12 °C Budapest
The senior woman holding gas bill in front of heating radiator. Payment for heating in winter.

Kíméletlen rezsicsapdába sétálhat hamarosan százezernyi magyar nyugdíjas: erre készülhetnek

2024. szeptember 2. 13:03

Bár még az időjárás a meleg nyarat idézi, elkezdődött az ősz, hamarosan pedig itt a fűtésszezon is. Nehéz ilyen hőségben már előre gondolni a télre, pedig érdemes: több százezer magyarnak jelent évről évre problémát, hogy megfelelő hőmérsékletűre tudja fűteni a lakását. Az utóbbi években a tél kegyes volt, nem voltak nagy mínuszok, viszont egyre inkább kitolódik az az időszak, amikor még fűteni kell, akár májusig is. Nincs azonban garancia rá, hogy az idei tél is ilyen kegyes lesz, vagy hogy nem kell majd még májusban is begyújtani. Érdemes felkészülni időben. A Pénzcentrum friss elemzése szerint több éve emelkedik a lakosok aránya, akik bajban lehetnek a téli fűtési időszakban.

A fűtési időszak hivatalosan szeptember 15-én indul a 157/2005. (VIII. 15.) kormányrendelet szerint és csak május 15-én ér véget. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a radiátorok két hét múlva már langyosodni kezdenek a távhős ingatlanokban, hanem annyit tesz, hogy innentől, ha tartósan lecsökkenne a hőmérséklet, a szolgáltató beindítja a fűtést. Nehéz ezt elképzelni, mikor odakint még tombol az őszi kánikula, mintha a nyár véget sem ért volna. Nem árt azonban időben kezdeni a felkészülést a fűtési szezon - mind a tüzelő beszerzése, mind anyagi szempontból, hogy legyen vésztartalékunk, ha magas gázszámla érkezik.

A múlt évben közel félmillió magyar nem tudta felfűteni télen a lakását kellemes hőmérsékletűre. Ha valaki hasonló cipőben lesz idén télen, arra már érdemes időben felkészülni. A legrosszabb, ha az ember homokba dugja a fejét és nem vesz tudomást a problémáról, amikor azon még lehetne segíteni. Sokan nem tudják, de rászorultsági alapon többféleképpen kérhet az ember segítséget, igényelhet például rendkívüli támogatást az önkormányzatnál, kérheti a védendő fogyasztó státuszt, illetve sok helyen adnak kifejezetten fűtési támogatást a helyi hivatalok.

Az Eurostat friss adatai szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 5,6 százaléka nem tudta megfelelő hőmérsékletűre fűteni az otthonát 2023-ban. Ez az arány az EU-ban 9 százalék. Az uniós átlagnál rosszabb helyzetben vannak többek között a bolgárok, litvánok, spanyolok, görögök, portugálok, románok és franciák, Magyarországnál pedig kedvezőtlenebb az arány ezeken túl az olaszoknál, németeknél, szlovákoknál is. Ugyanakkor Belgium, Csehország, Hollandia, az észak-európai országok, Ausztria, Szlovénia és Horvátország aránya is kedvezőbb a magyar mutatónál:

Ha pedig megvizsgáljuk, hogy csak a 65 év felettiek korosztályában hogyan alakult ez az arány, azt láthatjuk, hogy a magyar idősek 6,3 százaléka érintett. Ezzel is nagyjából a mezőny közepén vagyunk, az EU-átlag 7,6 százalékos.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyre többen kiszolgáltatottak

Azok aránya, akik nem tudják megfelelő hőmérsékletűre fűteni a lakásukat, az utóbbi évtizedben Magyarországon 2020-ig folyamatos csökkenést mutatott. Azóta azonban emelkedését, stagnálást látunk. 2022-ről 2023-ra a teljes lakosság körében 1,8 százalékpontos, a 65 év felettiek esetében 2 százalékpontos emelkedés történt. Kevés országban mutatkozott ennél nagyobb emelkedés.

Az is megfigyelhető a grafikonon, hogy az EU-ban a 65 év felettiek aránya, akik nem tudják kifűteni a lakásukat, sosem olyan magas, mint a teljes lakosság körében. Így volt ez 2019-ig hazánkban is, az utóbbi 3 évben pedig azt láthatjuk, hogy rendre több arányaiban az idős, akit érint ez a probléma.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?