14 °C Budapest
Fico visszatért a merénylet helyszínére: így reagált a szlovák kormányfő a traumatikus emlékekre

Fico visszatért a merénylet helyszínére: így reagált a szlovák kormányfő a traumatikus emlékekre

MTI
2024. szeptember 6. 22:04

Robert Fico szerint az ellene elkövetett merénylettel kapcsolatban elsősorban annak hátterét és az elkövető indítékait kell megvizsgálni, mivel a merénylő csak "eszköz" volt valakinek a kezében – a szlovák kormányfő erről Nyitrabányán (Handlová), a májusi merénylet helyszínén beszélt, ahová először tért vissza egy munkalátogatás keretén belül pénteken.

Robert Fico a helyszínen újságíróknak nyilatkozva azt mondta: nincs utólagos traumája az ellene elkövetett merénylet miatt, nem foglalkoztatja a merénylő személye, nem vágyik bosszúra, s nem fog egyéni kártérítést igényelni, megbocsájtott neki, mivel a támadó „csak egy eszköz volt valaki másnak a kezében". A szlovák kormányfő szerint az ügyben elsődlegesen nem azt kell vizsgálni, hogy ki hibázott a merénylet során, hogy a testőrök mulasztottak-e, hanem a merénylet hátterét és az elkövető indítékait.

Mindenekelőtt azt kell elmondanunk a nyilvánosságnak, hogy mi is történt valójában, mert az ellenzék azt szeretné, hogy azzal foglalkozzunk, hogy a testőrök mulasztottak-e vagy nem, holott itt más probléma van, az, hogy valaki politikai gyűlöletből meg akarta gyilkolni a kormányfőt. Nem Robert Ficóról beszélek, hanem a Szlovák Köztársaság kormányfőjéről” – fogalmazott Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. A merényletről készülő jelentés a tervek szerint még az őszi hónapok során a pozsonyi parlament elé kerül.

A kormányfő pénteken ezzel kapcsolatban elmondta: vizsgálat tárgyát képezi az is, hogy ki mindenkivel kommunikált a merénylő, és fel kell tárni a tavaly szeptemberi választások óta eltelt időszak eseményeit, mivel – mondta – az ellenzék és a média egy része nem volt hajlandó elfogadni a parlamenti választás eredményeit. Kijelentette: a merénylő egy ellenzéki aktivista volt, akit „rendszerszinten terjesztett gyűlölet” motivált. Az 59 éves kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet.

Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának. A Cintula elleni eljárást júliusban terrorcselekmény elkövetésére minősítették át.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 16. 12:30