Side view of a senior female teacher writing on a white board in classroom. Close up of a woman lecturer teaching in classroom.

Drága ősz vár rengeteg magyar szülőre: százezres kiadásra számíthatnak, a gyerek jövője múlhat ezen

2024. szeptember 16. 09:10

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azonban azoknak a családoknak, akiknek a gyereke magántanárral, vagy tanfolyamon készülne a központi felvételire 2024-ben - írja az Eduline. Sok múlhat az eredményen.

A felvételi tájékoztatókat 2024. október 20-ig kell nyilvánosságra hozniuk a középfokú intézményeknek, azonban annyit már lehet tudni, hogy a gimnáziumok, a technikumok és a szakgimnáziumok háromféleképpen számolhatják jelentkezők pontjait: vagy csak az általános iskolai jegyek alapján veszik fel őket, vagy az általános iskolai jegyeket és a központi írásbeli felvételi vizsga eredményét veszik figyelembe, vagy az általános iskolai eredmények és a központi írásbeli mellett szóbeli felvételire is behívják őket. Ezért rengeteg diák számára lehet fontos a központi felvételi eredménye. A tesztek során a diákoknak 45-45 percben kell számot adni a tudásukról két tantárgyból; magyarból és matematikából.

A központi felvételire való megfelelő felkészülés kulcsfontosságú lehet abban, hogy kit hova vesznek fel. Ha nem megy az önálló felkészülés, érdemes lehet magántanárhoz járni vagy jelentkezni egy középiskolai felvételi előkészítő tanfolyamra. Ez azonban mindkét esetben drága mulatság - írja a lap.

Az egyik, Budapesten és több nagyvárosban népszerű középiskolai felvételi előkészítő program díja például díja 140 ezer forint, amit négy részletben (4x35 000 forint) kell befizetni. A tanfolyamok szeptember közepén kezdődnek és egészen február közepéig tartanak a negyedikes, hatodikos és nyolcadikos diákok számára is. A honlapon feltüntetett információk szerint az órák szombat délelőttönként vannak és 4x40 percesek, ami azt jelenti, hogy a tanfolyam tanóránként 2500 forintba kerül. A kurzus jelenléti, de hiányzás esetén a tananyag online pótolható.

Vannak ugyanakkor kifejezetten online kurzusok is: ezeknek az árai némileg kedvezőbbek, mint a jelenléti óráké. Azok, akik mindkét tantárgyból készülnének 100 800 forintért találhatnak online felvételi előkészítőt. Ez 1800 forint/tanórás díjat jelent és 2x90 perces órákat. De vannak opciók azoknak is, akik például csak matekból, vagy csak magyarból érzik úgy, hogy segítségre szorulnak.

Van olyan 12 hetes felvételi előkészítő nyolcadikosoknak és hatodikosoknak, ami tantárgyanként 35 ezer forintba kerül. Ha pedig valaki nem szeretné heteken keresztül arra áldozni a szombatjait, hogy jelenléti vagy online órákon üljön, és inkább a saját tempójában készülne, vannak megvásárolható, videós anyagokat, magyarázatokat és feladatokat tartalmazó "csomagok is" matematikából például 47 ezer és 62 ezer forintért, magyarból pedig 39 ezer és 49 ezer forintért - írták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ha valakinek különtanárra lenne szüksége, az még nagyobb kiadást jelenthet. A fórumokon található információk szerint matematika tanárok óránként 4500 és 9000 forint közötti összegért, míg a magyartanárok jellemzően 1500 és 5000 forint közötti összegért vállalnak felkészítést a középiskolai felvételire.

A központi felvételi vizsga magyarból és matematikából 2025. január 18-án 10 órától lesz. A központi felvételi vizsga jelentkezési határideje 2024. december 2.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 18. 21:17