17 °C Budapest
Autó, Autóbaleset, Fényképezés, Sofőr - Foglalkozás, Autóbiztosítás, Autóbaleset

Nagyon ráfaraghat az autóbiztosításával több millió magyar: nekik csak egy dolog számít

2024. október 15. 09:33

Mára a lakosság döntő többségének nem az év végével fordul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) szerződése, így már nem helyeződik akkora hangsúly a novemberi kampányokra, mint ahogy azt korábban megszokhattuk. Ennek van egy jelentős hátránya: az ügyfelek hajlamosak elfelejteni a szerződéseik felülvizsgálatát, így könnyen az elérhetőnél magasabb díjú szerződésben ragadhatnak. A KGFB piacon azonban szinte mindenki (az ügyfelek 98 százaléka) váltana egy olcsóbb ajánlatra, mégis sokan nehézségekbe ütköznek – derül ki egy új kutatásból.

Lassan nyugdíjaskorba lép a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás hazánkban, több mint hatvan éve lehet már kötni ilyet - kezdte egy történelmi visszatekintéssel sajtótájékoztatóját Szobonya László, a Groupama lakossági termékmenedzsere. Aztán 2010-ben jött egy nagy változás, amikor kivezették az október 31-i dátumot, mint kötelező újrakötést. Ezt jól jelzi az is, hogy a kgfb-vel érintettek kilencven százalékának már nem december 31. az évfordulós szerződése.

Kiderült ugyanakkor, hogy az ügyfelek egyre kevésbé tudatosak, már nem nézik át olyan gyakran a szerződéseiket, mint korábban. Ez azt is eredményezi, hogy sokan előnytelen szerződésben ragadnak, ahelyett, hogy némi körültekintéssel egy előnyösebb kgfb-jük lenne.

Az adatok szerint több mint kétmillió azon ügyfelek száma, akik passzívnak számítanak. Az ügyfélstratégiák spektruma igen széles: sokan minden évben ugyanott kötik újra a szerződésüket, mert jó díjat és komoly kedvezményeket találnak, de olyan is, akiknek kizárólag az ár számít.

A Groupama friss kutatásából kiderült, hogy a válaszadók 51 százaléka önállóan keresi a jobb ajánlatokat, 49 százalékuk azonban segítséget vesz igénybe - ez ugyanúgy lehet családtag, illetve ismerős, de akár biztosítási alkusz is. A válaszadók hatvan százaléka ugyanakkor minden évben leellenőrzi a meglévő szerződését - 72% pedig akkor is vált, ha csak néhány ezer forintot spórolhat évente.

A biztosító arra is kíváncsi volt, mi motiválhatja az ügyfeleket abban, hogy biztosítót váltsanak a kgfb területén. Nagyon sokat a díjszabást jelölték meg válaszukban, de sokan nézik azt is, hogy milyen kiegészítő szolgáltatások járnak a csomaggal. Szempont például, hogy külföldön milyen biztosítási esetekre terjed ki a csomag "hatásköre".

Egy kötelező biztosítás aktuális díját jellemzően a múltbeli kárstatisztikák határozzák meg. Az viszont már az adott biztosítón múlik, hogy mennyire egyszerű és átlátható módon segíti az ügyfelet ennek a díjnak a kiszámításához vagy a szerződéskötéshez – gondoljunk csak bele, hogy mennyi adatot kérünk a felhasználóktól –, illetve az is, hogy nyújt-e kiegészítő szolgáltatást a termék mellé

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

– mondta el Szobonya László, lakossági nem-életbiztosítás termékmenedzsment vezető a sajtótájékoztatón.

A Groupama Biztosító négy pontban foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat, ezek a következők:

  • Jegyezzük meg az évfordulónk dátumát! Évforduló napját megelőző 60. és 30. nap között van lehetőségünk a kötelezőnket felmondani, de az új biztosításunkat az évforduló napjáig bármikor megköthetjük!
  • Nézzünk körbe a piacon! Az évfordulós díjértesítő kézhezvételével lesz egy összehasonlítási alapunk és egy ár-összehasonlító oldalon felmérhetjük, hogy elérhető-e kedvezőbb díj.
  • Ne csak az árat, a szolgáltatásokat is nézzük! Ugyan a kötelező biztosítások esetében általában limitált az igénybe vehető plusz szolgáltatás, de segítheti a döntésünket.
  • Ha bármiben bizonytalanok vagyunk, forduljunk bátran szakemberhez, ők készségesen segítenek, hiszen ez a dolguk.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. október 15. 10:05
A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hog...
Holdblog  |  2024. október 15. 09:15
Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus...
MEDIA1  |  2024. október 14. 15:15
A 24 Extra három különböző csomagban nyújt exkluzív cikkeken túl előfizetői hírleveleket, podcastot,...
ChikansPlanet  |  2024. október 11. 13:11
Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, v...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 15. kedd
Teréz
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?