18 °C Budapest
Lakás ajtó nyitva

Egyre több nagyvárosnak lett elege az Airbnb-ből: New York, Barcelona is lépett már

2024. október 13. 10:25

Egyre több nagyváros vezet be szigorú korlátozásokat a rövid távú lakáskiadásra, hogy megvédje a helyieket a túlturizmus és az ingatlanárak emelkedése ellen. Budapesten is jelentős változások várhatók, ahol 2026-tól Terézvárosban például betiltják az Airbnb-t. Az intézkedések célja a lakhatási válság enyhítése, ám a turizmusra gyakorolt hosszú távú hatásai még kérdésesek. hogy megvédje a helyieket a túlturizmus és az ingatlanárak emelkedése ellen. Budapesten is jelentős változások várhatók, ahol 2026-tól Terézvárosban például betiltják az Airbnb-t. Az intézkedések célja a lakhatási válság enyhítése, ám a turizmusra gyakorolt hosszú távú hatásai még kérdésesek.

A világ számos nagyvárosában egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a lakóingatlanok rövid távú, turisztikai célú kiadásának korlátozására, különösen az olyan platformok, mint az Airbnb, amelyek a helyi lakáspiacon súlyos problémákat okoznak. Ezek a problémák elsősorban a lakásárak és a bérleti díjak növekedéséhez, valamint a helyiek kiszorulásához vezetnek, akik nem tudják felvenni a versenyt a turisztikai célú ingatlanhasznosítás jelentette nyomással.

A legismertebb példák közé tartozik Barcelona és New York, ahol a városvezetés drasztikus korlátozásokat léptetett életbe, hogy visszaszorítsák a rövid távú lakáskiadást. Ezek a szigorítások a helyi lakosság életkörülményeinek javítását célozzák, de sok esetben komoly gazdasági következményekkel járhatnak, különösen a turizmusra nézve - írja a 24.hu.

Budapesten is hasonló folyamat figyelhető meg. A helyi lakosok és önkormányzatok egyre inkább aggódnak az Airbnb elterjedése miatt, mivel a rövid távú bérbeadás hatására az ingatlanpiac árai megugrottak, és a turisták jelenléte átalakította a városképet. Terézvárosban például népszavazás útján döntöttek arról, hogy 2026 januárjától betiltják a rövid távú lakáskiadást, aminek célja, hogy mérsékeljék az ingatlanárak növekedését és megállítsák a lakosság elvándorlását. Az intézkedés támogatói szerint a tiltás hozzájárulhat ahhoz, hogy a kerület lakosainak száma ne csökkenjen tovább, míg a kritikusok attól tartanak, hogy a turistaforgalom visszaeséséhez vezethet.

Nem csak Budapesten, hanem más európai és amerikai nagyvárosokban is hasonló problémákkal néznek szembe. Berlinben már 2014-ben betiltották az Airbnb-t, majd később enyhítettek a szabályokon, de még mindig szigorú korlátozások vonatkoznak a lakások rövid távú kiadására. Bécsben, Londonban és Párizsban szintén éves limitet vezettek be a magánszálláshelyek kiadására, ahol a tulajdonosok maximum 90-120 napig adhatják ki az ingatlanjaikat. Az ilyen szabályok célja a lakhatási költségek mérséklése és a helyiek védelme a turisták általi kiszorítással szemben.

Az amerikai nagyvárosokban is hasonló tendenciák figyelhetők meg. New York városa például rendkívül szigorú korlátozásokat vezetett be az Airbnb-re, és már csak azok a lakástulajdonosok fogadhatnak rövid távú vendégeket, akik személyesen is jelen vannak az ingatlanban a vendégek tartózkodása alatt. Ez a szabályozás drasztikusan csökkentette a városban elérhető Airbnb-szálláshelyek számát, ami ugyan enyhíti az ingatlanpiaci nyomást, de hosszú távon a turizmusra is negatív hatással lehet, mivel a turisták számára kevesebb elérhető szálláshely marad.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hasonló intézkedéseket vezettek be a világ más részein is, például Hawaii-n, ahol a rövid távú lakáskiadást teljesen betiltották, valamint Szingapúrban, ahol legalább három hónapra kell kiadni az ingatlanokat. Ezek a szigorítások mind a túlturizmus problémáira adott válaszok, amelyek célja, hogy megvédjék a helyi közösségeket az ingatlanpiaci nyomástól és az életkörülmények romlásától.

Magyarországon a turizmus gyors növekedése miatt a rövid távú szállások iránti kereslet is egyre nő. A pandémia utáni időszakban Budapest különösen népszerűvé vált a külföldi turisták körében, és az Airbnb típusú szállások iránti kereslet itt is magasabb, mint a régió más fővárosaiban. A külföldi turisták közel fele Airbnb-n keres szállást Budapesten, ami jelentős bevételt jelent a városnak, ugyanakkor további kihívásokat is teremt az ingatlanpiacon. A kormány már jelezte, hogy országos szinten is szigorítani kívánja a rövid távú lakáskiadás szabályozását, ami jelentős változásokat hozhat a piacon.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 13. vasárnap
Kálmán, Ede
41. hét
Október 13.
"Öltözz ki!" nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?