17 °C Budapest
Young female teacher leading a lesion during web conference with her student in her modern office

Friss rangsorban jutott a TOP20 közé Magyarország: hihetetlen, hogy a románok még ebben is jobbak

2024. szeptember 28. 16:01

Meglepő rangsor látott napvilágot a világ angol nyelv tudása kapcsán. Magyarország előkelő helyet szerzett a listán: hazánk a 25 legjobban teljesítő ország közé került a világon, ahol második nyelvként beszélik az angolt. Az osztrákok, horvátok, lengyelek, románok, bolgárok ugyan előttünk vannak, de jobb eredményeket értünk el, mint a szlovákok, észtek, szerbek. 

Az EF English Proficiency Index szerint Magyarország a TOP25 ország közé került, ahol második nyelvként legjobban beszélik az angolt. Az összevetésben 113 országot vizsgáltak, 2,2 millió résztvevővel. Az országok, ahol anyanyelvűek élnek - az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland nem vettek részt a versenyben. A helyezés attól függött, milyen eredményeket értek el az egyes országok az angol teszten (EF Standard English Test, EF SET). Az első helyet a hollandok szerezték meg, második helyre futott be Szingapúr, a harmadik helyet pedig Ausztria szerezte meg. Dánia és Norvégia is csak 1-2 ponttal maradt le az összesített eredményben. 

Az angol nyelvtudást pontozták és kategóriákba osztották a teszteken elért eredmények alapján. A felosztás szerint vannak Nagyon magas, magas, közepes, alacsony és nagyon alacson jártasságú országok. A nagyon magas kategóriához 600-nál is magasabb átlagos pontszámra volt szükség. Ebből a hollandok kimagasló, 647 pontot értek el, Szingapúr 631-et, Ausztria 616-ot. A nagyon magas jártasságú országok közé 12 jutott be.

Magyarország a maga 588 pontjával csak a magas jártasságú csoportba fért bele, azonban a 113 országból így is a 17 helyet tudta megszerezni. Ebbe a kategóriába is csak 18 ország tartozik. Európából például a spanyolok, olaszok, franciák csak közepes eredményt értek el. 

A legrosszabb eredmény a Kongói Demokratikus Köztársaság, Tádzsikisztán, Jemen és Líbia érte el - még 400 pontot sem sikerült átlagban hozniuk a teszten. Európa angol nyelvttudásának szintje 2011 óta 50 ponttal emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Érdekes tendencia, hogy 2015 óta egyik korcsoportban sem látható nagy elmozdulás, egyedül a 18-20 éveseknél. 537 pontról 448 pontra zuhant az átlaguk a jelentés szerint. Az is érdekes jelenség, hogy 2014-től 2020-ig a nők beszélték jobban az angolt, utána azonban a férfiak átvették a vezetést. Bár a nemek nyelvtudásában nincsenek óriási különbségek, 2023-ban a férfiak 502, a nők 484 pontot értek el átlagosan.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?