12 °C Budapest
Apartment block in a residential district in Budapest, Hungary.

Nagyon durván jól járhat aki most akar lakást venni: rengeteg a támogatás, itt vannak a részletek

MTI
2024. szeptember 2. 16:40

Az ingatlanállomány állapotára hosszú távon is pozitív hatással lehetnek az idén életbe lépett változások, mint például, hogy szigorodtak az energetikai elvárások az új ingatlanok használatba vételénél és elindult az otthonfelújítási program is.

A Duna House szerint javultak a finanszírozási lehetőségek, hiszen az év elejétől induló, megújult otthonteremtési támogatások, kamattámogatott hitelek elérhetősége növelte az ingatlanvásárlási kedvet. Ennek köszönhetően idén az év első hét hónapjában 46 százalékkal több magyar ingatlan cserélt tulajdonost, mint 2023 azonos időszakában.

Szintén 2024. január 1-től lépett életbe egy újabb változás, amely szerint már csak az új tanúsítási rendszer és besorolás alapján készült energetikai tanúsítványok fogadhatók el az ingatlanok hirdetése, bérbeadása vagy eladása folyamán.

Arra is rámutattak, hogy az új energetikai besorolás szerinti minimum ("A"), vagyis a csaknem nulla energiaigény követelményszintjének bevezetése több éves halogatás után, 2024. június 30-án utolérte a beruházókat, ezáltal július 1-től már csak az ilyen vagy ennél jobb energetikai besorolás alá tartozó épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt.

Közölték, hogy július elsejével elérkezett az új otthonfelújítási program várva várt elindulása is, amelynek célja az 1990. december 31-e előtt használatbavételi engedélyt szerzett családi házak energiahatékonyságának növelése, elsődleges energiafelhasználásuk minimum 30 százalékos csökkentése.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzátették, hogy az otthonfelújítási programban 2024. július 1. és 2025. december 31. között megpályázható támogatás és kamatmentes hitel segítségével országosan mintegy 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg, 108 milliárd forintból. Az így elvégzett korszerűsítési munkák jelentősen hozzájárulhatnak a hazai ingatlanállomány állapotának további javulásához.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, az ingatlanközvetítő cég PR és elemzési vezetőjét, aki elmondta: rá is fér a korszerűsítés a lakásokra és házakra, ugyanis a Lechner Tudásközpont statisztikája szerint 2023-ban a lakó- és szállásjellegű ingatlanokra szóló, kevéssel több mint 81 000 kiállított energetikai tanúsítvány 37,29 százaléka nem érte el az átlagos minősítést sem. A legjobb besorolásokba együttesen pedig mindössze a tanúsított ingatlanok 18,66 százaléka esett. Jó hír azonban, hogy ez az arány több mint 6 százalékpontos emelkedés a 2022-es év adataihoz képest.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?