10 °C Budapest
OXFORD, UK - January 03, 2020. Suzuki cars on a showroom forecourt outside a dealership in Oxfordshire, UK

Megállíthatatlan Magyarország kedvenc autója: itt a friss toplista, ez most a szalonok sztárja

2024. szeptember 9. 13:03

Nem teljesített jól augusztusban a magyar autópiac a forgalomba helyezési adatok szerint. 2018 óta ez volt a legrosszabb augusztusi hónap, még a Covid évében is magasabb számok voltak. Az éves számok viszont még mindig jól néznek ki, meglátjuk, kitart-e a lendület az utolsó negyedévben. Kiderült, a modellek toplistáján még mindig élen a Suzuki.

8111 személyautó állt forgalomba augusztusban Magyarországon, ami 9,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, a 2022-es adathoz képest pedig már 18,8 százalékos a visszaesés - derült ki a Datahouse adataiból. Ahogy a lenti ábrán látható, 2018 óta ez volt a legrosszabb augusztus a magyar autópiacon, még a Covid évében is magasabb számok voltak.

Az éves számok viszont még mindig jól néznek ki, az első nyolc hónapban 79 976 új autó kapott magyar rendszámot, ami 8,2 százalékkal több mint 2023 azonos időszakában volt, a tavalyelőtti számokat pedig 4,8 százalékkal múlta felül az adat.

Ami a márkák versenyét illeti, augusztusban a Suzuki nyert, 1086 autót helyeztek forgalomba, a második Toyota 1009 darabot. Harmadik a Skoda 711-gyel, a negyedik helyre a Mercedes ért oda, amiből 582 darab kapott magyar rendszámot.

Az éves összesítésben a Suzuki továbbra is tartja előnyét, már átlépte idén a 10 ezer forgalomba helyezést, augusztus végén 10 608 darabon álltak. Második a Toyota 9670 darabbal, harmadik pedig jócskán lemaradva a Skoda 6691 forgalomba helyezéssel. De a negyedik Volkswagen sincs sokkal lemaradva 6036 darabbal.

A modellek versenyében sok meglepetés nincs: az első a Suzuki Vitára 5002 forgalomba helyezéssel, második az S-Cross 4199 darabbal. A harmadik helyen a Skoda Octavia áll, amiből 3855 állt forgalomba 2024-ben. Ezt követően sűrűsödik a mezőny: a Kia Ceed 2144-gyel a negyedik, a Nissan Quashqai 2124 darabbal az ötödik, de a Toyota Corolla is lőtávolon belül van a 2037 darabos eredményével.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tömeges visszahívást rendelt el a Magyar Suzuki

Augusztus végén a Pénzcentrum írta meg, hogy tömeges visszahívási kampányt indított a Magyar Suzuki Zrt., mivel bizonyos járművek esetében a hibás párolgásszabályozó rendszer, másnéven EVAP-tartály miatt. A fennálló hiba miatt "fennáll a párolgó üzemanyag légkörbe jutásának lehetősége, ami a vonatkozó előírásoknak való nem megfelelőséget eredményezhet" - írták egy visszahívási értesítőben, amit egy olvasónk kapott.

A javításhoz szükséges alkatrész még nem áll rendelkezésre, beszerzése érdekében a Magyar Suzuki Zrt. mindent megtesz. Az autótulajokat egy újabb levélben fogják értesíteni, ha lesz megfelelő alkatrész, ekkor a hibát ingyenesen javítják. Az Európai Bizottság honlapján megjelent termékvisszahívás szerint az alábbi, Esztergomban gyártott Suzukikat érinti a visszahívás:

  • SX4/S-Cross: 05/09/2019 - 09/05/2024 közötti gyártás
  • Vitara: 03/09/2019 - 24/05/2024 közötti gyártás.

Azt nem tudni, pontosan hány autót érinthet az ügy, de ahogyan a fenti toplistából is látható, a két legnépszerűbb itthon kapható modellről van szó, úgyhogy nem kizárt, hogy több tízezer autónak kell majd meglátogatnia a szerelőt - ha lesz megfelelő alkatrész.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?