19 °C Budapest
Womans and childs feet with woolen socks near home heater in winter time. radiator heating home warm winter

Fűtésszezon 2024: megszólalt az Energiaügyi Minisztérium, erre számíthatnak a magyar családok idén

2024. október 11. 11:14

Már az időjáráson is érezni, hogy nyakunkon a hivatalosan október közepén kezdődő fűtési szezon. A hűvösebbre forduló napokban különösen jó hír, hogy Magyarország megfelelően felkészült a télre - mondta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken a tárca Facebook-oldalán közzétett videójában.

A háztartások zavartalan kiszolgálását a magas készletszint, a folyamatos importszállítások és a belföldi kitermelés együtt garantálják. Az államtitkár közlése szerint a kiemelkedő kapacitású hazai tárolókban több mint 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre. Az elérhető tartalék közel kétszeresen haladja meg a tavalyi egész éves lakossági fogyasztást. A betárolt mennyiség több az előző fűtési szezonban elhasználtnál is. Úgy látják, hogy az összesített éves gázfogyasztás az elmúlt időszak trendjét folytatva idén 8 milliárd köbméter alá csökkenhet. A már hozzáférhető tartalékok tehát a tényleges éves szükséglet akár háromnegyedét is fedezhetik - tudatta.

Az ellátásbiztonságot erősíti a hosszú távú szerződéseknek megfelelő zökkenőmentesen zajló behozatal - mondta Steiner Attila. Jelezte, a Nemzetközi Energiaügynökség a közelmúltban tette közzé a világ gázellátásának biztonságát elemző jelentését. Értékelésük szerint Magyarország 2024-ben hatékonyan csökkentette az ukrán tranzitnak való kitettségét, így egy esetleges leállás sem okozna azonnali ellátásbiztonsági kockázatot.

Folyamatosan dolgoznak az ország önellátási képességeinek erősítésén is: az MVM Csoport már a tizedik kutat fúrja a két új kelet-magyarországi lelőhelyen. Az Energiaügyi Minisztérium nyolc területre indított koncessziós eljárásokat szénhidrogén kutatására és kitermelésére. A legfontosabb azonban az - mutatott rá -, hogy a háztartások az előttünk álló fűtési szezonban is számíthatnak a rezsicsökkentés nyújtotta védelemre - hangsúlyozta a videóban az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?