16 °C Budapest
North England

Újabb kínai autóóriás építhet gigagyárat Európában: már be is mutatták az olcsó csúcsmodelljüket

2024. október 14. 11:03

A kínai GAC autógyártó az elektromos járművek európai gyártását fontolgatja, hogy elkerülje az EU tervezett vámjait, miközben 2030-ra félmillió külföldi eladást céloz meg. A vállalat a Párizsi Autószalonon mutatja be első, Európának szánt elektromos SUV-ját, amely 2025-ben kerülhet a piacra.

A kínai állami tulajdonú autógyártó, a GAC, fontolgatja az elektromos járművek (EV) európai gyártását, hogy elkerülje az EU vámjait – mondta a vállalat nemzetközi üzletágának vezérigazgatója a Reutersnek. Ezzel csatlakozik azon kínai cégek növekvő listájához, amelyek helyi gyártást terveznek. A GAC Kína egyik legnagyobb autógyártója, és 2030-ra 500 000 külföldi eladást céloz meg. A cég még nem értékesít elektromos autókat Európában, de a hétfőn kezdődő Párizsi Autószalonon bemutat egy Európára szabott elektromos SUV-t.

Wei Heigang, a cég képviselője szerint bár az Európai Bizottság tervezi a Kínában gyártott EV-kre vonatkozó vámok bevezetését, Európa még mindig fontos piac marad, amely "viszonylag nyitott".

A vámok kérdése hatással van ránk, de hosszú távon meg lehet oldani. Biztos vagyok benne, hogy lesz rá megoldás

– mondta. Hozzátette, hogy a helyi gyártás egy lehetőség lehet a probléma megoldására, és a vállalat aktívan vizsgálja ezt a lehetőséget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A tárgyalások még korai szakaszban vannak, és a GAC mérlegeli, hogy új gyárat építsenek, vagy egy meglévő üzemet osszanak meg, esetleg vegyenek át – mondta Wei. A Párizsban bemutatott kompakt SUV, az "Aion V", amelynek hatótávja 520 kilométer, várhatóan 2025 közepén kerül piacra Európa egyes országaiban, kevesebb mint 40 ezer eurós áron (kb. 15,5 millió Ft), bár a végleges ár még nem került meghatározásra.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 14. hétfő
Helén
42. hét
Október 14.
Kolumbusz-nap
Október 14.
Steve Jobs nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?