Photo of a young businessman in a hotel room.

Szabályosan özönlenek Magyarországra a lengyelek, spanyolok, japánok: ezek a kedvenc vidéki helyeik

2024. október 11. 20:57

Az új csúcsokat beállító idei nyári szezon eredményeihez jelentős mértékben járult hozzá a beutazóforgalom bővülése. Június-augusztusban 2023-hoz képest 14%-kal több, 3 millió külföldi látogató érkezett, ami csaknem 8 millió éjszakát eredményezett a magyarországi szálláshelyeken. Németország után a legtöbb nemzetközi vendégéjszakát a visegrádi országok és az Egyesült Királyság utazóinak köszönhettük. A teljes nemzetközi szálláshelyi forgalom 51%-a Budapest vonzásának volt köszönhető, a külföldi vendégéjszakák száma alapján a legnépszerűbb vidéki települések közül kiemelkedtek a fürdővárosok.  

Turisztikai konjunktúra van Magyarországon, amit jól mutat az is, hogy a nagy számban érkező nemzetközi vendégek tavaly nyárhoz képest országosan közel 6%-kal több, csaknem 8 millió vendégéjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint ezek mintegy felét, 49%-át a fővároson kívül regisztrálták.

A vidéket felkereső, tavalyhoz képest 5%-kal több, mintegy 1,4 millió nemzetközi látogató pedig közel 4 millió vendégéjszakával gazdagította a fővároson kívüli desztinációkat. A forgalmi sikereknek köszönhetően a külföldiektől származó bevételek vidéken az előző évhez képest 13%-kal bővültek, és elérték a 67 milliárd forintot, a Balatonnál pedig 15%-os volt a növekedés. Ezzel a vidéki szálláshelyek teljes bevételének több mint 30%-át nemzetközi vendégek biztosították. Mindezek az eredmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy a turizmus nemzetgazdasági hozzájárulása a GDP több mint 12%-át adja. A II. negyedév szolgáltatás-külkereskedelmi egyenlegének 2,9 milliárd eurós aktívumához pedig mintegy 925 millió euróval járult hozzá. Így a pozitív egyenleg mintegy egyharmadát biztosította.

Az NTAK adatok alapján eközben Budapestet is rekordszámú, 1,7 millió külföldi utazó kereste fel a nyári hónapokban, számuk csaknem 23%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtt mértet. A fővárosba érkező nemzetközi látogatóktól származott a Magyarországon keletkező külföldi vendégéjszakák közel 51%-a. A fővárosban regisztrált mintegy 4 millió nemzetközi szálláshelyi éjszaka a tavaly június-augusztusit is 11%-kal túlszárnyalta.

Tavaszi kampányainknak is köszönhetően alakultak kimagaslóan a június-augusztus beutazószámai. A sikeres főszezonnak azért is nagy a jelentősége, mivel ilyenkor keletkezik az éves külföldi vendégéjszaka-forgalom csaknem 37%-a százaléka, azaz a nyári szezon az éves turisztikai eredményre is kihat ‒ közölte Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója.

A főszezonban Németországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és az Egyesült Királyságból utazók töltötték a legtöbb vendégéjszakát Magyarországon, ezek bővülése 9-9%-kal a szlovák és a brit piacról volt a legerőteljesebb.

A legnagyobb mértékű vendégszám-növekedést pedig Kínából regisztrálták, ahonnan tavaly nyárhoz képest megduplázódott a vendégforgalom, míg Spanyolországból 63%-kal, Japánból pedig 42%-kal több látogatót fogadtak a szálláshelyek. Az adatok szerint a top küldőországokból vendégéjszakáik alapján a britek pihentek legnagyobb arányban szállodákban. A magán- és egyéb szálláshelyeken és a kempingekben a lengyelek részesedése volt a legmagasabb.

Az NTAK adatok alapján az is látható, hogy a legtöbb nemzetközi vendégéjszakának a vidéki térségek közül a Balaton, továbbá Debrecen és térsége, Bük-Sárvár, Mátra-Bükk és Budapest környéke szálláshelyei örülhettek. A legnagyobb ütemű növekedést pedig vidéken Debrecen és térsége, Tokaj és Nyíregyháza, valamint a Balaton térség könyvelhette el. A főváros után a legnépszerűbb települések pedig a külföldi vendégéjszakák száma alapján mind fürdővárosok voltak, sorrendben Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred és Bük.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A turisztikai konjunktúra alakulása szeptemberben

A szolgáltatási szektor - és benne a turizmus - továbbra is sokkal jobban teljesít, mint a gazdaság többi szektora. A TKI index szeptemberben kissé elmaradt a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindexétől, ugyanakkor meg-haladta a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-9 pont). Magasabb volt továbbá az ipar (-11 pont), valamint jóval magasabb a kereskedelem (-17 pont) és az építőipar (-20 pont) indexeinél.

Hasonló üzletihangulat-indexekkel, mint például a VOSZ Barométerrel összehasonlítva kijelenthető, hogy a TKI követi a többi társindex alakulását, tehát a szezonalitás és az üzleti hangulatot befolyásoló negatív externáliák nem feltétlenül turizmus specifikusak.

A TKI index 2024. szeptemberben -4 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén negatívnak érzékelték. Az index értéke 1 ponttal csökkent az év 9. hónapjában, s ezzel együtt 1 ponttal elmarad az egy évvel ezelőtti értékétől. A szálláshely-szolgáltatásban 5 ponttal -4 pontra javult, a vendéglátásban 2 ponttal -3 pontra, míg az egyéb turisztikai szektorban 5 ponttal -5 pontra csökkent az index. Az index mérésének történetében még nem fordult elő, hogy az egyes szektorok várakozásai ilyen közel álljanak egymáshoz.

Amennyiben a 2024 szeptemberi TKI indexet összevetjük az egy évvel korábbival (2023. szeptember), enyhe csökkenést tapasztalunk. Az alszektorok közül a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás indexe nőtt éves összehasonlításban, míg az egyéb turisztikai szektoré csökkent. A méretcsoportok közül a 6-15 fős kivételével mindegyik nőtt vagy stagnált.

A következő három hónapban várhatóan enyhén bővül a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. A turizmus foglalkoztatási várakozás indexe (+2 pont) 2024. szeptemberben elmaradt a GKI EU számára végzett konjunktúra-kutatásában mért, a szolgáltatási szektorra számított index értékétől (+6 pont), ugyanakkor meghaladta a nemzetgazdasági átlagot (-3 pont). Magasabb volt az ipar és az építőipar indexénél (-8, illetve -3 pont), elmaradt ugyanakkor a kereskedelem indexétől (+5 pont).

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 31%-a növekedést, 23%-uk visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 16% vár vendégforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, 22%-uk pedig visszaesést vetít előre. Az egyéb turisztikai szektorban működők 15%-a vár ügyfélforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg visszaesést 31% vár.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?