12 °C Budapest
Shanghai,China-July 9th 2023: BYD car store. Chinese electric car company

Kemény üzenetet küldött Európának a BYD alelnöke: óriási felfordulás jöhet az autópiacon?

2024. október 14. 15:14

A Kínában gyártott elektromos járművekre kivetett vámok megemelik az árakat, és elriaszthatják a vásárlókat - mondta a BYD ügyvezető alelnöke.

A kínai BYD figyelmeztetett, hogy az Európai Unió által a Kínában gyártott elektromos járművekre kivetett vámok megemelik az árakat, és elriaszthatják a vásárlókat - erről a cég egyik alelnöke beszélt a párizsi autószalonon. Az idei esemény, amely Európa legnagyobb autószalonja, kulcsfontosságú időpontban zajlik, mivel az iparág gyenge kereslettel, növekvő költségekkel és egyre erősebb versennyel küzd.

Európa elektromosautó-piacának több pozitív hírekre van szüksége… a bizalom alacsony. A probléma a magas árak, és hogy az Európai Unió most vámokat vet ki. Ki fogja megfizetni a számlát? A fogyasztók. Ez aggodalomra ad okot. Ez megakadályozza a szegényebb embereket, hogy vásároljanak

– mondta Stella Li, a BYD ügyvezető alelnöke a Reutersnek, majd hozzátette: nem tartják igazságosnak a döntést.

Kilenc kínai márka, köztük a BYD és a Leapmotor mutatja be legújabb modelljeit az idei eseményen, mondta Serge Gachot, a párizsi autószalon vezérigazgatója. Ez ugyanannyi, mint 2022-ben, amikor szinte a márkák fele kínai volt.

A hónap elején az EU tagállamai szűken támogatták a Kínában gyártott elektromos járművekre kivetett akár 45%-os behozatali vámokat, amelyek célja, hogy ellensúlyozzák az Európai Bizottság szerint Peking által nyújtott tisztességtelen támogatásokat a kínai gyártók számára. Peking tagadja a tisztességtelen versenyt, és ellencsapásokkal fenyeget.

Miközben a kínai autógyártók bírálták az EU lépését, folytatják európai terjeszkedési terveiket, és eddig egyikük sem jelentette be, hogy emelné az árakat a vámok fedezésére. A kínai GAC vasárnap azt mondta a Reutersnek, hogy a show az európai ambícióik kezdetét jelöli, míg a Leapmotor hétfőn közölte, hogy 2025 végéig 500 értékesítési pontot tervez Európában.

A kínai elektromosautó-gyártók, mint például a BYD, eddig valamivel az európai versenytársaik alatt árazták járműveiket, ami előnyt jelent számukra. Ez segít ellensúlyozni az alacsonyabb haszonkulcsokat hazájukban is. Akárcsak a japán és dél-koreai autógyártók korábban, ők is jobban felszerelt járműveket kínálnak, több funkciót alapfelszereltségként.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Annak ellenére, hogy a BYD már most is értékesít elektromos járműveket Európa nagy részén, és szponzora volt a nyári labdarúgó Európa-bajnokságnak, még mindig viszonylag alacsony márkaismertséggel rendelkezik, így remélik, hogy nagy sikert aratnak az elektromos Sea Lion 07 SUV-jukkal, amelyet bevezetni terveznek.

Kína személygépkocsi-eladásai szeptemberben 4,3%-kal nőttek az előző évhez képest, megtörve az öthónapos csökkenést, a kormány által nyújtott támogatás révén, amely az autócseréket ösztönözte egy átfogóbb gazdaságélénkítő csomag részeként. Európa eladásai augusztusban hároméves mélypontra zuhantak.

Az elektromosautó-piacra újabb csapás jöhet, mivel a francia kormány csütörtökön bejelentette, hogy csökkenti az elektromosautó-vásárlók támogatását, csatlakozva Németországhoz, amely tavaly év végén befejezte támogatási programját.

A kínai autógyártóknak Európában is jól kell teljesíteniük, mivel az Egyesült Államok piacáról kiszorultak. A Biden-adminisztráció ugyanis 100%-os vámot vetett ki a Kínában gyártott elektromos járművekre, és a múlt hónapban javaslatot tett arra, hogy tiltsák be a kulcsfontosságú kínai szoftverek és hardverek használatát a járművekben.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 14. hétfő
Helén
42. hét
Október 14.
Kolumbusz-nap
Október 14.
Steve Jobs nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?