16 °C Budapest
Zöldike (Chloris chloris)

Ilyen akció évente csak egyszer van a Lidlben: 499-1499 forintba kerül most sokak kedvence

2024. szeptember 28. 14:01

1200-1500 forintért vásárolhatunk madáretetőket a Lidlben szeptember 28-tól. Érdemes azonban tudni, hogy a közvélekedéssel ellentétben az énekesmadarak még télen sem szorulnak rá arra, hogy emberek etessék őket. Hobbiból persze lehet, hogy megfigyelhessük a szebbnél szebb madarakat, de pusztán a segítségünkre nincs szükségük ezeknek az állatoknak. Fontos azonban kiemelni, hogy vízimadarakat tilos etetni bármilyen évszak is legyen éppen.

Bár a hideg idő, pláne a tél még azért elég messze van. A Lidl áruházak máris elkezdték árulni a hagyományosan a hidegebb időhöz kapcsolódó madáretetőket, madárelemózsiákat. „A hűvös napokra” a madáretető eleséggel 1499, a madáreleség füzér pedig 1199 forintba kerül. A különböző madármenük viszont ennél olcsóbbak: a madáreledel golyók 499, a madáreleség 699, a téli hizlaló madáreleség 799, míg a napraforgó eleség 999 forintba kerül.

Az, hogy a diszkontlánc már szeptember végén robbantotta az etetőket, sokaknak meglepő lehet. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tavaly például december elején indította le hivatalosan is az országos énekesmadár-etetési szezont. Az idei egyébként a 135. lesz majd a sorban, azonban az idő még túl meleg ehhez.

Forrás: Lidl akciós újságForrás: Lidl akciós újság

Óvatosan a madáretetéssel!

Maga a diszkont is egyébként a madarakról való gondoskodás szlogennel hirdeti az etetőket, elemózsiákat, viszont a gondoskodás okán történő etetés igazából egy tévhit, ami a mai napig él az emberek fejében. Azt ugyanis a madártani egyesület szakemberei is kiemelik, hogy

a madarakat a közvélekedéssel ellentétben nem azért etetjük, hogy életben maradjanak, erre emberi segítség nélkül képesek. A cél alapvetően a saját gyönyörködtetésünk, a mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelésével járó élmény.

Ergo, a télen Magyarországon maradó énekesmadarak egyáltalán nem szorulnak rá az emberek segítségére, úgyhogy aki csak ezért etetne, az ne tegye. Ezzel szemben van egy nagyon fontos dolog, amit az egyesület sem győz hangsúlyozni. Ez pedig az, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a vízimadarakat semmilyen esetre se etesse senki!

Egyáltalán ne, soha. Az vízimadarak életmódja ugyanis alapvetően tér el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért számukra az etetés életveszélyes kockázatot jelent, mert kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozza.

Ezen felül növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését. A tömeges érintkezés ráadásul az emberre is veszélyes, ez különösen a madárinfluenza kapcsán jelent kockázatot. Az etetés folyamatos kenyér diétája például megbetegítheti a madarakat, ezek egyik formája, az "angyalszárny-betegség" teljes röpképtelenséget is okozhat a fiatal madaraknál – írja a madártani egyesület.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?