10 °C Budapest
Használt autót vennél? Ezzel is számolj: ez az autó eredetiségvizsgálat menete

Használt autót vennél? Ezzel is számolj: ez az autó eredetiségvizsgálat menete

2024. szeptember 9. 20:00

Az autó eredetvizsgálat szabályai 2024 évben: mi az eredetiségvizsgálat menete, és mikor kötelező az eredetvizsga? Mutatjuk mennyibe kerül az autó eredetiségvizsgálat 2024-ben.

Az autó eredetiségvizsgálat célja 2024-ben is ugyanaz, mint korábban: használt gépjármű tulajdonosváltásakor a vevő vagy akár az eladó is meggyőződhessen a jármű "tisztaságáról". Emiatt az eredetiségvizsgálatot mindig akkor kell elvégeztetni, mielőtt a járművet véglegesen a nevünkre íratnánk. A vizsgálatot minden esetben a Nemzeti Közlekedési Hatóság által meghatározott technológiai előírások szerint kell elvégezni.

Az eredetiségvizsgálat célja minden esetben az, hogy egy tapasztalt szakember ellenőrizze az autó különböző pontjain található egyedi azonosító jeleket. Lényegében azt vizsgálja meg, hogy például a motor vagy az alvázszám valóban eredeti-e, illetve nem történt-e a közelmúltban átütés.

Eredetiségvizsgálat menete

Az eredetiségvizsgálat két lépésben zajlik: először egy szakműhelyben elvégzik a gépjárművön található azonosítók leolvasását, majd ezeket összevetik a jármű okmányaiban feltüntetett számokkal. Az eredményeket ezután beküldik az illetékes hatóságokhoz, ahol szigorú szabályok alapján elemzik az adatokat, hogy kiszűrjék az esetleges eltéréseket és kizárják a korrupció lehetőségét.

Mikor kell autó eredetiségvizsgálat?

Az egyik legfontosabb, hogy mikor válik szükségessé az eredetiségvizsgálat. A hatályos törvény szerint minden adásvétel esetén kötelező elvégezni, és az eredménye 60 napig érvényes. Ez az idő elegendő arra, hogy bejelentsük a gépjármű tulajdonjogának változását, mivel az eladónak 8, a vevőnek 15 napja van a változás bejelentésére. Használt autó vásárlásakor ajánlott a járművet egy szakszervizben is átvizsgáltatni, hogy a szakemberek felmérhessék az autó valós műszaki állapotát.

Kötelező az autó eredetvizsgálat

Az eredetiségvizsgálat kötelező, ha a gépjármű tulajdonjogában változás történik, amit az illetékes okmányirodában kell bejelenteni 15 napon belül. Emellett szükséges lehet, ha az új gépjármű nem rendelkezik a gyártó által mellékelt járműkísérő lappal, vagy ha korábbi beavatkozás során megváltozott az autó alvázszáma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az eredetiségvizsgálat fontos akkor is, ha az autót korábban kivonták a forgalomból, de most újra forgalomba szeretnénk helyezni, illetve, ha az autó az első forgalomba helyezés során még nem került járműnyilvántartásba. Az eredetiségvizsgálat ára három kategóriába sorolható.

Autó eredetiségvizsgálat ára 2024

Az eredetiségvizsgálat ára 2024-ben nem változiott az előző évekhez képest, mivel a díj hatósági ár. Ez azt jelenti, hogy függetlenül attól, melyik műszaki állomáson végeztetjük el a vizsgálatot, mindenhol ugyanazt az összeget kell fizetnünk, amely a jármű típusától függ.

Személyautó eredetiségvizsgálat ára 2024:

  • 1400 cm3-ig: 17.000.-Ft
  • 1401 és 2000 cm3 között: 18.500.-Ft
  • 2000 cm3 felett: 20.000.-Ft

Motorkerékpár eredetvizsga ára:

  • 500 cm3 hengerűrtartalomig: 15.500.-Ft
  • 500 cm3 hengerűrtartalom felett: 17.000.-Ft
  • Négykerekű segédmotoros kerékpárok: 14.000.-Ft

Egyéb gépjármű kategóriák eredetiségvizsga díjai:

  • Nehéz pótkocsi: 17.500.-Ft
  • Lakókocsi: 16.000.- Ft
  • Utánfutó: 16.000.- Ft
  • Tehergépjármű 3,5t alatt: 20.000.- Ft
  • Tehergépjármű 3,5t és 7,5t között: 21.000.- Ft

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?