21 °C Budapest
Fiatal spanyol nő számítógépet és hitelkártyát használ az online banki ügyintézéshez. Csinos lány online vásárol. Az online vásárlás megkönnyíti az életet. Kényelmes érintésmentes fizetés. Online fizetés az interneten.

Folyamatos ostrom alatt állnak a magyarok bankszámlái: erre még sokan nem készültek fel

2024. október 9. 10:10

Hogy áll jelenleg a digitális fizetések infrastrukturális fejlődése? Ennek felmérése szolgál a Mastercard saját indexe, az úgynevezett Digitális Fizetési Index (DFI). A 2020-ban megalkotott mérőszám legfrissebb eredményeit sajtótájékoztatón ismertette a pénzügyi vállalat, melyen a Pénzcentrum is részt vett.

A Mastercard pénzügyi vállalat 2020-ban alkotta meg az úgynevezett Digitális Fizetési Indexet (DFI), amely többek között a digitális fizetések infrastruktúrájának fejlődését hivatott nyomon követni, illetve szándéka szerint segíti a piaci szereplőket a fejlesztési irányelvek és szabályalkotások során. Az index legfrissebb, 2023-as adatokat összegző eredményeit Martinovic Boris, a vállalat Public Policy igazgatója és Márkus Gergely ismertették.

2023-ban az elérhető 100 pontból Magyarország 62 pontot ért el a DFI keretein belül, ami egy ponttal magasabb a tavalyi eredménynél. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az index 2020-as indulása óta az emelkedés folyamatos. Az előadáson elhangzott azonban, hogy nemzetközileg is megfigyelhető jelenség, hogy az újonnan megjelenő technológiák lakosság általi elsajátítása időt vesz igénybe, így a digitális fizetési megoldások viszonylag lassú, ám folyamatos térnyerése teljesen természetes folyamat.

A DFI-index emelkedésének legfőbb motorja az infrastruktúra fejlődése, kiépülése. Ennél lassabb folyamat az ügyfelek edukációja, márpedig a digitális fizetési eszközök elterjedésében elengedhetetlen, hogy az infrastruktúra kiépülése mellett az ügyfelek is aktívan használják ezeket a szolgáltatásokat.

A DFI-n belül az infrastruktúra pillér értéke 2022-ről 2023-ra 76-ról 78 pontra emelkedett, ami a magyarországi digitális fizetések szilárd alapját tükrözi. A digitális fizetési megoldások jelenléte 66-ról 69-re emelkedett, ugyanakkor a készpénzmentes infrastruktúra 87-ről 86-ra csökkent. Azonban az infrastruktúra fejlettségét jelzi, hogy tavaly már 1,13 bankkártya és 1,21 bankszámla jutott egy felnőttre Magyarországon.

Érdemi fejlődés látható az innovatív technológiák elérhetővé tételében is - valamennyi bank bevezette a fizetési kérelem funkciót, illetve a QR-kódos fizetést az összes kibocsátó bank támogatja.

A digitális fizetési megoldások iránti tudást mérő index lényegében stagnált - a 2022-es 55 pontról 2023-ban 54-pontra csökkent. Érdemes ehhez azt is hozzátenni, hogy az elmúlt négy évben ez volt az az alpillér, ami a legkevésbé volt képes növekedni. A fogyasztók nehezen tartanak lépést a sok újdonsággal, időre és edukációra van szükségük. Létfontosságú a fogyasztói tájékozottság növelése és az új megoldások alkalmazásának ösztönzése.

A digitális fizetési dok jobban felzárkóztak a készpénzhez a biztonságérzet tekintetében, a legnagyobb növekedés a mentett kártyaadatok esetében tapasztalható. Elmondható, hogy az idősebb korosztályok kevésbé tartják biztonságosnak a digitális fizetési megoldásokat.

A felhasználók tudását egy objektív teszttel igyekeztek felmérni, ahol a válaszadók átlagosan 61 pontot értek el. Negatívum, hogy az infrastruktúra és a tudás közötti szakadék nem csökkent. Sőt, további negatívum, hogy nőtt azoknak az aránya, akik keveset tudnak a digitális fizetési módokról. Elmondható, hogy ebbe a csoportba főleg a szegényebb társadalmi rétegek, az alacsonyabb iskolai végzettségűek és az idősebbek tartoznak.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fogyasztók változatlanul lényegesen könnyebben kezelik az elveszett vagy ellopott kártyával kapcsolatos helyzeteket, mint a csalárd tevékenységekre vonatkozókat. Míg a válaszadók 65%-a ismeri a csalárd tranzakciót követő eljárást, sokuk tévesen gondolkodik ezzel kapcsolatban. Ez minden bizonnyal azzal magyarázható, hogy a kártya esetleges eltulajdonítása egy évtizedek óta létező forgatókönyv, ellenben a csalások ilyen nagy számú előfordulása újdonságnak számít.

Az adatok szerint négyből majdnem három válaszadó kapja a teljes jövedelmét banki átutalással, míg csak minden ötödik megkérdezett költ a fizetéséből teljes egészében digitálisan. Tavaly 23% mondta azt, hogy egyáltalán nem vesz fel készpénzt a fizetéséből, idén ez 20%-ra csökkent, jóllehet ez még mindig egy jelentős arány.

Az online vásárlásoknál széles körben használják az ügyfelek a mentett kártyaadatokat. A tokenizáció penetrációja nő, ugyanakkor nagyobb mértékű infrastrukturális támogatást igényel. Ez egy fontos célkitűzés, ugyanis utóbbi esetében nem a teljes kártyadatok kerülnek továbbításra a tranzakciók során, így ez egy biztonságosabbnak számító megoldás.

Az online részletfizetési szolgáltatók száma egyre nő, ugyanakkor a válaszadóknak csak 1-2%-a él ezekkel a lehetőségekkel.

A lakosság nagy része ki van téve a kiberbűnözés fenyegetésének, kiemelt fontosságú az ezzel kapcsolatos edukáció. A válaszadók mindössze 8%-a nyilatkozott úgy, hogy nem kapott semmilyen csalással kapcsolatos megkeresést (SMS-t, emailt stb.).

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 9. szerda
Dénes
41. hét
Október 9.
Postai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?