12 °C Budapest
Typical village in Southern Germany  (Nordstetten).

Tényleg elképesztő: 6 millió forintot fizet az önkormányzat annak, aki ebbe a faluba költözik

2024. augusztus 31. 13:04

Az elmúlt évszázadban a városok vonzereje és az iparosodás hatására vidéki térségek világszerte elnéptelenedtek, veszélybe sodorva a hagyományos életmódot és építészeti örökséget. Miközben a fiatalabb generációk tömegesen vándorolnak a metropoliszokba, a falvak idős lakossága lassan kihal, és ezzel együtt egy egész régió történelme is feledésbe merül. Az urbanizáció kihívásaira új megoldások születnek, mint például Spanyolország Extremadura régiójának digitális nomád programja, amely a modern technológiát hívja segítségül a vidék újjáélesztéséhez.

Az elmúlt évszázad során a vidéki lakosság a városokba menekült. A metropoliszok kettős vonzereje, a tömeges iparosodás és a könnyű munkalehetőség azonban megviselte a vidéki létet, ahol rengeteg építészeti gyöngyszem és az általuk képviselt életmód is feledésbe merül.

Sőt, az elkövetkező évtizedekben a vidékek elnéptelenedés felgyorsul. 2014-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete megállapította, hogy a világ népességének 54%-a már városi területen él – ez az arány 1950-ben még 30% volt, és 2050-re várhatóan 66%-ra emelkedik.

A migráció krónikus problémává vált, amelyet ma már szinte lehetetlen megállítani: a fiatalabb generáció maga mögött hagyja a kistelepüléseket, Európa félig elhagyatott falvainak megmaradt idős lakossága lassan kihal, és magával viszi a régió történelmének, hagyományainak és életmódjának nagy részét.

Persze megfelelő tervezés és irányítás esetén az urbanizáció csökkentheti a szegénységet és az egyenlőtlenségeket a foglalkoztatási lehetőségek és az életminőség javításával, többek között a jobb oktatás és egészségügy révén. De ha rosszul tervezik, vagy sehogy, az urbanizáció torlódáshoz, magasabb bűnözési arányhoz, környezetszennyezéshez, növekvő egyenlőtlenséghez és társadalmi kirekesztéshez vezethet. Gazdasági szempontból az egyenlőtlenség általában nagyobb a városokban, mint a vidéki területeken.

Mi lehet a megoldás a problémára?

A megoldást nyilván nem az lesz, hogy a fiatalok tömegei egyszer csak visszatérnek a falvakba földet művelni, gazdálkodni, bár erre is akadnak példák, sokkal inkább a technológia fejlődése hozhat enyhülést.

A digitális nomádok Európa számos területén nemkívánatosakká váltak, azzal vádolják őket, hogy súlyosbítják a dzsentrifikációt és kiszorítják a helyi lakosságot. Spanyolország egyik régiója azonban továbbra is szívesen látja a távmunkásokat - olyannyira, hogy pénzügyi támogatást kínál azoknak, akik odaköltöznek.

Extremadura Spanyolország egyik legalacsonyabb népességű és legkevésbé fejlett régiója. Az egy főre jutó GDP az országban az egyik legalacsonyabb, a munkanélküliségi ráta pedig 17,6 százalékos, szemben a 11,9 százalékos országos átlaggal- írja be az Euronews.

A lakosság és a gazdaság megerősítésére a hatóságok 2 millió eurót különítettek el 200 távmunkás és digitális nomád régióba történő áttelepülésének támogatására. A pénzügyi támogatás mellett a digitális nomádok alacsonyabb megélhetési költségekkel találkozhatnak, mint más spanyol területeken. A Numbeo szerint a spanyol fővároshoz, Madridhoz képest az extremaduriai Badajozban átlagosan 30 százalékkal kevesebbe kerül az étkezések, a tömegközlekedés és a közüzemi szolgáltatások.

A programra olyan magasan képzett szakemberek pályázhatnak, akik képesek teljes mértékben távolról és online dolgozni, de vállalniuk kell, hogy legalább két évig Extremadurában élnek és dolgoznak távmunkában.

Külföldi állampolgárok is jelentkezhetnek, de csak akkor, ha jogszerűen tartózkodnak Spanyolországban, és rendelkeznek a zöld uniós bizonyítvánnyal vagy a nem uniós TIE-kártyán szereplő külföldi személyazonosító számmal (NIE).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A támogatás összege 8000-10 000, euró között mozog, azaz 3-4 millió forint, további 4000-5000 euró közötti összeg, 1,5- 2 millió forint járhat azoknak, akik a kezdeti két év után még egy évig maradnak. A pályázatok várhatóan szeptember közepén nyílnak meg, és addig lesznek elérhetőek, amíg a forrásokat szét nem osztják.

A falvaink fele haldoklik

 - nyilatkozta korábban egy szakértő a vidéki Európa helyzetéről, utalva arra, hogy a digitális nomád központok segíthetnek újjáéleszteni ezeket a területeket.

Hogyan pályázhatnak a digitális nomádok az Extremadura ösztöndíjra? A pályázatokat elektronikus úton kell benyújtani. A pályázóknak rendelkezniük kell egy olyan digitális tanúsítvánnyal vagy elektronikus spanyol személyi igazolvánnyal, amely lehetővé teszi az elektronikus azonosítást.

Olaszország is küzd az elnéptelenedéssel

Több mint 10 éve pörög már nagyon Olaszország elnéptelenedő településein az 1 eurós házak/lakások biznisze. Időről időre, de akár úgy is írhatnánk, hogy folyamatosak azok az ingatlanhirdetések, amikben alaphelyzetben egy nagyon szép tájon, ám legtöbbször igen rozoga lakást, házat árulnak gyakorlatilag ingyen vagy pár száz forintért. Elsőre ez persze meredeken hangzik, főleg olyan ingatlanárak mellett, amiket itthon tapasztalunk, de képzeljük el, hogy egy festői olasz faluban vagy egy csendes spanyol településen lehetne egy ingatlanunk szinte fillérekért. Nem csoda, hogy az „egy eurós házak” és hasonló ingatlankampányok az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kaptak Európa szerte.

Vannak más országok is, akik próbálkoznak ezzel. Tavasszal például arról számoltunk be, hogy mindössze 1 euróért kínálnak eladásra egy felújítandó ingatlant a franciaországi Saint-Amand-Montrond kisvárosban. Viszont a helyi önkormányzat számításai szerint a felújítás forintban akár 50 millióba is kerülhet, ami azért nagyon nem kevés pénz.

Az olaszországi 1 eurós őrület azonban nem most, hanem 2011-ben kezdődött egy Gangi nevű kis faluval, amit aztán számtalan más település követett. Ilyen volt többek között Maenza, Szardínia vagy ahogy éppen most látjuk, Szicília. De hasonló eredetű betelepítési kísérletek vannak Kanadában és a skót szigeteken is.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 14. 19:14