10 °C Budapest
Night sky with stars and moon background. Elements of this image furnished by NASA

Csodálatos égi jelenségek tanúi lehetünk szeptemberben: érkezik az őszi szuperhold

2024. szeptember 9. 18:15

A kilencedik hónap teliholdja a szokásosnál nagyobb telehold is, ami azt jelenti, hogy ellipszispályája során földközelbe ér, így fényesebbnek, és méretében is nagyobbnak látszik majd. Ha mindez nem lenne elég a telehold hajnalát részleges holdfogyatkozás koronázza meg - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A kisbolygó-oppozíciók mellett a Szaturnusz, illetve a Neptunusz is szembenállásba kerül szeptemberben, így az időszak kiválóan alkalmas a bolygólesre. A Hold szerelmesei sem maradnak hoppon, ugyanis gyönyörű Holdas együttállások mellett a hónap 5 csillagfedést tartogat számunkra, amelyből 3 esetben teljes hosszában megfigyelhetjük a fedést, két esetben pedig csak a kilépést. Mindezek mellett a kilencedik hónap teliholdja a szokásosnál nagyobb telehold is, ami azt jelenti, hogy ellipszispályája során földközelbe ér, így fényesebbnek, és méretében is nagyobbnak látszik majd. Ha mindez nem lenne elég a telehold hajnalát részleges holdfogyatkozás koronázza meg. Emellett megemlítendő, hogy szeptember 22-én bekövetkezik az őszi nap-éj egyenlőség, egyben beköszönt a csillagászati ősz. Ebben a hónapban is megfigyelésre serkentjük minden olvasónkat, hiszen különleges égi események várnak ránk a közeljövőben.

Szeptember 9-én hajnalban tanúi lehetünk a Mars együttállásának, mely a Messier-katalógus 35-ös számmal jelölt nyílthalmazzal kerül egymáshoz 52'-es közelségbe. Mindez jól látható helyen, a keleti horizont felett 44 fokos magasságban fog megtörténni, így az észlelést ezúttal nem nehezíti a horizont közelsége. Hajnali 4:21-kor érdemes felnézni az égre, hogy megfigyelhessük binokulárunkban ezt a szépséges együttállást. Ne csüggedjünk akkor sem, ha éppen borult az ég, vagy ha nem volt alkalmunk megnézni ezt a párost, ugyanis előző vagy másnap is jól fog látszani a páros a hajnali égen, bár nem annyira közel egymáshoz.

Szeptember 10-én a Hold majdnem eléri a félhold állapotát, így viszonylag könnyű lesz észrevenni a derült égen. Este 20:20-kor égi útja során érdekes háromszöget alkot majd két csillaggal, mégpedig a Skorpió csillagkép legfényesebb, vörös csillagával, az Antaresszel, illetve a Tau Sco jelölésű, szintén a Skorpió csillagképbe tartozó csillaggal. Az előbbi csillag körülbelül 1,1 magnitúdós látszó fényességű, így szabad szemmel is igen fényes, az utóbbi pedig 2,8 magnitúdós látszó fényességével kicsit halványabb, de ugyancsak szabad szemmel is megfigyelhető. A két csillag közül a Tau jelölésű kerül a legközelebb a Holdhoz, mégpedig attól 38'-re, és a duótól 2,5 fokra vöröslik majd az Antares, a Skorpió legyezőjének közepén, a horizont felett körülbelül 8 fokos magasságban.

Szeptember 13-án a Mars az ikrek térde alatt látható: a vörös bolygó ezen a napon érdekes pozícióba kerül az égbolton az Ikrek csillagképben vándorolva, mégpedig az ikerpár egyik tagjának, Castornak a lábánál helyezkedik majd el. Az Ikrek csillagkép két fényes csillagával alkot majd háromszöget, mégpedig a 3,2 magnitúdós látszó fényességű Propusszal, illetve a 2,9 magnitúdós Tejattal. A háromszög tagjai 1-1,5 fokos távolságban lesznek majd egymástól, így könnyedén észrevehetőek a keleti égbolton, 47 fokos magasságban. A háromszög alakzatát tovább ékesíti az IC 443 nevű reflexiós köd (Medúza-köd) látványa, amely a Marstól egy fokos távolságban lesz szeptember 13-án hajnali fél háromkor. A Medúza-köd inkább fotografikus célpont, így aki szereti az égbolt objektumait fotózni, szép és érdekes együttállást örökíthet meg.

Szeptember 17-én érkezik a szuperhold!

Azt a jelenséget, amikor a telihold éppen egybeesik azzal az időponttal, amikor a Hold a legközelebb tartózkodik a bolygónkhoz, nevezi a köznyelv szuperholdnak (a csillagászok nem használják ezt a kifejezést). Idén először augusztus 19-én fordult elő, a következő alkalom hivatalos számítások szerint szeptember 17-e éjjel, 18-a hajnal lesz. Az októberi és novemberi telihold szintén nagyobb és fényesebb lesz.

Ilyenkor a Hold, amikor a Földtől legtávolabbi ponton, vagyis apogeumban van, tőlünk körülbelül 405 ezer km-re távolodik, míg perigeumban, vagyis földközelben 356 ezer km-es távolságban van Földünktől. Perigeumban a fényessége 30%-kal, látszó mérete pedig 14%-kal nagyobb, mint apogeumban. Éppen ezért szeptember 17-én este mindenképpen érdemes felnézni az égre, és megnézni a nagyobb telehold felkelését (18-án hajnalban lesz pontosan telehold, de a hozzá legközelebbi este a 17-i).

A Hold mellett szintén attrakciónak számít az immáron az oppozíciója utáni Szaturnusz, amely 20:00-kor 5 fokos távolságba kerül a Holdtól. Mindez a keleti horizont felett 12 fokkal fog látszani, és mindenképpen érdemes megnézni, hiszen mindkét égitest szempontjából különlegesnek mondható ez az este.

Szeptember 18-án, ha a telehold különlegessége még nem lenne elég, a szeptember még egy részleges holdfogyatkozást is tartogat számunkra. Aki ébren van hajnali 4-kor, annak kiváló alkalma nyílik ennek a jelenségnek a megfigyelésére, ugyanis 4:13-kor, 21 fokos horizont feletti magasságban megkezdődik a Hold elsötétülése a nyugati égbolton. A legnagyobb takarás 4:44-kor fog bekövetkezni, a kilépés pedig 5:16-kor, így az érdeklődőknek bő egy órája van a jelenség megfigyelésére. A Föld árnyékának kilépésére a Hold 11 fokos horizont feletti magasságba süllyed, így az észleléshez érdemes akadálymentes helyet választani.

Miközben a holdfogyatkozást szemléljük, érdemes megpróbálni távcsövünkön keresztül a Holdtól 3 fokos távolságban lévő Neptunuszt is megnézni.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szeptember 21-én oppozícióban a Neptunusz! Az előző hónapokban számos kisbolygó-oppozíciónak tanúi lehettünk, sőt még a gyűrűs bolygó, a Szaturnusz is szembenállásba került a közelmúltban. Ezúttal az éppen a Halak csillagképben tartózkodó Neptunusz következik a sorban: szeptember 21-én éjjel 2:16-kor bekövetkezik az a pillanat, amikor ellipszispályáján pontosan egy vonalba kerül a Földdel és a Nappal. A megfigyeléshez, mivel nem szabad szemes bolygóról van szó, mindenképpen javasolt a távcső használata. Az egész éjjel látható Neptunusz megkeresését segíti, hogy a Szaturnusz is viszonylag közel lesz hozzá azon az estén, a Vízöntő csillagképben.

Szintén ezen a napon érdekes égi háromszöget pillanthatunk meg a hajnali égbolton, ha sikerül korán, a navigáció szürkület kezdetére ébrednünk, mégpedig 78%-os Hold, a Fiastyúk nyílthalmaz, illetve az Uránusz szabályos trióját nem sokkal delelésük után egymástól 4-5 fokos távolságban.

A nap-éj egyenlőség után két nappal, szeptember 24-én elérkezik a félhold ideje, ám mindez önmagában még nem lenne különleges esemény. Hajnali 3:42-kor azonban az 58%-os fázisú Holddal szoros együttállásba kerül a Bika csillagkép Elnath nevű csillaga: a két égitest távolsága mindössze 23' lesz! Keleti irányban 57 fok magasan lesz a páros. Szintén érdekes, hogy a csillag éppen a terminátor vonalában helyezkedik majd el, éppen ezért, aki teheti, mindenképpen lesse meg ezt az érdekes együttállást!

Szeptember 26-án a Hold 36%-osra csökkent, C alakú sarlója megérkezik az Ikrek csillagképbe, mégpedig oly módon, hogy hajnali 5:30-kor a Polluxtól 3,5 fokos távolságban lesz, az Üpszilon Gem nevű csillagtól pedig 1,1 fokra. Mivel mindez igen magasan, 55 fokkal a keleti horizont felett fog bekövetkezni, az észlelés nem jelent különösebb kihívást, akár egy ablakból kinézve is megfigyelhető. Akinek korán kell kelnie a munkája, avagy iskolai tevékenysége miatt, indítsa reggelét ezzel a gyönyörű látvánnyal!

Szeptember 29-én oppozícióba kerül a huszadikként felfedezett kisbolygó, a (20) Massalia. A 9,2 magnitúdós égitestet a Halak csillagképben találhatják meg egész éjjel a szemfüles érdeklődők, mivel azonban az objektum túl halvány ahhoz, hogy szabad szemmel észrevehessük, megfigyeléséhez mindenképpen távcső használata szükségeltetik.

Szintén ezen a napon, hajnali 5:30-kor a vékony, 12%-os holdsarló ellátogat az Oroszlán csillagképbe, hogy együtt álljon legfényesebb csillagával, a Regulusszal. A duó 3,3 fokos távolságban lesz egymástól az együttállás pillanatában, a keleti horizont felett 23 fokos magasságban.

Szeptemberi csillagfedések

  • szeptember 18-a: a telehod-holdfogyatkozása utáni estén a Hold ismét megörvendeztet bennünket, mégpedig egy csillagfedéssel. Este 22:36-kor ugyanis kilép a 99%-os fázisban pompázó korong sötét oldalán a Halak csillagkép 44 Piscium jelű, 5,8 magnitúdós csillaga. Mindez a viszonylag magasan, 32 fokos magasságban történik majd meg.
  • szeptember 20-a: ezen az estén 21:23-kor szintén egy kilépést figyelhetünk meg keleti égbolton a Hold mögül, a 19 Ari elnevezésű, 5,7 magnitúdós csillag az esemény részese. A kilépés ekkor is a Hold sötét oldalán történik meg, azonban a két nappal ezelőttihez képest jóval közelebb a horizonthoz, 15 fokos magasságban. Az észleléshez a távcső mellett fontos a megfelelő helyszín megkeresése is.
  • szeptember 21-e: ezúttal nem csak a kilépését, hanem a belépését is megfigyelhetjük egy csillagnak a keleti égbolton, mégpedig a 4,9 magnitúdós dzéta Arinak a Hold mögé. Ekkorra a telihold 81%-osra csökken, és még közelebb kerül a horizonthoz az együttállás idejére. A belépés 22:13-kor történik meg a világos oldalon, a kilépés pedig majdnem egy óra elteltével, 23:06-kor.
  • szeptember 23-a: az előző fedésekkel ellentétben ez a csillagfedés nem este, hanem hajnalban fog bekövetkezni. A Bika csillagkép 5,9 magnitúdós fényességű, Khí Tau jelölésű csillaga 1:40-kor belép a Hold 69%-osra lecsökkent sarlójának világos oldalán, majd 2:40-kor kilép a sötét oldalon. Ehhez a fedéshez nem szükséges jó keleti horizontú helyre menni, hiszen igen magasan lesz a Hold: a fedés ideje alatt 46 fokos magasságból 55 fokig kúszik fel az égen.
  • szeptember 27-e: ismét egy hajnali csillagfedésnek lehetünk tanúi, mégpedig ezúttal a Rák csillagkép 5,9 magnitúdós, Lambda Cnc jelölésű csillaga indul Hold mögötti útra éjjel körülbelül 3:00-kor a keleti égbolton a 28%-os holdsarló világos pereménél, de a holdkorong és a csillag közötti nagy fényességkülönbség miatt azt nem láthatjuk. A kilépés egy órával később, 4:05-kor történik meg a sötét oldalon.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?