Homokzsák az esős évszakban az árvíz megelőzésére, megelőző koncepció.

Jön az árhullám? Már nagyon készül a vízügy, ekkor tetőzhetnek a legnagyobb folyók

2024. szeptember 13. 12:17

A Duna vízgyűjtőjén eddig lehullott és a hétvégén még várható jelentős mennyiségű csapadék miatt árhullámokra számíthatunk a hazai vízfolyások nagy részén.

A vízügy már készül a szükséges árvízvédelmi beavatkozásokra: ma 8 órakor megkezdte működését az Országos Műszaki Irányító Törzs, hogy koordinálja a munkálatokat, a szakemberek, munkaerő és eszközök átcsoportosítását. Amennyiben az önkormányzatok kérik, nekik is műszaki segítséget nyújtanak a helyi védekezéshez.

Egy érkező mediterrán ciklon hatására a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok keleti, valamint a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén számottevő csapadék hullott az elmúlt napokban és várható is még a hétvégén, egészen hétfőig. A ciklon alakulása igen bizonytalan, előrejelzésről előrejelzésre változik, hogy a vízgyűjtő melyik része kap újabb (akár rendkívüli mennyiségű) esőt. Ennek várható mértéke tehát folyamatosan változik, de az bizonyos, hogy jelentős lesz, több helyütt akár 50-215 mm is hullhat.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzés alapján a Dráván Drávaszabolcsnál I. fok feletti, a Dunán Nagybajcsnál, illetve a Murán a III. fokot meghaladó, míg a Lajtán és a Rábán a valaha mért legnagyobb vízállást (röviden LNV-t) megközelítő, akár ezt is meghaladó tetőző vízállások sem zárhatók ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Budapesten az alsó rakpartok szintjét a jövő hét első felében érheti el a Duna vízszintje. A Tisza részvízgyűjtői közül a Zagyván és a Sajón I. fok feletti, míg a Tarnán II. fok feletti tetőzés valószínűsíthető.

A hidrológiai helyzetre tekintettel 2024. szeptember 13-án 8 órától a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) megkezdte működését, hogy koordinálja az árvízvédelmi feladatokat az országban. Az árhullámok által érintett igazgatóságoknál felmértük a szükséges szakemberlétszámot, illetve eszköz-, gép- és anyagigényt. Amennyiben a helyi önkormányzatok kérik, a vízügy a településeknek is műszaki segítséget nyújt a helyi védekezéshez. A hazai és külföldi előrejelző rendszerek egyaránt azt mutatják, hogy komoly csapadékmennyiséggel kell számolnunk.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 18. szerda
Diána
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?