11 °C Budapest
A pretty juvenile Hawthorn Shieldbug (Acanthosoma haemorrhoidale ) from the family Acanthosomatidae perching on a willow leaf.

Indul a poloskainvázió: ezzel a vegyszermentes módszerrel simán megszabadulhatsz a büdösbogaraktól

2024. augusztus 27. 14:14

Az elmúlt években egyre több háztartásban okoznak kellemetlenséget a poloskák, amelyek inváziója az idei nyár végén is megkezdődött Magyarországon. Ezek a bosszantó rovarok nemcsak a szabadban, hanem az otthonokban is egyre gyakrabban bukkannak fel. A következőkben részletesen bemutatjuk a poloskák terjedését, életmódját és a védekezés lehetséges módjait.

A poloskákat senkinek sem kell bemutatni, hiszen mindenki találkozott már ezekkel a kellemetlen szagú, nem túl kedvelt rovarokkal, amelyek könnyedén bejutnak az otthonokba, és ezzel bosszúságot okoznak. A büdösbogár-invázió már most, augusztus végén elkezdődött Magyarországon, ami azt jelenti, hogy egyre gyakrabban találkozhatunk poloskákkal mind a szabadban, mind a lakásban.

A címeres poloska (Acrosternum hilare) több mint 6000 fajjal rendelkezik világszerte. Bár szinte minden éghajlati övezetben megtalálható, leginkább a trópusi régiókban fordul elő. Erős, vastag kitinpáncélja és kellemetlen, orrfacsaró szaga miatt gyakran tekintik bosszantó rovarnak. A klímaváltozás hatására hazánk éghajlata egyre trópusibbá válik, ami elősegíti a poloskák szaporodását és növeli ellenálló képességüket. Magyarországon jelenleg közel 60 fajuk ismert, például a csíkos, a nyugati levéllábú és a bogyómászó poloska.

Az invazív, vagyis nem őshonos címeres poloskafajok (például az ázsiai márványpoloska és a zöld vándorpoloska) egyre nagyobb számban jelennek meg, ami egyre több kellemetlenséget okoz számunkra. Mivel Magyarországon nincs sok természetes ellenségük, különösen fontos a hatékony védekezés ellenük, amelyről a továbbiakban részletesen is szó lesz.

A címeres poloska petéi így gyorsabban kelnek ki

Bár a poloskát nem könnyű kedvelni, ő is fontos szerepet játszik bolygónk biodiverzitásának fenntartásában. Általában magányosan él, és színének intenzitása a környezetétől és a táplálék típusától függ; ősszel és télen sötétebb, míg tavasszal és nyáron világosabb. Szeme összetett, teste laposabb, mint más rovaroké, és az előhátához egy nagy pajzs csatlakozik. Táplálkozását szipókájával végzi, amit előre nyújt, hogy átdöfje zsákmányát vagy a táplálékul szolgáló növényt. Néhány faj hímje udvarlás közben hangokat ad ki. A nőstények 10-40 petét raknak egy halomba, amelyeket védelmeznek, és amelyek meleg környezetben gyorsabban kikelnek.

Lesz-e hatásos védekezés?

Nem véletlen, hogy a kutatók intenzíven keresik a hatékony módszereket a poloskák elleni védekezésre, de az egyelőre nem világos, mi lesz az általánosan alkalmazható megoldás. Kóbor Péter, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének entomológusa korábban arról beszélt, ők is végeztek kísérleteket ebben a témában. Mivel a poloskák a sötét helyeket keresik, egy fűtött fekete dobozt helyeztek ki, amelyben jelentős számban gyűltek össze. Azonban még hosszú út áll előttünk, hogy egy költséghatékony, széles körben alkalmazható poloskabefogót kifejlesszünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit tehetünk egyénileg az invázió ellen? Kóbor Péter erősen ajánlja a jól záródó, strapabíró szúnyoghálót, valamint azt, hogy a kertben kiteregetett ruhákat alaposan rázzuk ki, mielőtt a lakásba vinnénk őket. Az összeporszívózás is hatékony lehet: néhányan harisnyát helyeznek a porszívócsőbe, ami összegyűjti a lakásba került poloskákat.

Arra a kérdésre, hogy meddig terjeszkedhetnek ezek az állatok, a szakember elmondta: ha nem jelennek meg olyan természetes ellenségek, amelyek szabályozzák a populációikat, akkor hosszú távon is stabil maradhat a jelenlegi elterjedtségük. Vagyis a korábbi években tapasztalt méretű rajzások a jövőben is általánossá válhatnak, de ennél erősebb jelenlét már nem várható.

A közösségi oldalakon néhányan arról számolnak be, hogy poloskacsípést szenvedtek az erdőben vagy az udvaron. Bár mindannyian ismerjük az ágyi poloska csípését, vajon létezik-e olyan címeres poloskafaj, amely emberi vérrel táplálkozik? A kutató szerint a parkokban előforduló, szintén betelepült platán csipkéspoloska (Corythucha ciliata) okozhat olykor próbaszúrásokat a bőrön. Ezek a csípések nem táplálkozási céllal történnek, hanem a rovarok az új környezetet próbálják feltérképezni, miután lehullottak a falevélről. Az ilyen csípések a poloska emésztőnedvének hatására bőrirritációt okozhatnak.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?