12 °C Budapest
Using a mobile phone

Ismét rengetegen kapnak SMS-t erről az ismeretlen számról: ezt kell tenned, ha köztük vagy

2024. október 12. 14:31

 Az utóbbi időben drasztikusan megszaporodtak az SMS-ben küldött csalások, és szinte hetente jelennek meg újabb átverések. A legfrissebb esetben a csalók már magyarországi telefonszámról küldenek megtévesztő üzeneteket, így még nehezebb felismerni a veszélyt.

Az adathalász SMS-ek célja, hogy személyes adatokat – például bankkártya-információkat – csaljanak ki gyanútlan felhasználóktól. Az ilyen üzenetek általában hivatalosnak tűnnek, és linkekkel próbálják rávenni a címzettet, hogy látogasson el egy hamis weboldalra, ahol az adatait megadhatja.

Ezek a weboldalak sokszor megtévesztésig hasonlítanak valódi intézmények honlapjaira, így elsőre nehéz felismerni az átverést.

Egy korábbi esetben például a csalók a Magyar Posta nevében próbálták megszerezni az emberek adatait, egy németországi telefonszámról küldött üzenetben. A legújabb csalás azonban még trükkösebb: magyarországi, 30-as, azaz a Telekom hálózatához tartozó telefonszámról érkeznek az átverő üzenetek.

Fontos figyelni néhány árulkodó jelre, amikor ilyen SMS-t kapunk:

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Ismeretlen feladók és gyanús linkek: Soha ne kattints olyan linkre, amelyet ismeretlen számról küldenek, különösen, ha sürgető üzenetet tartalmaz, például fizetési felszólítást vagy nyeremény ígéretét.
  • Helyesírási és nyelvtani hibák: A csaló üzenetek gyakran tartalmaznak nyelvtani hibákat, vagy éppen furcsa megfogalmazásokat. Ha valami gyanús, jobb, ha nem reagálsz rá.
  • Kamu weboldalak: Mielőtt bármilyen linkre kattintanál, ellenőrizd a webcímét. Az adathalász oldalak gyakran hasonló domainneveket használnak, de egy-egy apró eltérés is lehet a csalás jele.
  • Személyes adatok bekérése: A bankok és hivatalos intézmények soha nem kérnek SMS-ben személyes adatokat, jelszót vagy PIN-kódot. Ha ilyen kérést kapsz, az szinte biztosan csalás.
  • Azonnali cselekvés kérése: A csalók gyakran sürgetik az áldozatot, például azzal fenyegetnek, hogy zárolják a fiókját. Ez is egy módszer, hogy ne legyen időd átgondolni a helyzetet.

A Magyar Posta nemrég kiadott közleménye szerint érdemes figyelni arra, hogy a cég soha nem küld értesítéseket külföldi telefonszámról vagy „.com” végződésű e-mailcímről, és ez igaz az ".info" címekre is.

Az elmúlt időszakban a Pénzcentrum több hasonló csalásról is beszámolt, például a "Magyar DPD" vagy a Yettel nevében küldött adathalász üzenetekről. Az Erste Bank nemrég arról is tájékoztatott, hogy az idei évben 170%-kal több adathalász támadást regisztráltak, mint két évvel ezelőtt.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 12. szombat
Miksa
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?