17 °C Budapest
Angry man in the car yells at the driver in front.

Bukhatja a jogosítványát sokezer magyar idős? Nincs mese, döntöttek a szigorításról, lement a szavazás

2024. október 18. 11:31

Újra fellángolt a vita arról, kell-e szigorítani az idősek jogsihosszabbításának feltételein. A Pénzcentrum megkérdezte az ügyben olvasóit is, majdnem 10 ezren mondták el véleményüket, és az eredmény egyértelmű. A szigorítás mellett csak valamivel több mint 10 százalék voksolt, a válaszadók majdnem fele ellenzi azt.

Az utóbbi napokban újra heves vita bontakozott ki arról, hogy szükség van-e szigorúbb szabályozásra az idősek jogosítványhosszabbításával kapcsolatban. Az indulatokat a hét elején az robbantotta ki, hogy Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője arról beszélt: a magyar szabályozás nem elég szigorú, és az idősebb vezetők alkalmasságát nem csupán orvosi vizsgálatok alapján kellene megítélni. Hozzátette, jelenleg Magyarországon az orvosok döntik el, hogy az idősek alkalmasak-e a vezetésre, ám ez sok esetben nem elegendő.

Az orvos a rendelőben csupán az alapvető fizikai állapotot tudja megvizsgálni, de nem látja, hogyan vezet az illető a forgalomban. Ezért fontos lenne közlekedési szakemberek bevonása, akik akár egy rövid, 20 perces felmérés alapján meg tudnák állapítani, hogy az idősebb vezető alkalmas-e a biztonságos közlekedésre

– magyarázta. Számos országban szigorúbb szabályokat alkalmaznak az idősebb sofőrök vezetési engedélyeinek meghosszabbításakor - fogalmazott, például van, ahol a 70 év feletti sofőröknek külön engedélyt kell kiállíttatniuk a vezetéshez.

Ez olvasóink véleménye a szigorításról

A vita nem újkeletű a témában: egyes szakértők és közlekedésbiztonsági szervezetek azt állítják, hogy az életkor előrehaladtával csökken a vezetési képesség, például a reakcióidő, a látás és a hallás romolhat, ami növelheti a balesetek kockázatát. Ők azt javasolják, hogy az idősebb sofőrök esetében rendszeresebb és alaposabb orvosi vizsgálatokat vezessenek be, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy képesek-e biztonságosan közlekedni az utakon, és sok esetben egy "emlékeztető" képzés is indokolt lehet.

Mások azonban úgy vélik, hogy az életkor alapján történő szigorítások diszkriminatívak lehetnek, és nem feltétlenül tükrözik egy adott személy vezetési képességeit. Az ellenzők hangsúlyozzák, hogy nem minden idős embernél figyelhető meg jelentős vezetési képességromlás, és a fiatalabb korosztályban is előfordulnak baleseteket okozó sofőrök. Szerintük inkább az egyéni képességek felmérésére kellene helyezni a hangsúlyt, nem pedig általános szigorításokat bevezetni az idősek számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A Pénzcentrum megkérdezte olvasóit, ők mit gondolnak a kérdésről, és majdnem 10 ezren mondták el véleményüket - nekik külön köszönjük a felmérésben való részvételt! Mint kideült, teljes mellszélességgel csak a válaszadók mintegy 10,7 százaléka áll ki a szigorítás mellett.

A nagy többség (49,1%) azt mondta, nem vezetne be semmilyen szigorúbb intézkedést az idősek jogosítványa tekintetében. A kitöltők 40,2 százaléka pedig azt mondta: ne csak az életkor döntsön, hanem például az egészségi állapot alapján kellene meghatározni, hogy kinek kell szigorúbb feltételeket teljesítenie ahhoz, hogy továbbra is volán mögé ülhessen.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
1 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Erzsi
1 órája
77 éves vagyok, hivatásos jogsim van, taxiztam, és gkv. szakoktató is voltam.. Páv. I-el.
Sajnos, az emberek nagy része, úgy kap jogosítványt, hogy nem tud vezetni, parkolni, stb.
Idősebb korban, a látás, és a reflexek lehetnek vizsgálat tárgyai, ha már egyszer megtanult vezetni.
0
0
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?