18 °C Budapest
Cropped shot of young Asian woman holding a paper shopping bag, managing online banking with mobile app on smartphone. Transferring money, paying bills, checking balance while shopping in a shopping mall. Technology makes life so much easier

Tömegek adatait lopták el erről az appról: ha így utaltál pénzt, még a TB-számod is veszélyben lehet

2024. október 11. 12:45

A MoneyGram pénzátutalási szolgáltatás jelentős kibertámadás áldozata lett, amelynek során ügyfelek személyes és pénzügyi adatai kerültek illetéktelen kezekbe. Bár a támadás szeptember 20-án kezdődött és három napig tartott, a vállalat közel három héttel később sem tudott pontos becslést adni az érintettek számáról - számolt be róla a Daily Mail.

A MoneyGram több mint 150 millió ügyfelet szolgál ki világszerte, 200 országban és területen, 430 000 telephelyen keresztül. A hackertámadás során olyan alapvető információk kerültek nyilvánosságra, mint az ügyfelek neve, születési dátuma és elérhetőségei, beleértve a telefonszámokat, e-mail címeket és postai címeket.

Az ismeretlen elkövetők ennél érzékenyebb adatokhoz is hozzáfértek, köztük beszkennelt jogosítványokhoz, nemzeti azonosítószámokhoz társadalombiztosítási számokhoz. A vállalat közleménye szerint vezető külső kiberbiztonsági szakértőkkel dolgoznak együtt, és egyeztetnek a bűnüldöző szervekkel.

A MoneyGram igyekezett megnyugtatni ügyfeleit, hangsúlyozva, hogy csak korlátozott számú társadalombiztosítási számot szereztek meg a hackerek. Ugyanakkor a cég elismerte, hogy az érintett információk típusa és mértéke ügyfélcsoportonként változó lehet.

A támadás során napvilágra kerülhettek olyan érzékeny adatok is, mint a közüzemi számlák másolatai, bankszámlaszámok, MoneyGram Plus Rewards számok, sőt egyes tranzakciók részletei is. A cég közölte, hogy vizsgálata még kezdeti szakaszban van, és továbbra is dolgoznak az érintett ügyfelek körének pontos meghatározásán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szakértők szerint a támadás a "social engineering" egy példája lehetett, ahol az elkövető a MoneyGram informatikai ügyfélszolgálatának alkalmazottjaként kért technikai támogatást. A vállalat hangsúlyozta, hogy nem zsarolóvírus-támadásról van szó.

A MoneyGram külön hívóközpontot hozott létre az érintett ügyfelek tájékoztatására, és két évig ingyenes hitelfelügyeleti és személyazonosság-védelmi szolgáltatásokat kínál számukra. A vizsgálatban állítólag a CrowdStrike kiberbiztonsági cég is közreműködik.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?