Nő a modern lakásában a nappaliban. Bekapcsolja a légkondicionálót a távirányítóról. Klímaszabályozás otthonában split rendszerrel

Drága hibát követhet el, aki ezt a készüléket nem tartja karban: most még lehet jó szerelőt találni

MTI
2024. október 9. 22:02

Rohamléptékben emelkedik hazánkban is a háztartási klímák száma nemcsak a forró nyarak miatt, hanem azért is, mert költséghatékony fűtési megoldást kínálnak. A beruházással viszont nem érnek véget a feladataink, hiszen a garanciális feltételeknek is eleget kell tennünk a karbantartással, melynek hiánya később jelentős összegű javítási költséget is eredményezhet számunkra

Magyarországon a 2022-es népszámlálás alapján a lakások 27,6 százalékában van légkondicionáló, de a trendek és a piaci tapasztalatok alapján ez az arány jelentősen nőtt az elmúlt két évben. Annál is inkább jellemző ez a tendencia, hiszen az energiahatékony klímák népszerűsége ugrásszerűen megnőtt az utóbbi időben. A légkondicionálókkal kapcsolatban ugyanakkor sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a karbantartásuk éves szinten kötelező, és azzal hosszú távon a saját malmunkra hajthatjuk a vizet.

Megéri a rendszeres karbantartás?

Egy egyszerű lakossági split klíma karbantartásának ára általában 10-20 ezer forint között mozog alkalmanként, erről Tóma János, a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatója beszélt.

Egy folyamatosan karbantartott berendezés esetén, melyet akár évek óta ugyanaz a cég tart karban, jóval kedvezőbb karbantartási költségünk lehet, mint egy évek óta elhanyagolt berendezésnél, melyet sokkal nagyobb munka megfelelően tisztítani. Ha sürgős karbantartásra van szükség, adott esetben azért hívunk szerelőt, mert a berendezés a karbantartás elhanyagolása miatt már nem is működik megfelelően, és soron kívüli kiszállást kérünk, az jelentősen növelheti a költségeket

– mutatott rá.

A szakember úgy folytatta: az általános oldalfali splitek karbantartási költsége a legkedvezőbb. Ettől komplexebb beltéri egységek, például álmennyezeti kazettás vagy légcsatornás beltéri egységek karbantartása bonyolultabb, ezek karbantartása általában költségesebb. Ha egy háztartásban több beltéri egység is található, akkor kedvezőbb árakat kaphatunk, hiszen a szervizes egy kiszállás alkalmával több berendezés karbantartását is elvégzi, mondta.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a legjobb időszak a karbantartásra a tavasz, mielőtt a nyári hőség beindulna, illetve ősszel, a fűtési szezon előtt.

Ilyenkor a cégek kevésbé elfoglaltak, és gyakran kedvezményeket is kínálnak. A csúcsszezonban, vagyis nyáron nehezebb időpontot találni, és az árak is magasabbak lehetnek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– tette hozzá.

Miért fontos egyáltalán a rendszeres felülvizsgálat?

A rendszeres karbantartások elvégzése elvégzésével biztosítható, a berendezés üzemszerű működése és hosszú élettartama, mely élettani szempontból is kiemelten fontos. A beltéri egységben az üzemelés közben bejutó szennyeződések és kórokozók számos légúti betegség okozói lehetnek, egy elhanyagolt klímaberendezés esetén. 

Mindemellett a jótállás megőrzése miatt elengedhetetlenül szükséges a berendezések ellenőrzése. Így egészségünk és pénztárcánk megóvása szempontjából is megéri a megfelelő szakember által időszakosan átnézetni a készülékeket.

– zárta gondolatait Tóma János.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 10. csütörtök
Gedeon
41. hét
Október 10.
A tojás világnapja
Október 10.
A látás világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?