24 °C Budapest
Teacher in a Classroom without children at schools out. The desks are in rows and there are furnitures on. Teacher corrects the exams. Photo was taken in elementary school in Quebec Canada.

Sok pedagógusnak tartozik a tankerülete: úgy tűnik, esélyük sincs megkapni a nekik járó pénzt

2024. szeptember 18. 09:45

A 2024-es tanév harmadik hetébe lépve több tankerületi központ még mindig nem fizette ki a pedagógusok által igényelt iskolakezdési támogatásokat. Bár ez a juttatás béren kívüli támogatásként járna az iskoláskorú gyermeket nevelő dolgozóknak, több tankerületben nem áll rendelkezésre forrás a kifizetéshez.

A 2024-es tanév harmadik hete kezdődött el, de több tankerületi központ még mindig nem fizette ki a pedagógusok által igényelt iskolakezdési támogatásokat – számolt be róla a Népszava. Ez a juttatás a munkáltatók által biztosítható béren kívüli támogatásként járna azoknak a dolgozóknak, akik iskoláskorú gyermeket nevelnek. A támogatás összege a gyermekenkénti minimálbér 45%-a, ami jelenleg bruttó 120 060 forint, és tankönyvekre, tanszerekre, valamint ruházatra lehet felhasználni.

A pedagógusok számára az új pedagógus életpályatörvény – közismertebb nevén státusztörvény – tartalmazza ennek szabályozását. Azonban több tankerületben, például a Szombathelyi Tankerületi Központban, jelezték, hogy nincs elegendő pénz az ilyen jellegű támogatások kifizetésére. Sőt, néhány helyen még válaszra sem méltatták a pedagógusok kérelmeit, akik az iskolakezdési támogatást szerették volna igénybe venni.

A Szombathelyi Tankerületi Központ iskolaigazgatóknak írt levelében elmondta, hogy noha nagy számban érkeztek kérelmek a pedagógusoktól, a tankerületi központ költségvetésében nem áll rendelkezésre erre elkülönített forrás. Hangsúlyozták, hogy a béren kívüli juttatások a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartoznak, és nem automatikusan járnak. Ha azonban a költségvetés lehetővé teszi, később tájékoztatják az érintetteket a támogatások benyújtásának lehetőségéről.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke elmondta, hogy a probléma nem egyedi, több pedagógus is jelezte hasonló tapasztalatait más tankerületekben. A Szombathelyi Tankerület legalább tájékoztatást adott, de más helyeken még ennyi sem történt. A PSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a tanévkezdés egy előre tervezhető időszak, így érthetetlen, hogy miért nem különítettek el megfelelő forrásokat a támogatásokra. Az idő szűkössége miatt azonban fontos lenne, hogy a pedagógusok minél előbb benyújtsák igényeiket, ugyanis szeptember 30-áig van erre lehetőség.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?