18 °C Budapest
Horror áron árulják a magyar konyha alapfűszerét: van, ahol 12 ezer forint egy kiló

Horror áron árulják a magyar konyha alapfűszerét: van, ahol 12 ezer forint egy kiló

2024. október 13. 11:31

Az őrölt fűszerpaprika ára folyamatosan emelkedik, egyes helyeken már a 10 ezer forintos lélektani határt is átlépte. A kalocsai termelők szerint a minőségi paprikát meg kell fizetni, ha 4000-4500 forint alatti ár esetén szinte biztos, hogy kínai importtal van dolgunk.

A minőségi magyar paprika előállítása egyre költségesebb, és a piacon versenyző termelők kénytelenek árat emelni, hogy lépést tartsanak a növekvő költségekkel. Egy kalocsai paprikatermesztő szerint, aki már több mint tíz éve foglalkozik termesztéssel, az energiaárak és a bérköltségek drasztikus növekedése mellett a termőterületek csökkenése is jelentős hatással van a paprika árára - számol be a vg.hu.

Az elmúlt években bekövetkezett áremelkedés egyik fő oka az energiaköltségek drasztikus emelkedése, ami különösen az aszályos időszakokban jelentkezik. Az idei év különösen nehéz volt a termelők számára, hiszen a szokatlanul száraz időjárás miatt sokan csak öntözéssel tudtak termelni, ami további költségeket rótt rájuk. Az öntözés nélkül a termés jelentős része kárba veszett volna, így a plusz kiadások elkerülhetetlenek voltak.

A bérköltségek szintén jelentős nyomást gyakorolnak a termelőkre. Egyre kevesebb fiatal választja a mezőgazdaságot, így a munkaerőhiány is fokozza a költségeket. Ma már 1700 forintos órabérrel kell számolni a paprikaföldeken, ami azt jelenti, hogy az előállítási költségek jelentős részét a bérek teszik ki. Mindezek mellett a paprikatermesztéshez szükséges területek is csökkennek, mivel egyre kevesebb ember vállalja ezt a nehéz, időjárásfüggő munkát.

A piacot az olcsó kínai import is befolyásolja, ami megnehezíti a helyi termelők helyzetét. A kalocsai termelő figyelmeztetett, hogy azok a fűszerpaprikák, amelyek 4000-4500 forint alatti áron kerülnek a boltokba, szinte biztosan kínai eredetűek. Az olcsó, importált paprika miatt a magyar termelők nehéz helyzetbe kerültek, hiszen az alacsony árakkal nehezen tudnak versenyezni, különösen, ha a minőséget is szeretnék megőrizni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők szerint a tömegtermelés ideje lejárt, és a magyar paprikának új stratégiára van szüksége ahhoz, hogy fennmaradjon a piacon.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 13. vasárnap
Kálmán, Ede
41. hét
Október 13.
"Öltözz ki!" nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?