17 °C Budapest
Rengeteg idős magyar bukhatja a jogosítványát: nincs kibúvó, nagy szigorítást terveznek

Rengeteg idős magyar bukhatja a jogosítványát: nincs kibúvó, nagy szigorítást terveznek

2024. október 15. 09:15

A 2024 első felében történt, több mint 6500 közlekedési baleset közül 996-ot 65 év feletti sofőrök okoztak, ami felveti az idősek vezetési alkalmassági vizsgálatának szigorításának kérdését. Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője szerint a jelenlegi magyar rendszer nem elég szigorú, és a sofőrök alkalmasságát nem csak orvosi vizsgálatok alapján kellene felmérni.

A magyarországi adatok alapján 2024 első félévében összesen 6523 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, ebből 996-ot 65 év feletti sofőrök okoztak. Ez az adat felveti a kérdést, mennyire befolyásolják az idősek vezetési képességei a közlekedés biztonságát. Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője a hirado.hu-nak kifejtette, hogy véleménye szerint a magyar szabályozás nem elég szigorú, és az idősebb vezetők alkalmasságát nem csupán orvosi vizsgálatok alapján kellene megítélni.

Magyarországon egyre több vita zajlik arról, hogyan lehetne javítani a közlekedési szabályokat az idősek körében – hívta fel a figyelmet Kapitány Tibor, hozzátéve, hogy a legutóbbi KSH-felmérés szerint a 65 év feletti sofőrök okozzák a legtöbb személyi sérüléssel járó balesetet, ami jóval meghaladja a fiatalabb korosztályok által okozott balesetek számát.

Kapitány Tibor szerint jelenleg Magyarországon az orvosok döntik el, hogy az idősek alkalmasak-e a vezetésre, ám ez sok esetben nem elegendő.

Az orvos a rendelőben csupán az alapvető fizikai állapotot tudja megvizsgálni, de nem látja, hogyan vezet az illető a forgalomban. Ezért fontos lenne közlekedési szakemberek bevonása, akik akár egy rövid, 20 perces felmérés alapján meg tudnák állapítani, hogy az idősebb vezető alkalmas-e a biztonságos közlekedésre

– magyarázta. Számos országban szigorúbb szabályokat alkalmaznak az idősebb sofőrök vezetési engedélyeinek meghosszabbításakor. Van, ahol a 70 év feletti sofőröknek külön engedélyt kell kérniük a vezetéshez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Érdemes lenne megfontolni, hogy Magyarországon is gyakoribb és alaposabb vizsgálatokhoz kössük a jogosítványok megújítását

– mondta Kapitány Tibor. Az autósiskola vezetője szerint a családoknak is nagyobb szerepet kellene vállalniuk ebben a kérdésben: "A legnagyobb felelősség a családé, hiszen ők tudják a legjobban megítélni, hogy idős hozzátartozójuk még biztonságosan tud-e vezetni."

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
2 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Eje
1 órája
Az idősebb korosztály tapasztaltabb, megfontoltabb,udvariasabb a kressz szabályait jobban ismerő és betartó járművezetők!!! Hadjátok már békén ezt a lerágott csontot!!!
0
0
LUJZA
1 órája
Tökéletesen egyetétek, de valami kimaradt ebből a megálapitásból. Most vegyük elő a fiatalok, a kezdő sofőrök, az alkoholisták, a drogosok által elkövetett sofőrök felmérését is. Legtöbbször a tapasztalatlanság, a 400,le-ős autók. azok a tényezők, amik legtöbbször közre játszanak a balesetekben. Kategórizáljunk teljesitmény szerint adjuk a vezetői engedélyeket. A vezetéstől se eltíltani, sem újravizsgáztatni nem javaslok senkit, ha az egészségi álapota ezt megengedi. Mérjük az időseket reflex rutin. megfotoltság, ami egyébként rájuk jellemző. Ne adjunk vezetői engedélyeket ki egy hónapos oktatás után Igaz a gépparkunk nagyobb teljesitményü lett, de utjaink a 60-as évek szintjén vannak. Szigoritsuk a járművek vizsgáztatási szabájait
0
0
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 15. kedd
Teréz
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?