11 °C Budapest
Residental area and school, Zuglo districht, Budapest, Hungary

Ezek Magyarország luxuslakótelepei: használtan is kincset érhet itt egy pici lakás

2024. szeptember 5. 14:32

A lakótelepek – bár ezeknél is volt forgalom-visszaesés és néhol árcsökkenés – viszonylag jól viselték a lakáspiaci megtorpanást, tűnik ki a KSH és a NAV legfrissebb adataiból. Ezek alapján az OTP Ingatlanpont szakértője úgy véli, a piacra visszaszállingózó régi befektetők mellett hamarosan újak is növelhetik a jó adottságú lakótelepi otthonok iránti keresletet.

A telepszerűen épített tégla-, illetve paneles lakások adásvétele hagyományosan mintegy nyolcadát teszi ki a hazai lakásforgalomnak. A KSH által már feldolgozott utolsó teljes évben, 2022-ben ugyan ez az arány 13,2 százalékról 12,5 százalékra csökkent, de 2023-ban – az előzetes adatok szerint – e piaci szegmens ledolgozta a megtorpanást, s újra elérheti a 13 százalékos részesedést. Ez az átlagérték azonban óriási eltéréseket rejt, vannak olyan településeink, illetve fővárosi kerületeink, ahol az otthonok túlnyomó többsége valamelyik lakótelepen cserél gazdát. Így például Szekszárdon a teljes forgalom 73 százalékát ezek adják, dominálnak továbbá még Pakson (56 százalék), a fővárosban a XV. kerületben (55 százalék), valamint Százhalombattán (53 százalék).

Az adásvételek számát tekintve 2022-ben is Miskolc vezette a ranglistát mintegy ezer tranzakcióval, mögötte ugyan helyet cserélt Debrecen és Budapest III. kerülete, de a további sorrend nem változott 2021-hez képest: Pécs, Szeged, majd Budapestről Újpest és Újpalota következett.

Az elmúlt évben számottevő lakótelepi forgalmat elérő fővárosi kerületek közül – a NAV adatai szerint – háromban haladta meg az átlagos négyzetméterár a 800 ezer forintot: Újbudán (914 ezer), a XIII. kerületben (849 ezer), valamint a Ferencvárosban (804 ezer). Ezekkel szemben Pesterzsébeten csupán 613 ezres, míg Csepelen 636 ezres a legfrissebb átlagár. A nagyobb lakótelepi forgalmat elérő vidéki városok mezőnyét kiemelkedő eredménnyel (839 ezer) vezeti Budaörs, s a második legdrágább is egy fővárossal szomszédos település, Gödöllő (670 ezer). A harmadik Debrecen 647 ezres lakótelepi átlagárral, ami bő 5 százalékos növekedés az egy esztendővel korábbihoz képest. Ugyanakkor három olyan településünk is van, ahol az átlagos négyzetméterár ennek a harmadát sem éri el: Ózd (124 ezer), Salgótarján (194 ezer) és Komló (206 ezer). Ezt Komló közel 16 százalékos drágulással, Salgótarján lényegében stagnálással, míg Ózd mintegy 5 százalékos árcsökkenéssel érte el.

A fővárosban a nagyobb forgalmúak közül a legdrágább lakótelepek dobogója nem változott az elmúlt évben, őrzi vezető pozícióját a Lágymányosi, ahol 7,6 százalékkal nőtt, s immár az 1 milliót is meghaladja az átlagos négyzetméterár. A NAV adataiból pedig az is látszik, hogy a nem paneles építésű Lágymányosi lakótelepen többen már 1,4 milliós négyzetméterár felett is vásároltak, és 1,2-1,4 millió között adtak el már Kaszásdűlőn, a Pók utcai, illetve a Kelenföldi lakótelepen is lakásokat. A fővárosi árskála másik végének újdonsága, hogy jelentősebb, 5 százalékos átlagárcsökkenést követően immár a Havanna a legolcsóbb lakótelep a fővárosban. Hátulról nézve a második és harmadik helyre két városközpont, a pesterzsébeti és a csepeli került, az előbbi szűk egy százalékot veszített az árából, míg az utóbbi másfelet drágult.

Legdrágább budapesti lakótelepek* Kerület Átlagos négyzetméterár
Lágymányosi (nem panel) XI. 1 millió 39 ezer Ft/m2
Pók utcai (Római úti) III. 927 ezer Ft/m2
Kelenföldi XI. 906 ezer Ft/m2
Legolcsóbb budapesti lakótelepek* Kerület Átlagos négyzetméterár
Havanna XVIII. 596 ezer Ft/m2
Pesterzsébet-városközponti XX. 596 ezer Ft/m2
Csepel-városközpont XXI. 623 ezer Ft/m2

*A NAV legfrissebb tranzakciós adatai alapján, az elmúlt egy évben, ahol volt az elemzéshez megfelelő számú eladás.

A legdrágább vidékiek sorát most két olyan lakótelep vezeti, mely az egy évvel ezelőtti elemzésből a túl csekély forgalma miatt szorult ki, de változatlanul felkerült egy veszprémi lakótelep is a dobogóra, ám ezúttal a Cserhát helyett a Cholnoky. A tavaly és idén is megfelelően nagy forgalmat mutató telepek közül három is őrzi helyét az élbolyban, de a drágulásuk eléggé változatos: Debrecenben az Újkerti (+11 százalék) és a Vénkerti (0 százalék), Győrben pedig a Kígyó utcai (+2 százalék).

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ország legolcsóbbjai között immár az első három helyet ózdi lakótelep foglalja el. Ezen túlmenően is feltűnő az eddig is sereghajtó Régi Béke mintegy 11 százalékos árzuhanása, míg a másik kettőnél a változás szinte elhanyagolható volt. A tavalyi harmadik legolcsóbb, a salgótarjáni Gorkij telep viszont jelentősebben javított a pozícióján, ott 15 százalékot is meghaladó drágulást regisztráltak a múlt évben. Még jobb éve volt Komlónak, ahol a Körtvélyes lakótelepen 27 százalékos növekedést regisztráltak, s ezzel elérték a 200 ezer forintos négyzetméterárat.

Legdrágább vidéki lakótelepek* Város Átlag négyzetméterár
Budaörsi Budaörs 839 ezer Ft/m2
Szent János utcai Gödöllő 717 ezer Ft/m2
Cholnoky Veszprém 701 ezer Ft/m2
Legolcsóbb vidéki lakótelepek* Város Átlag négyzetméterár
Régi Béke (nem panel) Ózd 108 ezer Ft/m2
Vasvár úti Ózd 126 ezer Ft/m2
Béke Ózd 145 ezer Ft/m2

*A NAV legfrissebb tranzakciós adatai alapján, az elmúlt egy évben, ahol volt az elemzéshez megfelelő számú eladás.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a lakótelepek összességében elég jól átvészelték a piaci megtorpanást. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője úgy látja, hogy sikerül részesedniük a lakáspiacra visszatérő befektetők érdeklődéséből is. Különösen a kezdő befektetők kedvencei lehetnek. Részint, mert a mérsékeltebb áruk miatt könnyebben elérhetőek, részint pedig bizonyították, hogy a piaci lehetőségekhez képest viszonylag biztonságosak: elég jól őrzik az értéküket, könnyen kiadhatók, s szükség esetén gyorsan is mobilizálhatóak.

Az elemző arra is emlékeztet: ma sokan várják, hogy a jövő év elején az állampapírokból felszabaduló ezermilliárdos nagyságrendű kamat és tőke részben megjelenik az ingatlanpiacon. Ez nagyobb számban hozhat a lakáspiaccal még csak ismerkedő új befektetőket is, s számukra kifejezetten vonzó terep lehet egy-egy lakótelep.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03