24 °C Budapest
Dash cam in the windscreen of a car on it’s daily commute.

Autós kamera körkép: milyen menetrögzítő kamera a legjobb személyautóba, mennyibe kerül?

2024. szeptember 14. 16:00

A jogi háttér bemutatása után a mai cikkünkben arra kerestük a választ, melyik a legnépszerűbb autós fedélzeti kamera a legnagyobb webshopok kínálatában. Mint kiderült a 70MAI nevű márka viszi a prímet az autós kamera kínálatban. Azt is megtudtuk, sokan keresik a többrészes menetrögzítő kamera szetteket, és mostanában inkább karácsony környékén nő meg az eszközök forgalma.

Mint arról korábban beszámoltunk, az autós menetrögzítő kamerák egyfajta szürke zónái a magyar jogrendszernek, magánszemélyek számára konkrét szabály, előírás nem tiltja ezek használatát, viszont sok egyéb előírást és szabályt figyelembe kell közben venni.

Az eszközök egyre népszerűbbek, mostani cikkünkben pedig arról kérdeztük a legnagyobb hazai webáruházakat, hogy mely gyártó termékei a legnépszerűbbek a vásárlók körében. Emellett arra is kitérünk, mennyibe is kerül egy átlagos autós fedélzeti kamera.

Ez a legnépszerűbb autós kamera

A három legnépszerűbb márka az elmúlt két évben az eMAG-nál

  • a 70MAI,
  • MIO,
  • és NextBase volt

az általuk forgalmazott vagy Marketplace partnerek által értékesített termékek eladási statisztikái alapján.

Kérdésünkre elárulták: jelenleg több mint 1700-féle termék érhető el, az autókba tervezett típusok mellett motorra, buszra, teherjárműre szánt modellek is. A százezer forint feletti árú modellek közt megtalálhatók olyan típusok, amelyek az alapvető rögzítés mellett már sávelhagyás esetén is figyelmeztetnek, vagy a leparkolt autót érő behatások esetén is képesek aktiválódni, illetve tolatókamerás, parkolást segítő funkciókat kínálnak. 

A menetrögzítő kamerák három alkategóriája is népszerű a magyar vásárlók körében: a legegyszerűbb, kijelző nélküli alapmodellekből fogy a legtöbb, de sokan választanak kompakt méretű, de apró kijelzővel szerelt dashcamet is. Egy kijelzős modellt egyszerűbb megfelelően telepíteni, hiszen a kijelzőn rögtön látszik, hogy mit mutat kamera

- közölte kérdésünkre a webáruház.

Ezt tudja az extrább autós fedélzeti kamera

A fenti kategóriák mellett jelentős számban kerülnek értékesítésre a jóvaldrágább dupla vagy tripla kamerás szettek is - tették hozzá.

Ezeknek megvan az az előnye, hogy mind a jármű előtt, mind mögött történő, illetve az utastérben zajló eseményeket egyaránt rögzítik. Ezek mellett a tolatókamera funkcióval ellátott szettek is megtalálhatók a legkelendőbb húsz készülék között

- ismertették. Adataik szerint az idén június eleje óta megvalósult eladások alapján bruttó 20 ezer és 30 ezer forint közötti árkategória a legkeresettebb vásárlói körében az eMAG és Marketplace partnerei által értékesített termékek forgalmi adatai alapján, de a full-HD-nál nagyobb felbontásban rögzítő 70 ezer és 80 ezer forintos, prémium modellek is keresettnek számítanak. 

A drágább modellek esetében jelentős könnyítést jelent, hogy már nem csak az eMAG, hanem a Marketplace partnerek által árult termékek esetében is lehetővé tesszük a részletre történő vásárlást az ügyfeleknek

- tette hozzá a cég. Kérdésünkre azt is elárulták:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

néhány évvel ezelőtt még egész évben népszerű kategória volt a menetrögzítő kamera, mostanra inkább a karácsonyi szezonban emelkednek az eladásai ezeknek a termékeknek. Ennek oka talán az lehet, hogy például több prémium elektromos személygépkocsi már alapfelszereltségben tartalmaz dashcamet.

250 ezerért is van menetrögzítő kamera

Megkeresésünkre az Alza pedig azt közölte, náluk a egyakrabban vásárolt menetrögzítő kamerák a 15 000 és 45 000 forint közötti árkategóriából kerülnek ki. Náluk is a 70Mai márka terméke a legnépszerűbb. Adataik szerint az idei és az elmúlt években növekvő érdeklődés mutatkozik a drágább, illetve az elő- és hátoldali kamerávalt rendelkező modellek iránt.

A csúcsfelhasználók számára kínált modellek ára a 250 000 forintot is elérik. Ezek a termékek a legújabbak és már okos funkciókat is kínálnak, valamint 24 órás online kapcsolatot, parkoló jármű megfigyeléséhez

- ismertette az Alza.

Menetrögzítő kamera felvétele használható bízonyítékként?

Korábban arra is kiváncsiak voltunk, milyen jogi keretei vannak a felvételkészítésnek. Dr. Herpy Miklós közlekedési ügyvéd ismertette: az Adatvédelmi Hatóság állásfoglalása szerint például, ha valaki fedélzeti kamerával felvételt készít, akkor valójában személyes adatokat is gyűjt, hiszen a videón emberek is láthatók, és más adatok is megjelennek, aminél felmerül, hogy következtetni lehet belőle természetes személy kilétére.

A hatóság korábbi döntései alapján magánszemély nincs eltiltva attól, hogy ilyen menetfelvételeket készítsen. Ennek a legális módja az, hogy ha nem keletkezett olyan felvétel, amit ő fel akarna használni, akkor rövid határidőn belül azt meg kell semmisíteni

- fogalmazott a szakértő, aki megerősítette:

ha baleset történik, a készített felvétel felhasználható teljes bizonyítóerővel.

Ugyanis, mint dr. Herpy Miklós felhívta rá a figyelmet: élesen elkülönül egymástól, hogy szabályosan videózik-e a sofőr és gyűjt közben adatokat, és őrzi meg a felvételt vagy sem, és az, hogy a videó bizonyító lehet a bíróságon.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 18. szerda
Diána
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?