egyik legkörnyezetkímélőbb hőszigetelő anyag, 80 százaléka újrahasznosított üvegből készül és a további összetevői is természetes anyagok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az az indok sem állja meg a helyét, hogy nagyobb a termék szállítási távolsága. Valóban távolabbról érkezik az üveggyapot, akár kétszer, háromszor messzebbről is, mint a kőzetgyapot, csak azt a tényt nem vették figyelembe a pontozáskor, hogy akár 5-6-szor nagyobb az üveggyapot elszállítható mennyisége egy adott eszközzel, mivel az anyag nyugalmi térfogata ennyivel kisebb.

A cég MPN fantázianevű könnyű kőzetgyapot termékéből (ami kulcstermék az ÉMI pontrendszerében) 1 kamionnyi mennyiség 3 db családi ház 25 cm vastag padlásfödém hőszigetelésére elegendő mennyiség. Ha üveggyapottal végeznénk el ugyanezt a munkát, ugyanebben a vastagságban és minőségben 19 családi házra lenne elegendő az egy kamionon szállítható mennyiség, de az üveggyapot nem minősül kulcsterméknek. Ráadásul a távolság megállapítása sem releváns, mivel a gyártó ország fővárosának távolságát veszik figyelembe a szállítási útvonal hosszának megállapításakor.

Úgy tűnik, hogy az üveggyapot és fújható üveggyapot szigetelőanyagokat adminisztratív eszközökkel mesterségesen szorítják ki a támogatott termékek listájáról. A szakemberek bíznak azonban abban, hogy az ÉMI figyelembe veszi a fent felsorolt szempontokat és módosít a pontozás szempontrendszerén.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?