Penny Bun gombával vagy királygombával (Boletus edulis) teli kosár mohás talajon.

Kincset rejtenek a magyar erdők: a konyhákban is helyük van, ezek a legjobbak

2024. szeptember 13. 08:15

Ilyenkor ősszel indul be igazán a gombaszezon, amikor kirajzanak az erdőkbe a hobbigyűjtögetők és a profik is. De melyik a legjobb ehető gomba?

Nem véletlenül tartjuk a magyar erdők egyik legínycsiklandóbb gombájának az ízletes vargányát, ugyanis intenzív aromái semelyik másik gombáéhoz sem hasonlíthatók - írja cikkében a HelloVidék. A vargánya köztudottan a legdrágább itthon is megtermő gombafélék közé tartozik, azonban – habár ezt az erdei gyűjtögetés szerelmesei már alapból tudják – az erdőben most bőséggel szedhetjük. Az idei esős nyár kedvező hatással volt az erdei gombák fejlődésére, ha sikerül ráakadnunk a kincset érő termőhelyekre, nyert ügyünk van.

Az ízletes vargánya a hazai erdők egyik legjellegzetesebb, a tinórufélék családjába tartozó gombafaja, nevezik még úrigombának vagy medveorrú gombának is, Erdélyben hiriba néven érdeklődjünk utána. A vargánya egy tipikus erdei gomba – megnevezéséhez híven az erdőben kell keresnünk, tipikusan tölgyesekben, gyertyánosokban vagy szelídgesztenyésekben, de egyébként bármilyen vegyes erdőségben találkozhatunk vele, nem csak a fák alatt, hanem erdőszéleken, erdei tisztásokon is.

A vargánya egy nyári-őszi gombaféle, legkorábban május végén, legkésőbb október végén szedhetjük, vagyis mondhatni, szeptember folyamán még javában tart a gomba csúcsszezonja. A vargányát az emberiség évezredek óta ismeri és fogyasztja, történelmi emlékeink szerint már a rómaiak is igazi erdei kincsként tartották számon. Magyarországon az ízletes vargánya, habár országszerte gyűjthető az erdőségekben, leginkább a Nyugat-Dunántúl gasztronómiájával forrt össze, különösen büszkék vargányás éreleikre az őrségiek, azonban a Bakonyban sem sajnálják ki az ételekből.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 18. szerda
Diána
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?