19 °C Budapest
Cool dog wearing colorful sunglasses looking out of pick-up truck window on highway parking, enjoying the ride on american highway.

Súlyos árnyoldala van a házikedvenceknek: komoly dilemma előtt állhatnak a magyar kutyatartók?

2024. szeptember 10. 18:45

A COVID-19 járvány idején sokan fordultak háziállatokhoz a magány és a szorongás enyhítésére, ám egy új tanulmány megkérdőjelezi ennek hatékonyságát. A dániai Aarhus Egyetem és a londoni King's College kutatói több mint 6000 brit lakos bevonásával vizsgálták a háziállattartás és a mentális egészség kapcsolatát a pandémia első évében - közölte a StudyFinds.

Friss kutatási eredmények szerint a háziállat-tulajdonosok nem mutattak jobb mentális egészségi állapotot, sőt, valamivel magasabb depresszióról, szorongásról és anhedóniáról számoltak be, mint a háziállat nélküliek. Ennek ellenére Magyarország lakosságarányosan az egyik legnagyobb kutyatartó nemzetnek minősül, a legdrágább fajtákról pont nemrég közöltünk cikket a Pénzcentrumon.

Az állattartás pszichológiai vonatkozásairól Christine Parsons, az Aarhusi Egyetem professzora így nyilatkozott: "Az új kutatás ellentmond annak az uralkodó közhiedelemnek, hogy a háziállatok jótékonyan hatnak a mentális egészségre."

A kutatás azért néhány pozitívumot is feltárt. A kutyatulajdonosok gyakrabban mozogtak, és az egyedül élőknél mind a macska-, mind a kutyatartás enyhén csökkentette a magányosságot. Azonban azok, akik a járvány alatt fogadtak örökbe háziállatot, nem mutattak jelentős javulást mentális egészségükben.

Dr. Katherine Young vezető szerző szerint: "Ez a tanulmány kiegészíti a háziállat-tartással és a mentális egészséggel kapcsolatos vegyes kutatási eredményeket." A kutatók úgy vélik, hogy bár a háziállatok társaságot nyújtanak, a velük járó felelősség és stressz ellensúlyozhatja a pozitív hatásokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A tanulmány nem azt állítja, hogy a háziállatok károsak a mentális egészségre, inkább arra mutat rá, hogy a kapcsolat összetettebb, mint korábban gondolták. A kutatók remélik, hogy eredményeik árnyaltabb párbeszédet indítanak el a háziállatok szerepéről, különösen válságos időkben.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?