17 °C Budapest
Az Erzsébet híd Budapest harmadik legújabb hídja, amely Budát és Pestet köti össze a Dunán keresztül.

Rossz hírt kaptak a vevők: új irányt vett a hazai ingatlanpiac, nem áll le a drágulás

2024. október 15. 10:53

A hazai lakáspiac, a lakáshitelezés és az ingatlanértékesítés idei eredményeiről és a várható trendekről szólt az az OTP Bank ingatlanpiaci sajtóháttérbeszélgetése, ahol komplex képet kaphattunk a lakáspiaci és a finanszírozási kérdésekről. Mint kiderült, megvan az új irány, a piac ismét szágult, igaz, a recesszió előtti eredményeket még messze vannak.

Kisebb nagyobb hullámzásokkal, de lényegesen erősebben teljesített idén eddig az ingatlanpiac, mint 2023-ban, ám a korábbi évek szárnyalása nem fog visszatérni még egy darabig. Jobban alakult az idei év, mint februárban számítottak rá: Q1-ben a KSH 36 százalékos, Q2-ben 20 százalékos növekedést mond a lakáspiacon az előző év azonos időszakához képest. Idénre összességében 25 százalékos növekedést becsülnek, a 130 ezres tranzakciószám a reális - mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont Kft. vezető elemzője egy kedd délelőtti sajtóbeszélgetésen.  Az elmúlt 10 év átlaga 140 ezer tranzakció volt - tette hozzá. A nominált árak közel 10 százalékkal nőttek Q2-ben, az év egészére 8-10 százalékos növekményre lehet számítani.

Az alkuszint alakulása is jól leköveti ezt a trendet, a nyári 3 hónapban kicsit nőtt: 6,7%-ot tudtak alkudni a vevők a végső meghirdetett árból. Rekordok is dőltek, a budapesti paneleknél 1,6%-ot ért el, a községi házak esetében közel 10 százalékot is le lehetett alkudni.

18 százalékkal csökkent az új lakások építésnek volumene, építési engedélyek számában stagnáláshoz közeli értéket vár Valkó Dávid a teljes évre.

Európa egészére nézve az éves mutatókban a kontinens élen állunk mind forgalomban, mind árakban, de felemásan alakul a helyzet. 14 ország adott eddig adatot az Eurostatnak, ebből kiderül, hogy kelet európai országok viszik a prímet áremelkedésben, nyugat-európai országokban a sor végén állnak, olykor árcsökkenéssel.

Budapesten az újlakáspiac társasházi lakások esetében az első félévben 90 százalékkal nőtt a kínálat, ezzel párhuzamosan a forgalom is nagyot emelkedett, kétszeresére 2023 első félévéhez képest. Sorra indulnak az új projektek, ahol az értékestések dübörögnek, de az árnövekedés is töretlen. Idén 6500 új társasházi lakás átadása várható.

2025-ben a korábbi évek szárnyalása nem tér vissza, de az ideinél is erősebb év lehet. Enyhül az óvatosság, nő a fogyasztás, a recesszióból való kilábalás folytatódik. Élénkülhet a befektetési célú lakásvásárlás.

Az állampapírokból felszabaduló pénzek és a nyugdíjcélú megtakarítások felbontása nyomán is rengeteg pénz jelenhet meg az ingatlanpiacon, ahogy az 5%-os THM is sokakat vonzhat majd a piacra.

Forgalomnövekedést, drágulás jöhet a hazai ingatlanpiacon 2025-ben.

A kereslet  is folyamatosan emelkedik

2023-hoz képest 35 százalékkal nőtt az érdeklődések száma 2024. január-szeptember közötti időszakban a zenga.hu ingatlankereső portál adatai szerint. Az ingatlanhirdetések forgási ideje lerövidült, 2024 szeptemberében ötször annyi új, (maximum egy hónapja feladott) hirdetés volt aktív a portálon, mint januárban, ezzel fordított arányban pedig a régebbi, több mint hat hó-napja feladott hirdetések aránya jelentősen csökkent.

Az év elejéhez képest egyre kevesebben vannak, akik csökkentenek az eredetileg megadott hirdetési áron, miközben egyre többen emeltek a hirdetési áron az eredetihez képest. 

2024 szeptemberére 2023 végéhez képest országosan, átlagosan 5 százalékkal nőttek az ingatlanhirdetési árak, de ingatlantípustól és lokációtól erősen függ az emelkedés, illetve néhol a csökkenés mértéke.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lakások átlagos bérleti díja országosan jelenleg 248 ezer forint, ami 76 százalékos növeke-dés 2018-hoz képest. Budapesten jelenleg 289 ezer forintot kérnek a kiadó lakásokét, ami 58 százalékos növekedés ugyanezt az időszakot vizsgálva. Városonként nagy eltérések lehet-nek, Debrecenben a legdrágább az albérlet, 275 ezer forint havonta, Győrben 215 ezer forint, míg Miskolcon átlagosan ennek a feléért lehet kiadó lakásokat találni a zenga.hu adatai sze-rint

 – mondta Lipták Zsuzsa, a zenga.hu ingatlankereső portál ügyvezetője.

Az OTP Ingatlanpont a stabil első negyedévi emelkedés után a második negyedévben bevételben és tranzakciószámban is további növekedést tapasztalt, mondta el az eredmények kapcsán Dr. Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója. Az ingatlanközvetítő hálózat adatai szerint a fővárosban idén minden lakossági ingatlan kategórián és vevői szegmensen (saját célra, ill. befektetésként) belül keresletbővülés tapasztalható. A felújítandó ingatlanok iránt országszerte különösen magas az érdeklődés. A kínálat is nőtt, ennek ellenére idén kevésbé ingadoztak az indulóárak, és éves összevetésben csökkent a vevői alku mértéke, növekedett a forgási sebesség, és az előző évben még drágának számító ingatlanok is könnyebben gazdára találtak.

Az év eleje óta fokozatosan erősödik a CSOK Plusz és a Falusi CSOK utáni érdeklődés, illetve várakozásaink szerint ez a tendencia az év hátralévő részében is folytatódik. Ügyfeleink részéről egyre nagyobb az igény a szakértői segítségre, mind az ingatlanpiaci, mind a pénzügyi területen, amit az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont szoros együttműködésének köszönhetően magas szinten tudunk biztosítani

– összegezte az idei év következő időszakával kapcsolatos várakozásait Dr. Hartlieb Balázs. Hozzátette, az állami támogatásoknak köszönhetően most az agglomeráció is egy kedvező beszállási pont a vásárlók számára, ahol bő kínálatból, alacsonyabb hitelköltségekkel, és még a kínálati árak várható növekedése előtt vásárolhatnak.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a lakáshitel-szerződések összege a tavalyi 600 milliárd forintról 2024 végére több mint duplájára nőhet. Az OTP Bank szerint hasonló növekedés várható jövőre is. Egyes vevők kivárnak, remélve az 5%-os THM plafon által nyújtott kedvezményes kamatokat, míg mások még idén szeretnék megvalósítani lakásvásárlásukat. A referencia kamatként szolgáló legalább 10 éves futamidejű állampapírok hozama 6% felett stabilizálódni látszik, ami nem biztosít nagy teret az 5%-os THM plafon alatt nyújtható hiteltermékeknek, ezért mindenkinek érdemes megfontolni, hogy mikor szálljon be egy lakásvásárlásba. .A hagyományos lakástámogatási formák megszűnésével a CSOK Plusz program iránti kereslet jelentősen nőtt, és előreláthatólag év végéig erős marad.

Jellemző tendencia, hogy a kamatcsökkenéssel párhuzamosan növekszik az adásvételek száma, amelyet gyakran áremelkedés követ. Így a kedvező kamatok kivárása mellett fontos a lakások árának változását is folyamatosan figyelemmel követni. A tudatosság itt is elengedhetetlen, mint ahogy az ingatlan kiválasztása előtt is. A megalapozott döntésben segítenek az OTP Bank szakértői, valamint előzetes értékbecslő szolgáltatása

– mondta Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője.

Tapasztalataik alapján a lakáshitel-felvevők számára a 6% körüli kamatszint már a lélektani határ alatt van, könnyebben belevágnak egy lakásvásárlásba. Az OTP Bank különféle, törlesztőrészlet-optimalizáló megoldásokat is kínál az ügyfelek számára, így például az OTP Egészségpénztári megtakarításokkal kombinált hitelfelvétel révén adóvisszatérítési lehetőséget biztosít. Továbbá, az OTP Lakástakarék Prémium konstrukciókkal akár díjmentes előtörlesztésre is felhasználható az összegyűjtött megtakarítás, ami hosszú távon csökkentheti a havi törlesztést.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 15. kedd
Teréz
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?