photo of a woman in blue underwear who scratches her breasts and suffers from allergies, itching, skin rash, dermatitis. Allergic reaction. Skin diseases. Healthcare concept

Ősi kór szabadult el Európában: ezrek betegedtek meg, ennek a fele sem tréfa

2024. október 11. 18:45

Az Egyesült Királyságban megnövekedett a rühességgel diagnosztizált esetek száma, különösen Yorkshire régióban. Az NHS adatai szerint több száz ember került kórházba emiatt a ritka bőrbetegség miatt. Emellett a kanyaró és a szamárköhögés előfordulása is emelkedett, amit szakértők a szegénységnek és a csökkenő oltási arányoknak tulajdonítanak - tudósított a Mirror.

A rühesség egy apró atkák által okozott bőrbetegség, amely erős viszketéssel jár. Bár általában nem súlyos és krémekkel kezelhető, az esetek számának növekedése aggodalomra ad okot. Az NHS adatai szerint országszerte 66%-kal nőtt a rühes fertőzések száma, elérve az 5661 elsődleges és másodlagos diagnózist.

Yorkshire egyes területein különösen magas volt a rühes kórházi kezelések előfordulása. Emellett Doncasterben és Yorkban a kanyarós esetek száma is jelentősen emelkedett. Doncasterben 20 esetet diagnosztizáltak az előző évi nulla esethez képest, míg Yorkban tíz eset volt az előző évi egyhez képest. Országos szinten a kanyaró diagnózissal járó kórházi látogatások száma ötszörösére, 2305-re emelkedett. A szamárköhögéses esetek száma pedig megháromszorozódott, elérve az 1696 diagnózist.

Gwen Nightingale, az Egészségügyi Alapítvány igazgatóhelyettese rámutatott a szegénység és a betegségek terjedése közötti összefüggésre. "Az alapvető életszínvonal fenntartásához szükséges jövedelem hiánya negatív hatással lehet az egészségre olyan tényezők révén, mint a hideg, nedves otthonok vagy az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés hiánya" - mondta.

Az Egyesült Királyság egészségügyi hatósága figyelmeztetést adott ki a csökkenő oltási arányok miatt. Steve Russell, az NHS nemzeti oltási és szűrési igazgatója aggodalmát fejezte ki: "Ezek az aggasztó adatok rávilágítanak arra, hogy még mindig túl sok gyermek nincs teljes mértékben védve az olyan betegségekkel szemben, mint a kanyaró és a szamárköhögés, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak, de megelőzhetők."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az egészségügyi szakemberek hangsúlyozzák a védőoltások fontosságát, és arra biztatják a szülőket, hogy ellenőrizzék gyermekeik oltási nyilvántartását, és szükség esetén forduljanak háziorvosukhoz az oltások beütemezése érdekében.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?