16 °C Budapest
ács nézi laptop alatt otthoni javítás - stock fotó szigetelés ház felújítás

Már fut az ingyenes szigetelési pályázat: sok magyar háztulaj lehet jogosult, itt vannak a részletek

2024. augusztus 22. 16:04

Az utóbbi időben az interneten böngészve vagy akár a közösségi média felületek céltalan görgetése közben is számtalanszor botlottunk olyan vállalkozók hirdetéseibe, akik ingyenes padlásfödém hőszigetelési lehetőséget kínálnak. Megnéztük a részleteket és hogy valóban költségmentes-e ez a program, valamint, hogy miért jó, ha padlásfödém szigetelés kerül a házba. Jó hír, hogy valóban van olyan opció, amivel nem kell hozzányúlni a családi kasszához, viszont mint minden esetben, itt sem árt résen lenni, mert sok hamis ajánlattal találkozhatunk.

A vállalkozók hirdetései alapján a szakemberek kijönnek a lakóingatlanba és elvégzik a padlásfödém hőszigetelést teljesen ingyen, amihez elméletileg csak néhány kritériumra kell figyelni. Az elvárás mindössze annyi, hogy „hőszigetelés nélküli, járható és üres legyen a padlás”. Az ajánlatokat alaposabban megvizsgálva találtunk még néhány információt a programmal kapcsolatban.

A leírtak szerint fontos, hogy a pályázó az ingatlan tulajdonosa legyen, több tulajdonos esetén írásos beleegyezésre van szükség minden érintettől. A szigetelést üveggyapottal végzik 2 rétegben (15+10 cm), így összesen egy 25 cm vastagságú szigetelő réteget alakítanak ki. A padlásfödém lehet fa, beton és más alapanyagú is, de feltétel, hogy járható legyen a felület, ahova a szigetelőanyag kerül.

A gyakran ismételt kérdések között ismét hangsúlyozzák, hogy amennyiben a pályázati feltételeknek maradéktalanul megfelel a pályázó, a munka valóban 0 százalékos önerővel kivitelezhető. A szöveg egy energiahatékonysági projektre hivatkozik az ingyenesség kapcsán, de érdemes minden ajánlatnál elolvasni az apró betűs részt is, mert több cégnél találtunk mégis a munkához kapcsolódó rejtett költségeket.

Mégis, hogy lehet nulla forint a szigetelés?

A kormány 2021. január 1-jétől vezette be az úgynevezett energiahatékonysági kötelezettségi rendszert (EKR), amelynek a lényege, hogy országosan csökkentse az energiafelhasználást. A cél az, hogy 2030-ra Magyarország 2005-ös szintű eredményeket mutathasson fel. A rendszer követelményei szerint az energiakereskedőknek, szolgáltatóknak és az értékesítőknek olyan intézkedéseket kell eszközölniük, amelyek a lakosság, vállalkozások, vagyis a felhasználók részéről energiamegtakarítást jelenthetnek. Ilyen lehet például egy épület, gépészeti rendszerének korszerűsítése vagy cseréje, a hőszigetelések vagy éppen az új nyílászárók beszerelése.

A szabályozás alapján annak ellenére, hogy az energiafelhasználás csökkentése a szolgáltatók kötelezettsége, mégis a terv úgy valósítható meg, ha a felhasználók kapnak lehetőséget egy energetikailag hatékonyabb, jobb ingatlan kialakítására. Erre számtalan opciót kínál az otthonfelújítási támogatás is, de így működik a már említett, hirdetésekben népszerűsített, ingyenes padlásfödém-hőszigetelés is.

Bizonyos cégek még külön kiegészítő dokumentumot is készítenek arról, hogy a programban résztvevőknél a padlásfödémszigetelési munka elvégzése után nem kell fizetni, a vállalkozó nem érvényesíthet semmilyen anyagi követelést az ingatlan tulajdonosával szemben.

Fotó: PénzcentrumFotó: Pénzcentrum

Megnéztünk egy-egy szerződéstervezet mintát is a hirdető vállalkozók oldalain, amelyből kiderült, hogy az EKR kötelezettségen túl a vállalkozók térítésmentes munkája az energiamegtakarítás átruházásával térülhet meg. A kivitelező cég az elkészült munkát energetikai szempontból felülvizsgálja, majd egy energetikai auditoron keresztül tanúsítja és az így meghatározott energiamennyiséget értékesíti a szolgáltatónak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Miért pont a padlásfödém?

A padlásfödém egyszerűen, kis anyagárakkal szigetelhető, ezért a kivitelezés bekerülési költsége jóval kevesebb más energetikai fejlesztésekhez képest. Ellenben egy nyílászáró csere vagy éppen egy nagyobb volumenű homlokzati szigetelés több munkaórát és tetemes anyagköltséget emészt fel.

Ennek ellenére érdemes az ingyenes lehetőséggel élni, mert egy jól kivitelezett födém szigeteléssel, akár 25-30 százalékos energiamegtakarítással is kalkulálhatunk, amely már jól látható például egy téli fűtésszámlánál is.

Hogyan pályázhatunk?

Ha ingyenesen szeretnénk fejleszteni az otthonunkat és nem akarunk lemaradni erről a lehetőségről, akkor érdemes minél több cég ajánlatát alaposan elolvasni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. A jelentkezési feltételek nagyjából azonosak a legnagyobb eltérések a csatolandó dokumentumok és az egyedi szerződések között lehetnek, ezért ezekre fontos különösen odafigyelni.

Feltételek (általánosságban):

  • A padlásfödém nincs hőszigetelve.
  • A padlásfödém üres és járható.
  • Az ingatlan könnyen megközelíthető, a padlásra a feljutás nem problémás.
  • Egy tulajdonos esetén a tulajdonos a pályázó. Ha több tulajdonosa van az ingatlannak, mindenki írásos hozzájárulása szükséges.

Szükséges dokumentumok (általánosságban):

  • személyes dokumentumok
  • tulajdoni lap
  • ingatlan méretek, alaprajz
  • fényképek

Egyes vállalkozók online kitölthető űrlapokat, mások kinyomtatott, majd beszkennelt nyomtatványokat kérnek. A folyamatot tekintve a jelentkezést követően, felveszik a kapcsolatot a jelentkezőkkel és egyeztetnek a részletekről, a még esetlegesen szükséges információkról és a munkáról.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?