17 °C Budapest
heat-temperature,idyllic,sun hat,sunbathing,straw, hat,sunny,beach holiday,climate,lying down,lying on back,literature,20-29 years,30-39 years,reflection,sensuality,color photo,multicolor,cheerful,twilight,color photo,human body,hand,carefree

Ezt nem tanítja meg rengeteg szülő a gyermekeinek a pénzről: egy életen át fizethetik az árát

2024. augusztus 7. 16:02

Azt követően, hogy néhány héttel ezelőtt végigvettük 2024 sikerkönyveit, most a Pénzcentrum hetente jelentkező videóblogja, a CashTag saját könyvajánlóval jelentkezett, amelyben volt szó pénzügyi tudatosságról, befektetésekről, mentális egészségről, sok más mellett pedig terítékre került 2024 abszolút sikerkönyve, a Generációk harca is.

A közelmúltban számos alkalommal felmerült a kérdés, hogy van-e helye még a könyveknek, és egyáltalán az embereknek igénye még az olvasásra. Az internet megjelenésével, terjedésével a közösségi médiában az olvasás valamelyest háttérbe szorult, de ahogy a Pénzcentrum nemrég megjelent cikkéből is kiderül, a könyvpiac köszöni szépen, jól van. A cikk a magyar piacot vizsgálta a három nagy hazai könyvkereskedő, a Libri, a Líra és a Pagony statisztikái alapján.

A legújabb CashTag epizódban viszont a Pénzcentrum saját könyvajánlóját láthatjátok:

Az első könyv nem egy újonnan megjelent szerzemény. Egy világhírű bestsellerről van szó, több millió példány kelt el belőle. Az írója Robert Torough Keyosaki amerikai üzletember, író, tanár. A könyv pedig a "Gazdag papa, szegény papa".

Nagyon beszédes az alcím, ugyanis azt a kérdést teszi fel az író, hogy mit tanítanak a gazdag szülők a gyermekeiknek a pénzről, amit a szegények és a középosztálybeliek nem tanítanak meg. A leírás szerint a könyv lerombolja azt a mítoszt, mely szerint a magas jövedelem az egyetlen út a gazdagsághoz, és megmutatja azt, hogy miért nem várhatjuk el az iskolarendszertől, hogy megtanítsa a gyermekeinket a pénzzel bánni

– hallható a videóban.

A könyv egyik fő motívuma, amit a könyv körbejár, az az, hogy amíg a szegények a pénzért dolgoznak, addig a gazdagok a "pénzt dolgoztatják". Az író szerint legelső lépésként mindig a gondolkodást kell megváltoztatni a pénzzel kapcsolatban. Ez a megváltozott szemlélet szerinte még rossz anyagi körülmények között is sikerhez vezethet.

A második könyvnek az írója Mark Manson, aki egy ismert blogger. A népszerű írónak a könyve egy nagyon üde színfolt a rengeteg "pozitív gondolkodásra" biztató könyv között.

A könyv egyik fő üzenete, hogy az élet az igenis tele van rossz dolgokkal, ezt tudomásul kell venni, el kell fogadni. A könyvnek elképesztően nyers a nyelvezete, kíméletlen pofonokat oszt az olvasóknak. Mindezek miatt van egy erős döbbenet faktor, amikor az ember olvassa, de emellett így is nagyon hasznos a mondanivaló.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

– hangzik az ajánlás.

A könyv legfőbb tanulsága, hogy egy csomó olyan dologgal foglalkozunk, ami viszi az energiát, de valójában nem ad hozzá az életünkhöz. Arra biztat mindenkit a könyv, hogy rá kell jönnünk arra, mire érdemes fordítani az energiáinkat.

Amiért most minden magyar odavan – Steigervald Krisztián: A generációk harca

A harmadik könyv írója, Steigervald Krisztián több alkalommal volt már a Cashtag vendége, sőt a Portfolio konferenciáján is volt már előadó. Tavaly pedig interjút készített vele a Pénzcentrum – akkor is ebben a témában szólalt meg a szakember, egészen pontosan azt tárgyaltuk ki, hogyan növeli még inkább a generációk közötti szakadékot a digitalizáció egyre gyorsuló folyamata. Az ismert generációkutató legújabb könyvének a címe nem meglepő módon az lett, hogy "A generációk harca, azaz hogyan értsük meg egymást?" – Nagyon aktuális és nagyon nehéz téma, talán pont a technika fejlődése miatt talán még sosem volt ekkora szakadék a generációk között.

A könyv bemutatja az ismert generációkat: veterán, boomer, baby boomer, x, y, z, alfa generációk sajátosságait, miképpen viszonyulnak egymáshoz, és hogy hogyan érthetnék meg egymást ezek a generációk, miközben teljesen másként nőnek fel ezek az emberek, mást hoznak magukkal a múltból, mások a traumáik, ráadásul tele vannak ezek a generációk igazságtalan sztereotípiákkal egymás irányába is, ami nem segíti a megértést.

Nem meglepő, hogy sikerkönyv lett, hiszen a téma jelenleg rengeteg embert érdekel: mindannyian keressük a kulcsát annak, mi okozhatta ezt az elképesztő különbséget gazdasági, politikai, kulturális, technológiai és még sok más értelemben a különböző generációk között, és persze annak is, hogy hogyan lehet ezt a problémát minél jobban kiküszöbölni. 

Akit érdekelnek a válaszok erre a kérdésre, illetve szívesen hallaná a Pénzcentrum további könyvajánlóit a nyárra, mindenképpen nézze meg az aktuális CashTaget, illetve iratkozzon fel a folyamatosan frissülő, heti tartalmakért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?