17 °C Budapest
Two men assemble a balcony power plant to generate electricity

Véletlen lenne? Óriási kiskaput hagyott a kormány az erkélynapelemeket tiltó jogszabályban

2024. október 11. 08:16

Ellentmondásosnak, vagy legalábbis nem elég körültekintőnek tűnik az a jogszabály, amely 2025-től megtiltja, hogy erkélyekre napelemet lehessen helyezni – a szakma így értékeli azt, hogy a tiltást adott esetben elég könnyen ki lehet kerülni - írja a G7. A jogalkotó két fontos kiskaput nyitva hagyott.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatába nemrég bekerült, hogy „erkélyen napelem nem helyezhető el sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon”. Csakhogy a definíció szerint erkélynek csak az épület homlokzati síkjából kinyúló, konzolos, függesztett vagy pontszerűen alátámasztott kialakítású külső, legfeljebb egy oldalról zárt tartózkodó tér számít - írja a lap. Az épület homlokzati síkján belül lévő, három oldalról falakkal határolt tér a loggia, amelyre a tiltás nem vonatkozik. Emellett nincs egyértelműen rendezve a szövegben az az elég egyszerű eset sem, ha az erkély fölé (elő)tetőt építenek, amely jobb esetben lehet a napelem tartószerkezete is.

A helyzet jelenleg úgy áll, hogy a Nyugat-Európában egyre jobban terjedő, konnektorba dugható egyszerű változatokat a magyar szabályok az energetikai szabályozás oldalról eleve tiltják, ezek felszerelése továbbra is tilos. Eközben létezik olyan konstrukció, amely ehhez hasonló, és bár engedélyhez kötött, de az engedélyt Magyarországon is kiadják rá.

Továbbá mivel a tiltás csak jövőre indul, december végéig még szabadon lehet erkélyekre is napelemet tenni (az engedélyköteles konstrukciókból), így azokért átmenetileg élénkülhet a kereslet. Nem világos, hogy utána melyik hatóságnak lesz feladata ellenőrizni a tiltást, és ezt hogyan fogja a hétköznapokban megvalósítani - írták.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?