12 °C Budapest
A világátlag sokszorosát fogyasztják a magyarok ezekből a termékekből: de jó ez nekünk?

A világátlag sokszorosát fogyasztják a magyarok ezekből a termékekből: de jó ez nekünk?

2024. szeptember 3. 16:31

Világszerte több mint 6 milliárd ember fogyaszt tejet és tejtermékeket, fejenként átlagosan 87 kg-ot egy év alatt a 2021-es FAO adatok alapján (nagyjából 84 liter/fő/év, vagyis napi 2,3 deciliter). 60 év alatt az egy főre jutó évi tejfogyasztás 12 kilogrammal emelkedett. Mindeközben világszinten 2021-ben 940 millió tonna tejet termeltünk. Magyarországon a világátlagnál jelentősen több tejet és tejterméket fogyasztunk: 2021-ben az egy főre jutó éves tejfogyasztásunk 182 kilogramm volt (kb. 177 liter). Ez napi nagyjából fél liternek felel meg átlagban egy fő esetében. Továbbá a magyar tejtermelés sem elhanyagolható, mivel 2022-ben több mint 2 millió tonna tejet termeltünk, valamint az egy állatra jutó éves tejhozamunk 6300 kg volt, a világon 16. legnagyobb. A Sole-Mizo, az Alföldi Tej és a Tolnatej tekinthető a három legnagyobb, meghatározó cégnek a magyar piacon

A gazdaságilag fejlettebb országokban magasabb az egy főre jutó tejfogyasztás, azonban jelentősen emelkedett az elmúlt évtizedekben a fejlődő országokban is: az 1960-as évek eleje óta a fejlődő országokban az egy főre jutó tejfogyasztás csaknem kétszeresére nőtt.

Ugyanakkor a (hús– és) tejtermelés környezeti hatásokkal is jár: növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását, a mezőgazdasági földterületet és az édesvíz-felhasználást. A laktózérzékenység és a környezeti terhelés miatt egyre népszerűbbek a növényi alapú tejek, mint a szójatej, zabtej vagy mandulatej. 

Ugyan a laktózérzékenység tablettával kiküszöbölhető és élvezhetőek a normál tejes készítmények, azonban egyre gyakoribbak a laktózmentes tejkészítmények is a boltok polcain. Dietetikus szakértő szerint nagyjából minden harmadik magyart érint valamilyen szinten a laktózérzékenység.

Egy liter tehéntej előállításához 628 liter vízre van szükség (a teljes előállítási folyamat során, beleértve az állati takarmány előállítását), a széndiaoxid-kibocsátás pedig 3,2 kg. Egy liter mandulatejhez 371 liter vízre van szükség (CO2-kibocsátás 0,7 kg), a rizstejhez 270 liter vízre (CO2-kibocsátás 1,2 kg), a zabtejhez 48 liter vízre (CO2-kibocsátás 0,9 kg), míg a szójatejhez 28 vízre (CO2-kibocsátás 1 kg) - áll az Oeconomus közleményében. 

Egyes kutatások ugyan óva intenek a túl sok tejtermék fogyasztásától (a nagyon magas, főleg teljes zsírtartalmú tejfogyasztás kockázatot jelenthet a szív egészségére), azonban más tanulmányok a rendszeres tejfogyasztás bizonyos előnyeit mutatják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De akkor egészségesek a tejtermékek vagy egészségügyi kockázatot jelentenek?

Vasanti Malik, a Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozáskutatója szerint „a tejtermékek nem szükségesek az étrendben az optimális egészséghez, de sok ember számára ez a legegyszerűbb módja annak, hogy hozzájussanak a kalciumhoz, a D-vitaminhoz és a fehérjéhez, amire szükségük van ahhoz, hogy szívük, izmaik és csontjaik egészségesek és megfelelően működjenek”. Továbbá a British Journal of Nutrition című szaklapban megjelent, 2000 férfi bevonásával készült tanulmány szerint azoknál, akik sok erjesztett tejterméket, például joghurtot és sajtot fogyasztottak, kisebb volt a koszorúér-betegség kockázata.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?