19 °C Budapest
Apartment Building Or Block Of Flats - Budapest, Hungary

Nem lassít a lakáshorror Magyarországon: jól járhat, aki ilyen ingatlant adna el a közeljövőben?

2024. október 10. 15:32

Tovább fokozódott a lakásdrágulás üteme szeptemberben. Az áremelkedés éves ütemében az országon belül ugyanakkor ötszörös különbség látszik a különböző régiók között. - derül ki az ingatlan.com friss lakásárindexéhez fűzött elemzésésből

Folytatódott, és tovább gyorsult a lakásdrágulás szeptemberben. Éves összevetésben országosan 6,7 százalékos áremelkedés következett be, Budapesten pedig 9,1 százalékkal nőttek az árak. A fővárosi átlagos négyzetméterárak már 1,07 milliónál járnak.

A gyorsuló áremelkedés egyre nagyobb különbséget okoz országon belül. A budapesti lakásdrágulás üteme például ötszöröse az Észak-Magyarországi régió 1,8 százalékos éves áremelkedésének.

Jövőre legalább 10-15 százalékos értéknövekedés várható a lakáspiacon annak ellenére, hogy az élénkülő keresletnek köszönhetően az árak már most is egyre nagyobb tempóban emelkednek. Az államkötvényekből és nyugdíjmegtakarításokból ugyanis 1000 milliárdos nagyságrendű pénzeső várható 2025-ben, ami főként Budapest és a nagyvárosok ingatlanpiacain csapódhat le.

Belehúztak az árak, ötszörös különbség országon belül

A harmadik negyedévben az előző három hónapos időszakhoz képest országosan 1,2 százalékos drágulás következett be, Budapesten pedig 1,8 százalékkal nőttek az árak.  Szeptemberben éves szinten az országos áremelkedés üteme az augusztusi 6,5 százalékról 6,7 százalékra, a fővárosban pedig a 8 százalék alatti szintről 9,1 százalékra gyorsult - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A korábbi hónapokban a Debrecent is magában foglaló Észak-Alföldi régiót jellemezte a legjelentősebb drágulás éves összevetésben, szeptemberben viszont a budapesti lakáspiac vette át a vezetést. Hozzájárult az áremelkedéséhez a Közép-Dunántúli régió is, ahol 8 százalék feletti éves drágulás látható az ingatlan.com lakásárindexe szerint. A legvisszafogottabban, 1,8 százalékkal, az Észak-Magyarországi régióban nőttek az árak tavaly szeptemberhez képest.

“Jól szemlélteti az országon belüli különbségeket, hogy Budapesten vagy Debrecen környékén a szeptemberi áremelkedés éves üteme pont az ötszöröse volt az Észak-Magyarországi lakásdrágulásnak.” - fogalmazott Balogh László.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Budapesten az átlagos négyzetméterárak október elején 1,07 millió forintnál jártak, ezen belül pedig az V. kerület a legdrágább 1,73 millió forintos átlaggal. Terézvárosban 1,3 millió forintba kerül egy négyzetméter, a legolcsóbb pedig a XX. kerület, ahol 714 ezer forint az átlagos négyzetméterár. A legdrágább vármegyeszékhely Debrecen 839 ezer forintos árszinttel, a legolcsóbb pedig Salgótarján, ahol 282 ezer forint a négyzetméterárak átlaga.

2025-ben legalább 10-15 százalékos lehet a felértékelődés

A következő időszakban jelentős forgalomélénkülés várható az idén amúgy is egyre tempósabb drágulást mutató lakáspiacon. “2025-ben 1000 milliárdos nagyságrendben jelenhetnek meg nyugdíjpénztári megtakarításokban és állampapírban tartott pénzek az ingatlanpiacon. A szokásos éves lakáspiaci forgalom harmadának-negyedének megfelelő 1000 milliárdos extra pénzeső főként Budapesten és a nagyvárosokban csapódhat le, ami tovább fokozhatja az áremelkedés ütemét.” - értékelte a helyzetet Balogh László.

Ráadásul a kormány tervei szerint jövőre több olyan intézkedésre kerülhet sor a Nemzeti Lakásstratégia 2035 néven kiszivárgott tervezet alapján, amelyek további lendületet adhatnak a lakásvásárlási és lakásépítési kedvnek. “Fontos azonban, hogy egyes szabályozások, például az Airbnb-s lakásokra vonatkozó szigorítás vagy egy bérletidíj-plafon esetleges bevezetése viszont fékezhetik a befektetők okozta lakásárnövekedést. Mindent összevetve 2025-ben legalább 145 ezer adásvétellel számolunk, az éves drágulás üteme pedig jövőre meghaladhatja a 10-15 százalékot.” - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 10. csütörtök
Gedeon
41. hét
Október 10.
A tojás világnapja
Október 10.
A látás világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?