21 °C Budapest
Rowhouses in the inner city of Budapest, Hungary

Súlyos jelentés látott napvilágot: Budapest leszerepelt, egyre élhetetlenebb a magyar főváros

2024. július 23. 16:04

A Nemzetközi Menedzsmentfejlesztési Intézet (IMD) éves Smart Cities Indexe 2024-ben ismét feltérképezte a világ legokosabb városait, bemutatva, hogy a technológiai és gazdasági fejlettség hogyan javítja az életminőséget és kezeli a társadalmi kihívásokat. A felmérés, amely 142 város lakosainak véleményét gyűjtötte össze, meglepő eredményeket hozott: idén egyetlen észak-amerikai vagy afrikai város sem került be a legjobb 20 közé, míg a lista élén főként európai és ázsiai városok találhatók. Zürich, Oslo és Canberra foglalják el az első három helyet.  Budapest a 89. helyre csúszott vissza, főként a megfizethető lakhatás, az egészségügy helyzete és a közbiztonság problémái miatt.

A bolygó hőmérsékletének emelkedése és a környezeti változások minden országra nyomást gyakorolnak, és eddig ismeretlen, új kihívásokkal néznek szembe a fenntartható jövőjükkel kapcsolatban. Néhány úti cél határozott lépéseket tesz az olyan intelligens megoldások megvalósításában, amelyek célja a magasabb életminőség előmozdítása, nem mellesleg irányt mutatnak a világ többi városának.

Az ilyen kezdeményezések feltérképezésére a Nemzetközi Menedzsmentfejlesztési Intézet (IMD) évente összeállítja a világ legokosabb városainak rangsorát, amely az egyes szereplők gazdasági és technológiai erejét mutatja, és az alapján készül, hogy ezek a tényezők hogyan javítják az életminőséget és nyújtanak megoldásokat a társadalmi kihívásokra. A most ötödik alkalommal megjelenő Smart Cities Index 2024 keretében 142 város lakosaitól gyűjtöttek adatokat, hogy megismerjék véleményüket városuk egészségéről, biztonságáról, mobilitásáról, lehetőségeiről és irányításáról.

Idén egyetlen észak-amerikai vagy afrikai város sem szerepelt a legjobb 20 között, és három kivételével a legjobban teljesítő 20 város mindegyike Európában vagy Ázsiában található.

A Smart Cities Index 2024 szerint a világ tíz legokosabb városa a következő:

  1. Zürich
  2. Oslo
  3. Canberra
  4. Genf
  5. Szingapúr
  6. Koppenhága
  7. Lausanne
  8. London
  9. Helsinki
  10. Abu Dhabi

Három svájci város is bekerült a top 10-be, Zürich az első, Genf pedig a negyedik helyen végzett. A náluk lényegesen kisebb területű Lausanne bőven a súlya fölött teljesít, és a hetedik helyen szerepel az indexben, annak ellenére, hogy lakossága csak 150 ezer fő körül mozog. A város intimitása azonban valójában erősségnek bizonyul a lakosok körében. Nem mellesleg komolyan veszi a természet közelségének igényét, sok pénzt és energiát fektet a parkokba, kertekbe és egyéb zöldterületekbe Emellett a város továbbra is elkötelezett a digitalizáció mellett, többek között a közigazgatásban is és a turizmusban  - írja a BBC beszámolója. 

Budapest leszerepelt

Megnéztük, a magyar főváros hol áll a rangsorban. Budapest a felmérésben évek óta rosszabbul teljesít. 2020-ban még a 63. helyen végzett a 142 város közül, 2024-ben már csak a 89.  A megkérdezettek szerint a legsürgetőbb probléma a megfizethető lakhatás: a válaszadók 67,6 százaléka ezt a kérdéskört rangsorolta az első helyre.

Ez valóban nagy probléma, ahogy erről nemrég írtunk,: éves szinten minden településtípuson emelkedtek a lakásárak és a bérleti díjak, ami negatívan befolyásolja a magyar lakosság fizetőképességét. Budapest a legkevésbé megfizethető EU-s fővárosok közé tartozik: tavaly év végén 11 évnyi átlagfizetésre volt szükség egy 75 négyzetméteres lakás megvásárlásához.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az egészségügy helyzete a második legnagyobb probléma: ma már szinte embertelen küzdelem folyik a magyar kórházakban, évről évre tovább nyúlnak a várólisták.Térdprotézis műtétre átlagosan csaknem 9, csipőprotézis műtétre 6 és fél hónapot várhatnak a magyar betegek. A romló közbiztonság kérdése a harmadik helyen végzett, azza a válaszadók ezzel is elégedetlenek voltak. A városlakóknak komoly probléma még a kielégítő munka hiánya, azaz nem elégedettek a jelenlegi munkaügyi helyzetükkel, de a korrupció, a légszennyezettség, a dugók és a zöld területek hiánya is sokakat zavar. Legkevesebbet az újrahasznosításra, a társadalmi mobilitás lehetőségeire és a polgári szerepvállalásra panaszkodtak a megkéérdezettek.

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül. 

Create your own user feedback survey

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?